Folprecht: Skauti i trenéři mají plno dat o hře, charakterové vlastnosti hráčů ale čipy neodhalí

Jaký prvek z rugby by Zdeněk Folprecht využil při zahrávání standardních situací ve fotbale? Kdo je podle bývalého ligového fotbalisty nejlepším exekutorem standardek v české lize? Chápe reakci manažera Zlína Zdeňka Grygery, který se ostře ohradil proti rozhodčím v zápase proti Teplicím? Jak moderní technologie ovlivňují samotnou hru? Proč nebyl zastáncem sporttesteru? To a mnohem víc nabízí pořad První dotek. 

„Já si myslím, že Slavie vyhraje a získá titul“. Zdeňku, čí jsou to slova?

Nevím, někoho bláhového. Tady je vidět, že experta může dělat v podstatě každý (smích). Myslel jsem si, že derby Slavie zvládne, ale nebylo to tak.

Není trochu proti fotbalu to, že titul pravděpodobně získá tým, který v klíčovém zápase bránil, bránil a hrál bez míče?

Není. Protože když se zeptáš třeba v Řecku jestli jim vadí, že se k titulu na mistrovství Evropy v roce 2004 probránili, tak řeknou, že je jim to úplně jedno. 

Herně je dál ale Slavia nebo ne?

Jasně. Zároveň se mi líbilo, že pan Priske po zápase řekl, že to není cesta, kterou Sparta chce jít. V ten moment to tak Sparta musela udělat a možná to teď vypadá, že to byl mistrovský plán Priskeho, že budou bránit a dají góly ze standardních situací. Bylo to i štěstí, že Haraslín to tak trefil, který se přes zeď trefil takto snad poprvé. Penalta byla diskutabilní, ale podle mě spíše byla. Účel světí prostředky, ale nerozhodl to tento zápas. Slavia si za to svým způsobem může sama, že Spartě povolila hrát tímto způsobem. Kdyby jen Slavia třeba doma porazila Hradec, tak Sparta nemohla jít do derby s udržovanou hrou a musela by útočit na vítězství.

Standardní situace

Prý máš v hlavě nějaké kulišárny, které jsi nikdy nepoužil, ale podle tebe by se tím dal zmást soupeř..

Jsou to takové blbosti. Když jsem přišel do dorostu, tak se mi také smáli, že budeme házet aut o záda. Nakonec jsme to sehráli v dorostu, druhé lize, první lize i Evropské lize. V rugby když se vyhazuje, tak dva hráči vezmou jednoho dalšího trochu na ramena. Vždy jsem si říkal, že by to šlo udělat při rohu proti soupeři, který brání zónově. Bylo by to riskantní, ale teoreticky by to šlo. Teď třeba v derby mě překvapilo, že Slavia postavila zeď s pěti hráči, pod nimi ležel Oscar a dva hráči ve zdi vůbec nevyskočili.

Jaký trenér, kterého jsi zažil, nejvíce dbal na standardní situace?

Jindřich Trpišovský s jeho týmem, hodně se tam o to starají jeho asistenti. Vidíme to i při zápasech, běžně je u lajny Trpišovský, ale když se zahrává standardní situace, obranná i útočná, tak jde dopředu Jaroslav Köstl, který má všechno ohledně standardek v hlavě.

Čtěte také

Trpišovský nerozumí standardním situacím tolik jako Köstl?

To si nemyslím. Jen se prostě Trpišovský obklopil lidmi, kteří některým situacím potenciálně víc rozumí. 

Nacvičují se standardní situace na každém tréninku?

Já jsem zažil to, že se nacvičují jednou týdně. Většinou v pátek před zápasem. Často když jsi nevěděl celý týden, jestli budeš hrát nebo ne, tak pokud jsi byl při nácviku standardek, tak to většinou znamenalo, že bys měl hrát. 

Kdy se obvykle dozvíš, že nastoupíš do zápasu?

Někdy to nevíš do hodiny před zápasem a někdy to víš od středy.

Kdo je podle tebe nejlepší exekutor standardních situacích a nejlepší zakončovatel v pokutovém území v české lize?

Nejlepší zakončovatel je Láďa Krejčí. Má výhodu v tom, že v letošní sezoně je Sparta silná a vysoká při standardkách. Láďa svým naturelem bojuje neustále o to vysmeknutí od soupeře a vychází mu to.

Posluchač Bohdan: Co si myslíte o semifinálovém utkání Ligy mistrů mezi Manchesterem City proti Realu Madrid?

Demolice. Jsem rád, protože fotbal od trenéra Guardioly se mi moc líbí a pokud to někdy mají City vyhrát, tak určitě letos. 

‚Vylezte ven!‘..volal manažer fotbalového Zlína Zdeněk Grygera na rozhodčí u VAR. Zaznamenal jsi jeho vystoupení?

Myslím, že ho zaznamenal každý. Teoreticky pro něj mám pochopení, protože pokud by byl Zlín šestý nebo osmý, tak tam na ně určitě nebouchá. Zlínu jde o holý život a emoce s ním prostě cloumaly. 

Moderní technologie

Jak moc jiný by byl fotbal, kdybychom neznali počítače, sporttestery a nebylo by tolik dat, kolik je momentálně dostupných?

Byl by stejný jako třeba před třiceti lety. Zvlášť pro trenéry je to velká změna. Jeden můj kamarád kondiční trenér dostal nabídku od klubu, kde po něm vyžadovali dovednost s čipy, aplikací a programem. Řekl jim, že to neumí, ale doučí se to, oni ale vzali raději někoho, kdo už s tím umí. Člověk s tím musí být kompatibilní.

Hrál jsi s podprsenkou? Co to vůbec znamená?

Vypadá to jako sportovní podprsenka, kterou nosí holky, ale vzadu to má kapsičku na čip jako tamagoči. Čip snímá, jak rychle běháš, kolik toho naběháš a vše kolem toho.

K čemu ty data trenérům jsou?

Hodně se po zápase řeší, kolik toho hráč naběhal. Ale to je spíše pro fanoušky. Trenéři řeší víc, jakou rychlostí to fotbalista naběhal. Změří to totiž třeba kolik náběhů jsi měl v rychlosti přes 30 kilometrů za hodinu. Nikdy jsem nebyl extrémním zastáncem ani odpůrcem tohoto sledování. Bral jsem to, jak to je.

Čtěte také

Nebyl jsi zastáncem sporttesteru?

Ne, protože mi bral jen tepovou frekvenci. Byl jsem vždy vytrvalec a předsezonní testy jsem měl hodně dobré. Podle nich se vypočítával tep, na který bych měl běhat, abych se dostal na aerobní hranici. Musel jsem běhat strašně rychle, abych se dostal na tep aspoň nad 130. Pamatuji si, že jako mladej jsem ve Spartě na zimním soustředění asi ve Špindlu lítal jako magor. Naběhal jsem toho daleko víc než ostatní, protože jsem měl dobré testy (smích).

K čemu slouží fotbalovým trenérům drony?

S tím jsem se ještě nesetkal. Může to pomoci díky kolmému pohledu z vrchu. Podle mě ale stačí, když někdo vleze na tribunu a natáčí klasickou kamerou. Drony jsou spíše dobré na fanouškovské videa, představování posil a tak. 

Budeme ještě vůbec potřebovat skauty, když se tak hojně využívají moderní data?

Určitě jo. Když i skaut přijede na zápas, tak tam nejede zkoumat úplně herní věci, protože ty už má dostupné v datech, ale spíše se dívá na chování na hřišti. Čip totiž nezachytí to, jak je hráč psychicky odolný, když vyhraje nebo prohraje souboj, jak komunikuje se spoluhráči i protihráči. Kdybych byl skaut, tak herní věci odsleduji v klidu od televize, ale na chování fotbalisty se musíš podívat napřímo. 

Co se ve fotbale za posledních deset let nejvíce změnilo v moderních technologiích?

Změnilo to i pravidla. Máme VAR, rozhodčím v pěti top ligách a v Lize mistrů pípají hodinky, když byl míč celým objemem za čárou. Na mistrovství světa byl třeba čip přímo v míči.  Každý realizační tým už má na střídačce tablet, podle mě lepší týmy mají na tribuně i člověka, který sleduje taktickou stránku, který jim dolů posílá zprávy do sluchátka. V hokeji se mi líbí trenérská výzva.

Co znamenají slovní gesta během autových vhazování? Přijal Zdeněk Folprecht porážku od reportérky Barbory Dvořákové ve fotbalovém kvízu? Jak si během dovolené na Kypru užil fotbalové utkání mezi Pafosem a Omonií? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek. 

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související