Folprecht: Platy fotbalistů a doktorů jsou velký nepoměr, zdařilá operace totiž bohužel nevyprodá stadion

Kde mají na prvoligových stadionech nejlepší klobásu? Kam až můžou růst astronomické částky za přestupy a platy hvězdných fotbalistů? Je Zdeněk Folprecht zastáncem toho, aby se zveřejňovaly platy hráčů?  Co je pro sportovce hlavním lákadlem pro angažmá v Americe? Co profesionální fotbalisté nejčastěji dělají v posezonním období? Jaké svatby spoluhráčů ho nejvíce bavily? Užijte si První dotek. 

Folpi, nedávno proběhla velká hodnotící akce klobás na prvoligových stadionech. Kdo si myslíš, že vyhrál?

Třeba taková Bohemka by mohla mít dobrou klobásu. 

Bohemka skončila na druhém místě, vyhrálo Brno..

No, tak Brno sice sestoupilo, ale aspoň má dobrou klobásu. Člověk, který to hodnotil, musel být gurmán.

U hodnocení klobás se nebrala v potaz cena, to u hodnoty hráčů je velmi důležitá. Na stránkách transfermarketu máš Zdeňku hodnotu 150 000 eur. Jak se stavíš k serveru, kde se uvádějí tyto čísla?

Hodnota hráče je jedna věc, ale většinou ho kupuješ za mnohem vyšší cenu, než je tady uvedená. Jestli můžeme někde brát měřítko, tak transfermarkt je správné.

Jak se stavíš k astronomickým částkám, které padají za přestupy velkých fotbalových hvězd?

Ono to není úplně za přestupy, ale hlavně za platy hráčů. Hodně lidí říká, proč hráči do Saúdské Arábie jdou, že to nemají zapotřebí. Ono to ale není přilepšení na důchod, protože třeba Benzema si v Saudské Arábii vydělá za tři roky víc, než co měl za čtrnáct let v Realu Madrid. Je to úplně jiná dimenze. Já spíš bych volil lepší cestu pro život a rodinu, což by bylo třeba angažmá v Americe, samozřejmě ale za menší peníze.

Čtěte také

Kam až se to může posouvat, budeme se za pár let bavit o ještě mnohonásobně vyšších částkách?

Vždy si v určité době myslíme, že se to posunout nedá a ono se to posune. Teď hraje prim Arabský svět a nevím, zda může za pět let nabízet ještě víc. Nechtěl bych, aby se to ubíralo tímto směrem. Pak by se mohlo stát, že by plno hráčů ještě v produktivním věku mohlo odcházet do Arábie, ale pro mě budou vždy ty evropské ligy o level výš. 

Pomohlo by, kdyby se zavedly platové stropy, třeba po vzoru NHL?

Nějaké to finanční fair play funguje, ale moc nevíme jak. Chelsea si pak za jeden rok nakoupí dvacet hráčů za ukrutné peníze, takže nevím. Američané to dělají dobře, ten styl se mi líbí. 

Otázka za milion: je fotbal spravedlivý?

Spíš ano. 

I s ohledem na finanční možnosti klubů?

Vždy budeme mít rádi příběhy těch jednorožců, jako byl v Anglii Leicester nebo teď v české lize je Bohemka. Jinak nejsem fanouškem toho, že přijde bohatej šejk a začne zkupovat hráče. Úplně to o tom není, protože do Chelsea přišel Američan a jsou stejně v háji. Peníze hýbou světem a asi se to jen tak nezmění.

Čtěte také

Chceš, aby se zveřejňovaly platy hráčů?

Ano. 

Jak moc trenér dbá na to, jakou má hráč výplatu?

Nedbá na to. Nemyslím si, že by byl hráč, který je v týmu za čtyři sta tisíc víc tlačený, než ten, který je v týmu za sto tisíc korun. 

Co sportovce tak láká na angažmá v Americe?

Asi americký sen. Jde jim o ten životní styl. Když si vezmeme příklad Messiho, tak je jasné, že asi nepůjde hrát do nějakého města, kde to je ošklivé a bude tam zima. Miami je sportovní město, mělo ve finále NHL Floridu, ve finále NBA Heat a teď získalo Messiho. 

Fotbalisté a volno

Co fotbalisté dělají ihned po skončení sezony?

Prvním krokem většinou je cesta k moři, protože máš zhruba tři týdny volna, tak musíš odjet, co nejdřív. Návrat do tréninku by pak byl totiž hodně těžký. Skončí sezona a hned tři dny po tom vidíš fotky fotbalistů na instagramu, jak jsou na dovolené. 

Měl jsi někdy koupené letenky ještě před tím než skončila sezona?

Asi jenom jednou v zimní pauze. Pamatuji si, že jsme hráli poslední zápas Evropské ligy doma s Karabachem. Před zápasem za mnou přišla žena, že Honza Navrátil letí na Maledivy, jestli nepoletíme s nimi. Plácnul jsem, že když Karabach porazíme, tak že poletíme. Přitom já zrovna nejsem ten typ, že bych chtěl dávat za dovolenou pro dva sto tisíc korun.

Když jsi hrál na Kypru, tak nebyl jsi trochu „přejezený“ mořem a teplem?

Pak už jsme k moři nejezdili, když jsme u něj bydleli. Když jseš celý rok na Kypru, tak pak rád vyrazíš za rodinou do Tuchlovic. V létě jsme měli třeba dva měsíce dovolenou. Víc mi vyhovovalo, když se jelo deset měsíců v kuse a pak bylo dva měsíce volno. Lepší než v Česku, kde je jedna pauza v zimě a druhá v létě. 

Po sezoně registrujeme také hodně svateb..

Já jsem se ženil 4. června, protože jsme teď měli první výročí svatby a já na to nezapomněl. Skvělé byly svatby na Moravě, protože oni Moraváci hodně zpívají a chlastají, to se mi líbí (smích). 

Kde jsi zažil nejlepší rozlučku se svobodou?

To byla určitě ta moje. Jeli jsme s klukama do Bratislavy. Bylo nás celkem osm, měli jsme na sobě kostýmy a už cesta vlakem byla fajn. 

Dělal jsi nějaký sport během posezónní pauzy?

Často jsem chodil běhat, zhruba čtrnáct dní před startem přípravy na novou sezonu. Rád jsem začínal přípravu s tím, že už jsem ready. Někteří kluci začínali až opravdu se začátkem přípravy.

Měl jsi někdy ve smlouvě nějaký bod, který ti zakazoval věnovat se určitému sportu?

Nikdy jsem žádnou klauzuli neměl. Jednou jsem přišel do přípravy trochu zraněný, protože jsem měl namožené šlachy na ruce. Měl jsem to z kombinace hraní na kytaru a tenisu. S tchánem jsme měli asi deset dní před začátkem přípravy akci Na jedno pivo, což znamená, že hraješ s kapelou a chodíš po hospodách. Tři dny po tom jsem šel na tenis s kamarádem hokejistou a hráli jsme pětisetový mač, který trval snad čtyři a půl hodiny, proto jsem měl zánět šlach. 

Jseš během fotbalových prázdnin v kontaktu se spoluhráči nebo si od nich chceš odpočinout?

Každý tým má teď už na sociálních sítích skupinu, jedna je ta organizační, kde jsou i trenéři a posílají se tam týdenní plány, odjezdy na hotel a důležité časy. Ta druhá je pak lepší, tam je to spíše uvolněnější.

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi reportérem Františkem Typovským a Zdeňkem Folprechtem? První dotek odpoví. 

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související