Pokud má vaše dítě opravdu talent, nemusíte ho nikam tlačit. Stačí mu to nepodělat, tvrdí Folprecht

Co se zatím událo na přestupovém trhu během pauzy po sezoně? Jak to běžně probíhá na fotbalovém soustředění? Odkud má Folprecht nejpikantnější historky z tréninkových kempů? Je pro české kluby nutností vyrážet na soustředění do zahraničí? Patřil Zdeněk Folprecht mezi nejlepší vytrvalce během letní přípravy? Má hráč výhodnější pozici, když je synem trenéra? Poslechněte si celý rozhovor.

Folpi, na přestupovém trhu je v současnosti hodně živo. Jaký přestup tě zatím nejvíc zaujal?

Rozhodně zajímavé je, jak hodně hráčů odchází do arabských zemí. Tu ligu tam budou chtít hodně pozvednout. V Česku mě asi zaujal nejvíc přestup Tijaniho do Slavie. Už ke konci sezony se hodně mluvilo o tom, jestli má Slavia povolat hrotového útočníka, tak ho vzali. Sparta zatím trochu mlčí, tam je to trochu klid před bouří.

S kým jsi trávil nejvíc času na hotelovém pokoji během fotbalové kariéry?

Když si vezmu všechny angažmá dohromady, tak to byl Lukáš Bartošák. Potkali jsme se na Žižkově, v Liberci a i chvíli ve Zlíně. Vzhledem k tomu, že jsme spolu téměř rok bydleli i v Liberci na bytě, tak to byl můj fotbalový spolubydlící.

Nechrápal Lukáš Bartošák?

Nechrápal, ale hrozně nahlas dýchal nosem. Asi měl nějakou špatnou přepážku, ale zdravím ho (smích).

Čtěte také

Kdo vůbec určuje to, kdo spolu bydlí na pokojích?

Hráči si rozhodují sami. Není to tak, že by přišel trenér nebo vedoucí týmu a nařizoval by, jak to bude.

V kolik si běžně chodil spát, když jsi byl na fotbalových soustředěních?
Většinou v deset až deset třicet večer. Na soustředěních se toho většinou hodně naspí, protože jsi hodně unavený.

Většina českých fotbalových klubů vyráží na soustředění do zahraničí. Je to nutné?
Asi je to lepší, když jezdíš do rakouského Aigenu. Třeba realizační tým v Liberci si to hodně oblíbil a jezdí tam nyní s Trpišovským každý rok i Slávisté. Zní to líp, než když pojedeš do Písku. Potřebuješ velký hotel, který bude v podstatě jen pro tebe. Chceš tam mít bazén, wellness, kvalitní jídlo a potřebuješ dobře vybavené fitko, protože si plno věcí bereš sebou i na hřiště. A to nejdůležitější, potřebuješ mít blízko hřiště. Velké evropské týmy si to zařizují tak, že jezdí do Turecka nebo do Dubaje, kde jsou velké hotelové komplexy, ve kterých najdete i hřiště.

Kolik peněz může stát český ligový klub takové jednotýdenní soustředění v zahraničí?

Pro průměrný ligový tým to může být významná částka a dostaneš se třeba až přes milion. Soustředění je důležité především v tom, že vytváříš tu partu. Během dne dvakrát denně trénuješ třeba po dvou hodinách a zbytek trávíš v týmu jako v bublině.

Čtěte také

Bydlí se na soustředěních v luxusu nebo jsou to obyčejné hotely?
Je to o penězích. Pravděpodobně bude Sparta a Slavia bydlet ve větším luxusu než Teplice.

Co se na tréninkových kempech nejčastěji dělá, když se nekope do míče?
Hodně kluků hraje na playstationu, ale my jsme to měli v Liberci specifické a hodně založené na muzice. Vozili jsme na soustředění i čtyři kytary. Bylo to fajn a večer u masérů jsme si tam hráli.

V Liberci jsi byl na soustředěních často ústřední postavou různých videí, je to tak?
Nejslavnější hláškou bylo asi to, když jsem chytil Pulkraba do sítě na balony. Já ty blbosti dělal vždy, takže sice lidé říkali, že je to dobré, ale mně už to přišlo normální.

Jsou na soustředěních dny, kdy se jenom běhá?

Většinou ráno jsme měli fotbalový trénink a odpoledne se běhalo třeba těch 8 krát jeden kilometr v lese. Rozhodně nebyl den, že by jsi ráno i odpoledne jen běhal.

Pověstný běžecký trénink je tedy osmkrát kilometr?

No, to bylo u Jindry Trpišovského. Rozdělil nás do tří skupin. Nejrychlejší skupina běhala třeba tempo do 3:30 na kilometr, druhá do 3:40 na kilometr a třetí 3:50 na kilometr.

Většinu kariér hodně ovlivňují rodiče. Může to mít i negativní vliv?

Také trénuji děti u nás, kde se chování rodičů tolik neprojevuje. Občas je kontrakproduktivní, když je do toho zapálenější rodič víc než mladý kluk nebo holka. Sport je krásná cesta pro dítě, která tě provede mládím. Je to zábava, jsi venku a začleníš se. Sport je nejlepší cesta dospívání. Pokud má vaše dítě opravdu talent, nemusíte ho nikam tlačit. Stačí mu to nepodělat.

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Vojtěchem Šilhanem a bývalým ligovým fotbalistou? Jak moc mluvil otec Zdeňka Folprechta synovi do kariéry? Povede Folpi své ratolesti k fotbalu? Jak velkou šanci mají české kluby postoupit přes soupeře v úvodních předkolech evropských pohárů? Poslechněte si v pořadu První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související