Nechci, aby rozhodčí neustále běhal k monitoru. VAR by měl vzít zodpovědnost na sebe, říká Folprecht

Zažil někdy Zdeněk Folprecht sestup do nižší soutěže? Jak zabránit tomu, aby rozhodnutí systému VAR zbytečně neprotahovalo a nezdržovalo fotbalové utkání? Přeje si Folpi, aby trenér Rada zůstal na trenérské pozici v Dukle i po postupu do první ligy? Kdo nakonec urve v lize konečné čtvrté místo? Proč se fanouškům ani hráčům nelíbí fotbalové stadiony, které od tribun dělí atletická dráha? Poslechněte si První dotek.

Systém VAR se v české lize používá od prosince 2017. Co to pro tebe znamenalo?

Tenkrát to byla novinka. Zažil jsem to, když jsem byl poslední půlrok v Liberci. Bylo to nové a nevěděli jsme, co od toho čekat. Pamatuji si jednu situaci, kdy mi VAR vytrhl trn z paty. Byl to zápas Liberce proti Slavii, kdy kouč Trpišovský poprvé seděl na lavičce Slavie proti Slovanu. Zápas skončil 0:0. Při bránění rohů soupeře jsem hlídal Stanislava Tecla. Při rohu to někdo na přední tyči prodloužil, Standa se mi trochu vysmýkl a na zadní tyči to doklépaval do brány. Rozhodčí ukázal, že je gól, ale vzápětí už ťukal na sluchátko, tak jsem měl naději. Vzhledem k tomu, že zápas skončil bez branek, tak jsem samozřejmě Standu Tecla úmyslně vystavil do ofsajdu. (smích)

Pořád se hovoří o tom, jak zlepšit fungování VARu. Tak jak?

Byl bych pro možnost, aby to vzal VAR na sebe a rozhodoval sám. Ať prostě neběhá rozhodčí neustále k monitoru. Bylo by to tak, že by VAR zashlásil rozhodčímu, že penalta to není, bereme to na sebe a tím, by to skončilo. Už je takové doporučení, že většinou rozhodčí nejde proti VARu. Ušetří se tím hodně času.

Čtěte také

Dokázal ses někdy vžít do situace videorozhodčího, který musí být pod obrovským tlakem?

Samozřejmě. Všichni chtějí, aby to bylo rychle. Dovedu si představit včerejší situaci, kdy rozhodoval pan Rouček a čekal na tu informaci z přenosového vozu. Všichni by byli radši, kdyby byl verdikt za čtyřicet vteřin a ne za sedm minut. Je to velký tlak, ale to je pochopitelné.

Folpi, jaké máš zkušenosti se stadiony, kde byla atletická dráha?

Nemám to rád. Když jsem tam fungoval jako hráč, tak jsem tam přišel a už jsem byl naštvaný. Opticky to hřiště vypadá větší a říkám si, že to bude zase hodně o běhání. Všem fanouškům se nelíbí stadiony, kde je atletická dráha.

Podle některých statistik v úterním zápase Slovácka na půdě Mladé Boleslavi hráči celku z Moravy vůbec nefaulovali. Asi tam ale dva fauly byly. Je disciplína Slovácka hlavním důvodem, proč dokráčeli ke třem bodům?

Pokud odehraješ zápas s nulou vzadu, tak je to samozřejmě dobře. Když ale uděláš v zápase jen dva nebo tři fauly a prohraješ 0:3, tak budeš slýchat, že tým nechodil do soubojů atd. Vždy jsem byl zastáncem, aby se nefaulovalo. Nikdy jsem nechápal trenéry, kteří přišli do kabiny a nadávali, že jako tým nemáme žádnou žlutou kartu.

Zaregistroval jsi nějaký rozdíl ve faulování v Česku a v zahraničí? Fauluje se tady víc?

Nemyslím si. Je to dost o naturelu hráčů. Zvlášť v Česku jsou hráči dost disciplinovaní. Srovnávám to s angažmá na Kypru, kde jsem měl v týmu hodně Jihoameričanů, kteří stejně jako borci z Kypru jsou víc temperamentnější. Víc se nechávají svádět ke zbytečným faulům. V Česku děláme méně faulů, než na Kypru.

Bavíš se u tvrdých soubojů o udržení v lize?

Teď mě to baví. Když jsem to zažíval jako hráč, tak mě to moc nebavilo. Je to velký tlak. Je to o dost těžší, než bojovat o titul. Přímý dopad na celou organizaci je totiž daleko víc vidět u sestupujícího týmu. Hodně hráčů má totiž smlouvy postavené jen na to, že hrají první ligu. Mají třeba ve smlouvě zakotveno, že pokud sestoupí, tak jim půjde třicet procent platu dolů.

Co si myslíš, že dnes před záchranářským bojem mezi Zlínem a Českými Budějovicemi řekne kouč Bronislav Červenka?

Už v pozápasovém rozhovoru proti Karviné říkal, že z hráčů cítí, že je na nich obrovský tlak. Podle mě to nebude stupňovat a určitě nebude říkat, že nesmí tým udělat žádnou chybu atd.. Bude tvrdit, že se jde prostě do dalšího zápasu. Hráči moc dobře vědí, o co hrají. Nikdo určitě nebude dělat zaskávačky u vlastního vápna.

Tobě předzápasový tlak nechutnal?

Mně to bylo asi jedno. Přišlo mi, že v zápasech proti Spartě, Slavii nebo v Evropské lize, kdy jsem měl být daleko víc nervóznější, tak jsem byl v pohodě. Šel jsem si je „užít“. Naopak jsem byl třeba nervozní víc přo zápase proti Zlínu. Nedokázal jsem to rozklíčovat.

Co říkáš na návrat Dukly Praha zpátky do nejvyšší soutěže?

Jsem zvědavý, jestli bude stále trénovat pan Rada v nové sezoně. Jako nezávislý divák to beru tak, že s Radou by to byla zase větší sranda. 

Vyškolil Zdeněk Folprecht mladší moderátora Davida Nyče ve fotbalovém kvízu? Co v duelu Slavie proti Plzni zkoumal trenér Jindřich Trpišovský na mobilním telefonu?

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: Zdeněk Folprecht , David Nyč , rej

Související