Hladký: Jeli jsme na vlně a užívali si každý zápas. Udělám maximum, abych si Premier League zachytal

Brankář Ipswiche Town Václav Hladký přispěl skvělými výkony k postupu klubu do Premier League. Jak vidí šance, že si v nejprestižnější fotbalové soutěži zachytá? Jaké kouzlo má trenér Kieran McKenna? Jak si český brankář užil pomistrovské oslavy i se známým zpěvákem Edem Sheeranem? Přijal rozhodnutí trenéra české fotbalové reprezentace Ivana Haška, že mu nedá šanci na blížícím se mistrovství Evropy? Celý rozhovor si poslechněte v Prvním doteku Zdeňka Folprechta.

Vnímáte, že je o vás větší zájem veřejnosti poté, co jste pomohl Ipswichi Town k postupu do Premier League?

Věřím, že jsem pořád stejný. Zájem ze zřejmý, samozřejmě se stupňoval během sezony, kdy se očekávalo, zda ten postup dopadne nebo ne. Na začátku dovolené jsem si vyřídil pár mediálních povinností, ale pak jsem vyrazil na dovolenou, kde jsem vypnul telefon a nechtěl nic řešit. První týden po sezoně byl zájem obrovský, ale teď se to uklidnilo, což mi vyhovuje.

Kdy během sezony nastal moment, kdy už jste si řekl, že postup vyjde?

Jeli jsme prostě každý den a užívali si to. Vůbec jsme neřešili, že dvakrát prohrajeme a spadneme na páté místo. V únoru až v březnu jsem začal pociťovat, že realizační tým zařadil ještě vyšší level. S analytickým týmem jsme se začali třeba daleko víc zaměřovat na standardní situace.

Mistrovské oslavy

Komu jste volal domů jako krátce po posledním zápase?

Telefonní hovor si nevybavuji, protože rodinu a přátele jsem měl na stadionu. K telefonu jsem se dostal třeba tři, čtyři hodiny po zápase. Nejsem ten typ, který by slavil tím, že si všechno natáčí na telefon. Chci to sám prožít.

Zapochyboval jste někdy během vaší cesty přes týmy v nižších soutěžích, že jste na správné cestě?

Úplně nelze říct, že bych zapochyboval. Vždy když jsme dělali nějaký další krok, tak jsme si to snažili racionálně vyhodnotit do detailu. Připravoval jsem si scénáře, jak by to mohlo vypadat, když se bude dařit, ale i když se nebude dařit. Díky tomu jsme si tak trochu předpovídali, co by se mohlo stát. Za posledních deset let jsem se asi jedenáctkrát stěhoval, to jsou ty věci, které nejsou tolik vidět. Všichni se podívají jen na kluby a počty zápasů, ale člověk řeší i věci okolo.

Bydlíte v Cambridge, což je zhruba hodinu a čtvrt autem od tvého pracoviště. Proč jste si to tak zvolili?

Za tři roky v Ipswichi jsem bydleli na třech místech a to předchozí nám nevyhovovalo. Cambridge nás vlastně vysvobodilo. Navíc, když jsem podepisoval nájemní smlouvu, tak ten samý týden jsem se dozvěděl, že budu chytat jako jednička. Všechno do sebe zapadlo. Cambridge je krásné město, nabízí ve volném čase všechno. Jelikož jsem dlouho v práci, tak pro manželku a syna tam je všechno a může jim to trochu suplovat naše milované Brno.

Jaká je aktuální situace kolem vašeho trenéra Kierana McKenny, o kterého prý mají zájem Manchester United nebo Chelsea?

Ještě to není oficiálně oznámeno klubem, ale jsou domluvení na prodloužení kontraktu. Vše by mělo pokračovat jako do teď.

Čtěte také

Jaký je trenér McKenna?

Extrémní sympaťák. Má velké charisma, měl jsem při oslavách členy rodiny na hřišti a v útrobách stadionu a on se bavil se všemi a ptal se jich, jak se mají. Udělal si s nimi fotku a srší z něj obrovská pohoda. Jinak je to nejlepší trenér, pod kterým jsem kdy pracoval. Díky němu jdeme do všech zápasů po taktické stránce skvěle připravení. Jsme připravení na všechny scénáře. Umíme rozhodovat zápasy v posledních minutách, protože prostě jen děláme to, co máme naučené.

Budoucnost v Premier League?

Tvrdil jste, že když jste byl ve třetí lize na postu brankářské dvojky, tak se s vámi trenér bavil daleko víc, než letos v pozici jedničky..

To mě mrzí. Vytratila se nám taková láska v našem vztahu. (smích) Pochopil jsem, že on musí hodně času trávit s hráči, kteří nedostávají na hřišti tolik prostoru, aby pro něj pracovali, chodili do práce rádi a odváděli tolik, jako hráči, kteří právě dostávají více šancí.

Není pro vás už otravná otázka, zda budete chytat v Premier League?

Je to pochopitelné, že se všichni ptají. Nemusel bych jí teda slyšet dva dny po postupu, to bylo otravné. Jestli budu chytat, ukáže až aktuální forma a příprava. Na každý post přijde nějaký hráč, aby se zvýšila konkurence, samozřejmě tedy přijde i brankář. Je to tak správné. Když má člověk konkurenci, tak ho to motivuje víc pracovat. Proto abych chytal jsem odhodlaný udělat maximum. Co se týče kontraktu tak věřím, že se to v následujících dnech a týdnech vyřeší a budeme všichni spokojení.

Všimnul jsem si, že pomistrovské oslavy jste zažili i se zpěvákem Edem Sheeranem. Měli jste nějaké nařízení, co můžete dělat, co můžete natáčet atd.?

Prakticky jsme si mohli natočit cokoliv. Mohli jsme si udělat fotku a nahrát to na sociální sítě, v tom problém nebyl. Jediný problém byl v tom, že kolem celého objektu byli bodyguardi a my moc nevěděli, kam jedeme. Jenom z tréninkového centra jsme jeli tři čtvrtě hodiny menšími vesničkami, což bylo jediné embargo na lokaci a pozadí, kde to je. Bylo to jeho oblíbené tajné místo. Bylo to skvělé a jak říkal Folpi, podobné jako v Liberci. Jenom, že v Liberci měl kytaru Folpi a do toho zpíval Kuba Děkan. (smích)

Jinak v Anglii se slaví tak, že se to přepálí na začátku a pak se jde brzo domů. Neumí si to užít pořádně. Třeba teď v Brně jsem si čtyři dny oslav užil úplně jinak. Samozřejmě tam bylo pivo, ale dali jsme si i kávu, dobré jídlo a užívali si hezké počasí.

V sezoně v Anglii brankář může odchytat i padesát zápasů. Je to velká změna oproti českým podmínkám, kde jich máte kolem třiceti?

Fyzicky ne. Když hraješ skoro každé tři dny před vyprodaným stadionem, tak je to skvělé a jedeš na vlně. Je to bomba.

Jak je složité udržet koncentraci na každý zápas, když jdou v rychlém sledu za sebou?

Funguje to třeba tak, že hrajeme v sobotu večer, vrátíme se domů v neděli nad ránem, neděle je volná a v pondělí jdeš na předzápasový trénink a cestuješ znovu ven. Když tě potkají dva venkovní zápasy v režimu sobota - úterý, tak je to nejsložitější. Tento miniblok je pro mě nejtěžší.

Změnil jste něco během pěti a půlročního angažmá v Británii?

Vůbec nic. Prostě se najednou všechno sešlo, jak mělo. Není to, že by se mi najednou začalo dařit.

Vychytal jste postup do Premier League, ale proč jste se nikdy neprosadil v české lize?

Vždy jsem minizávod s druhým brankářem prohrál. Vždy jsem začínal jako dvojka. Nikdy jsem trenéry v přípravě nepřesvědčil, že mam začínat já. Už jsem si i někdy říkal, že se nikdy nikdo nezraní. (smích)

Kdo z brankářů Liberce, kterým jste kryl záda, hrál nejlépe nohama?

Martin Dúbravka.

Kdo byl největší tréninkový flink?

Samozřejmě, že Ondra Kolář. (smích)

Kdo tě jako parťák nejvíc štval?

Martin Dúbravka.

Jak reagujete na to, že jste v nominaci trenéra reprezentace Ivana Haška na blížící se mistrovství Evropy?

Jsem úplně v klidu a užívám si dovolenou. Největší boom probíhal před březnovým srazem. Když to nedopadlo, tak jsem si to musel sám v sobě uzavřít. Trenéři se vydali jinou cestou a já to respektuji.

Jaký vztah má brankář Václav Hladký s brankářskou dvojkou Ipswiche Town? Jak se těší na souboje s Erlingem Haalandem? Dejte si celý rozhovor.

První dotek Zdeňka Folprechta

autoři: Zdeněk Folprecht , David Nyč , rej

Související