Ronaldo během let změnil svůj styl hry, stal se z něj hráč do vápna. Doufejme, ze Staněk zažije jeden z nejlepších dnů v životě, říká Folprecht

Už zítra zahájí mistrovství Evropy ve fotbale utkání mezi domácími Němci a Skotskem. Koho tipuje Zdeněk Folprecht na vítěze? A jak si povede český tým? Jak bude vypadat nové pravidlo, podle kterého by na rozhodčí směli mluvit pouze kapitáni? A pomůže nebo naopak uškodí portugalskému týmu, pokud za ně nastoupí Cristiano Ronaldo? „Chceme vidět, jak si s ním poradí Robin Hranáč, který ještě dva roky zpátky hrál v Liptovském Mikuláši,“ říká Folprecht v pořadu První dotek.

Je to oficiální, Brian Priske odchází ze Sparty Praha.

To, o čem se mluvilo, se stalo skutečností. Všichni jsme to věděli. Samozřejmě vždycky dokud to není oficiálně podepsáno, tak se může stát cokoliv, ale tušilo se to už dlouho.

Myslím, že to tak mělo být. Pan Priske odvedl za dva roky neuvěřitelnou práci. Ukázal, že je skvělý trenér, který je připravený jít výš a Feyenoord prostě je výš. Ať nikdo neříká, že není.

On má ambice, takže pokud chtěl jít – a je vidět, že chtěl hodně jít, když jel dokonce bez svého realizačního týmu – tak by byla blbost ho tady držet.

Největší favorit?

Posluchačka Veronika: Vzhledem k tomu, že zítra začíná mistrovství Evropy, tak sázkové kanceláře preferují Anglii a Česko považují za outsidery. Chtěla bych vědět, koho tipuje na favorita pan Folprecht a jestli věří tomu, že naše reprezentace postoupí ze skupiny?

Sázkové kanceláře mají jako favorita Anglii. Úplně největší favorit pro mě by byla asi Francie. Ale kdybych měl říct, kdo vyhraje, tak můj tip jsou domácí Němci.

Pro Česko by byl jakýkoliv nepostup ze skupiny obrovský neúspěch. Já myslím, že postoupíme ze třetího místa. Jenomže tam je právě trošku průšvih v osmifinále, protože když postoupíme ze třetího místa, tak je v podstatě jasné, že jdeme na vítěze skupiny B, což je Španělsko, Chorvatsko nebo Itálie, anebo na vítěze skupiny C, což je Anglie, Dánsko nebo Srbsko.

Sleduješ na mistorvstvích, ať už světových nebo evropských, i různé trendy, třeba módní?

Třeba i módní nebo i pravidlové. To jsme třeba viděli na mistrovtví světa v Kataru, kdy se hodně nastavovalo. A teď jsem zvědavý, protože na mistrovství Evropy má být zavedeno pravidlo, že s rozhodčím smí diskutovat pouze kapitán. Jsem zvědavý, jak to budou rozhodčí dodržovat.

Je to ale správná cesta?

Ono to neznamená, že bys rozhodčímu jen tak něco řekl, já jsem taky s nimi hodně komunikoval. Tady jde o komunikaci, kdy na něj řveš, že nadáváš mu. Nemyslím si, že když bys běžel za rozhodčím, že mu vypadl sprej, tak řekne: „Tak to ne, kamaráde, ty nejsi kapitán.“ Tak to samozřejmě nebude.

Je to kultura sportu, abych tak řekl. Je úplně jiná, než má třeba házená nebo atletika. Kultura ve fotbale je prostě nastavená blbě a bereme to jako standard, i když je to špatně.

Změní se to jenom, pokud se k tomu začnou dělat nějaké kroky a hlavně pokud se to bude dodržovat. Je hezké, že se to takto řekne, ale jsem zvědav, jak to bude fungovat v praxi. Nedokážu si představit, že rozhodčí bude rozdávat karty za to, že na něj řve někdo jiný.

Ale mělo by tak být, protože to jinak nevymůžeš. Každý si řekne: „Jo, to je nové pravidlo, a pak: „Hele koukej, stejně se to dodržuje. Jednou to udělá, třikrát to neudělá – to nemůžeš. To musíš rozdávat karty pořád, aby se to naučili.

Ronaldův vrchol

Proč jsem zaznamenal reakce, že by si Češi možná měli přát Cristiana Ronalda v základní sestavě, protože s ním to budou mít jednodušší než bez něj?

Protože asi ti lidé, co toto říkají, si myslí, že Ronaldo už není na svém sportovním vrcholu.

Ale na svém vrcholu už určitě není.

To není, ale teď zase dával dva góly proti Irům, hlavně ten jeden byl nádherný.
Ale taky bych chtěl, ať hraje, i proto, že ho všichni chceme vidět. Chceme vidět, jak si s ním poradí Robin Hranáč, který ještě dva roky zpátky hrál v Liptovském Mikuláši.

Myslím, že Ronaldo má pořád obrovskou kvalitu ve vápně. Je na něm třeba zajímavé, jak se změnil typologicky jako hráč. Když Ronaldo přišel ze začátku do Manchesteru United, tak byl prostě driblér, samé přešlapovačky, byl rychlý a spíš bavil publikum.

Teď za ty roky, jak stárne, tak se vyvíjí i jeho hra. Už není tak dynamický, výbušný a tak. Už se z něj v podstatě stal hráč do boxu, do vápna, zakončovatel.

Nevím, taky to nebude úplně presující mašina, takže kdybychom se chtěli nějakým způsobem dostat přes jejich první vozbu, tak by to asi šlo někde kolem něj. Ale je to těžké.

Vůbec nevím, co od toho zápasu očekávat. Spíš očekávám, že naše taktika bude, že Jindra Staněk, doufejme, zažije jeden ze svých nejlepších dnů v životě. A pojďme je zkusit potrestat z těch dvou rohů, co budeme mít.

autoři: Zdeněk Folprecht , David Nyč , job