Při angažmá v zahraničí je základ ovládat jazyk. V Baku jsem se uvedl ruskou básničkou, vzpomíná Folprecht

13. červenec 2023

Udělal David Jurásek přestupem do Benfiky Lisabon správný krok? Jakou historku má Folprecht o fotbalistovi Jiřím Skalákovi? Jak vypadal první den Folpiho během zahraničního angažmá v Ázerbajdžánu? Co jako nováček musel udělat, aby zapadl do týmu? Ovládají fotbalisté i jiné sporty? Co je nejlepší volbou pro mladého fotbalistu v oblasti doplňkových sportů? Poslechněte si celý díl pořadu. 

Znáš obec Dolní Němčí? Protože můžeme rozjet příběh z Dolní Němčí do Lisabonu..

Je to pro Davida Juráska krásný přestup, moc mu gratuluji. Ještě dva roky zpátky hrál druhou ligu za Prostějov, prohrál 1:2 v Blansku a teď přestupuje do Benfiky Lisabon. Přiváží ho tam auto, ze kterého postupně vystupují Di Maria, Rui Costa a Jurásek. To je úžasné. 

Je to ideální adresa pro Davida Juráska?

Je, protože Benfika je pro hráče fantastický mezistupeň do top klubu. V minulých letech prodala Enza Fernándeze do Chelsea a z Benfiky šli i další, Ruben Diaz, Di Maria a další.. Barcelona, Manchester City, Real Madrid si rádi kupují hráče z Benfiky, což je pro Davida skvělé. Sakra bavíme s o tom, že je to přestupní stanice, ale zároveň také účastník čtvrtfinále Ligy mistrů. Hraje mu to do karet i co se týče sestavy. Myslím si, že Juráska berou na pozici prvního levého beka. 

Kdy jsi vůbec poprvé zaregistroval jméno Davida Juráska?

Když působil v Mladé Boleslavi. Takže celkem nedávno.

Čtěte také

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík se ale vyjádřil ve smyslu, že chtěl za přestup Juráska vyinkasovat více peněz.. Není to zvláštní?

Pan Tvrdík si původně žádal 15 milionů euro, ale dostal jen 14. V přepočtu na české koruny je to o nějakých 25 milionů korun méně, než chtěl. Je to třeba jeden mladý nadějný ligový hráč, který ti vylítne třeba z Olomouce nebo Liberce. Podle mě je to skvělý obchod a je to spíše taková frajeřina od pana Tvrdíka. 

Angažmá v zahraničí

Jak rychle se může David Jurásek naučit portugalsky?

Portugalština není úplně nejobtížnější jazyk, takže si myslím, že to nebude problém. Možná už proběhlo něco v autě s Di Mariou a Otamendim. (smích)

Byl jsi nervózní, když jsi vyrážel poprvé na zahraniční angažmá?

Nevěděl jsem, co mě čeká, ale na druhou stranu jsem se hodně těšil. Vystoupíš z komfortní zóny a tam si sedneš do kabiny a nerozumíš jim. Měl jsem výhodu, že v Ázerbajdžánu se mluvilo rusky, což není zas tak odlišné od češtiny. Něco jsem pochytil, navíc si myslím, že mám celkem talent na jazyky. Navíc jsem uměl jednu ruskou básničku, kterou jsem jim tam hned řekl na začátku a získal jsem si je. 

Jak vypadal tvůj první den v Ázerbajdžánu?

Za Neftči Baku jsem přijel na soustředění do Turecka. Na letišti jsem se potkal se srbským brankářem Bobanem, který už tam za ně hrál asi dva roky. Jeli jsme spolu taxíkem, bavili se anglicky. Ale jemu to moc nešlo, říkal jsem mu, že nic moc. A on se divil, protože mluvil ze všech hráčů nejlíp. Tak jsem si říkal, že to bude asi zajímavé. (smích). Druhý den se se všemi vidíš na snídani, pozdravíš se s nimi, ale vždy ti pomůže hřiště. Hraješ přátelák, povede se ti, tak tě hned berou jinak. Jsem komunikativní, takže se to vždy zvládlo dobře.

Čtěte také

Musel jsi jako nováček v týmu někde zpívat nebo dělat jinou aktivitu?

Všude jsem zpíval. V Česku když rozjedeš nějakou pecku, tak se za osm vteřin všichni přidají a jede se sborově, to v zahraničí není. V Ázerbajdžánu se nezpívalo, ale jinak je dobré zapojit celý tým. V Česku to chce zpívat „Já jsem muzikant“ nebo „Kozla“, to je rada pro mladé hráče. 

Co vše si jako hráč musíš po přestupu do zahraničí zařídit?

Je velký rozdíl, když přestupuješ do Benfiky nebo do Pafosu. Myslím si, že v Benfice ti zařídí všechno od A do Z a nemusíš se o nic starat. Hráč si řekne třeba, že chce barák s bazénem a oni mu nabídnou pět možností. Na Pafosu to tak nebylo, ale máš tam člověka, který se o to postará. Na Kypru ale vše trvá dlouho, takže to třeba nebylo hned, jak jsem si přál.      

Kolikrát se byli dívat skauti na Davida Juráska v Edenu, co myslíš?

V dnešní době už to není tak, že by se museli jezdit dívat nějak často. Nyní sotva se dohraje zápas, tak si můžeš pustit všechny doteky s míčem jednotlivého hráče. Myslím si, že v jeho případě hrál důležitou roli transfer Alexandra Baha, protože Benfika ví, že přivedla hráče od pana Trpišovského, zapadl do týmu a je výborný. 

Věděl David Jurásek, že na tribuně v Edenu sedí skaut zahraničního celku?

Dokážu si představit, že jeho agent to ví. Záleží na tom, jestli to hráči řekne. 

Doplňkové sporty

O fotbalistech se říká, že jsou dost soutěživí i mimo fotbalové trávníky. Je to tak?

Všichni profesionální sportovci jsou hodně soutěživí. I já jsem hodně soutěživí v různých sportech. 

Jaké sporty jsou mezi fotbalisty nejpopulárnější?

Golf, což moc nechápu. Za mě je to málo akční, mě golf bavil jen jednou v životě, když jsme oslavovali se Slovanem Liberec oslavovali třetí místo a hráli jsme to dost opilí. Fotbalgolf je lepší, zvítězil jsem v něm, ale rozhodně bych na něj nechodil dvakrát týdně. Kdybych si měl vybrat tak bych dvakrát týdně chodil na hokej, baví mě i tenis a dřív jsem hrával i basketbal. 

Co by pro mladého fotbalistu mohlo být nejlepším doplňkovým sportem?

Je to složitější než v době, kdy jsem byl já mladý. Nyní už je brzo větší specializace a jsem určitě pro to, aby dělaly více sportů, ale z časových důvodů to nejde moc stíhat. 

Tvrdíš, že tě hodně baví hokej. Jsi nejlepším hokejistou mezi fotbalisty?

To nevím. Často jsme na konci sezony hrávali hokej a myslím si, že proti těm, kterým jsem hrál, tak tam lepší nikdo nebyl. Je to logické, protože to nikdo nehrál do určitého věku jako já. V Liberci s námi chodil na hokej i manažer Slovanu Honza Nezmar a vždy říkal, že pokud se někomu něco stane, tak on tam jako nebyl.

Jak dopadl kvíz mezi Zdeňkem Folprechtem a redaktorkou Alenou Benešovou? Kupoval si Folprecht slovník, když ho čekalo zahraniční angažmá? Co si myslí o zkratu Juraje Kucky, který v zápase předkola Ligy mistrů kousnul protihráče? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek. 

První dotek Zdeňka Foprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související