Folprecht: Klasických kapitánů jako byli Terry a Ferdinand ubývá. Pro Spartu je Krejčí ideální volba

Choval se Folprecht na hřišti jinak, když měl na ruce kapitánskou pásku? Jaké vlastnosti podle něj musí mít správný kapitán? Proč je rezolutně proti tomu, aby měl kapitánskou pásku brankář? Koho favorizuje před sobotním derby mezi Spartou a Slavií, které může hodně napovědět v boji o titul? Zvládal Folpi předzápasovou nervozitu? Užijte si První dotek a navnaďte se na další fotbalový víkend. 

Zdeňku, ty máš zkušenosti s nošením kapitánské pásky, viď?

Kapitánem jsem byl na Pafosu při mé první sezoně na Kypru. Bylo to zvláštní a nečekal jsem to. Přišel jsem tam v období, kdy klub vedli ruští majitelé a probíhala velká renesance kádru. Dlouho nás tam bylo jen třináct hráčů, postupně se přidávali další. Z minulé sezony tam v podstatě zbyli jen dva. Skládal se nový tým, kapitánská páska se u kluků během přípravných zápasů střídala, ale já byl na angažmá dobře připravený, i jsem vyhrával různé fyzické testy. Byl jsem takovou vůdčí osobností a poslední tři přáteláky už mi kapitánská páska zůstala. 

Překvapuje mě, že jsi byl krátce po příchodu jako zahraniční hráč zvolen kapitánem..

My jsme tam měli asi jen dva Kypřany. Oni navíc neaspirovali ani na základní sestavu, na kapitána už vůbec. Zahraniční hráč tak byla víceméně nutnost. 

Probíhá nějaká volba kapitána mezi hráči?

Na Kypru neproběhla volba, tam to určil trenér a myslím si, že velice správně (smích). Třeba na soustředění v Turecku jsme s Libercem volili kapitána, rozhodovalo se mezi Markem Bakošem a Lukášem Pokorným, přiznám se, že jsem volil Bakoše. Jeden zbloudilý hlas byl pro Egona Vůcha, který si dal hlas sám sobě. Na večeři před volbou jsme vymysleli fórek, že zvolíme Egona, asi devět hráčů se nás domluvilo a jemu jsme řekli, ať se taky napíše na papírek. Samozřejmě jsme ho v tom nechali a on se napsal sám (smích).

Jaká byla reakce?

Samozřejmě jsme se všichni začali hrozně smát a Egon na nás začal bouřit, že jsme ho napálili. Říkal jsem mu, že musí udělat lepší volební kampaň.

Co s tebou dělalo to, když jsi na sobě měl kapitánskou pásku?

Tak nějak nic. Troufnu si říct, že všude, kde jsem působil, tak jsem patřil mezi vůdčí typy a moc se toho pro mě neměnilo. Často jsem býval asistentem kapitána a oficiálním kapitánem ne, protože trenérům tady v Česku možná přišlo, že si z toho dělám až moc velkou srandu. To třeba bylo u trenéra Trpišovského, který mě po výhrách popichoval ať udělám fór, ale když se prohrálo, tak se zlobil, že si z toho dělám srandu. Jinak jsem se i s páskou choval normálně. Na Pafosu mě překvapilo, že před prvním mistrovským zápasem jsem musel mít už řeč v kolečku hráčů v kabině. Něco rádoby motivačního jsem tam zablekotal. Postupně už jsem si něco připravil dopředu.

Čtěte také

Co podle tebe musí mít správný kapitán?

Je několik typů kapitánů. Existují třeba ti, kteří nejsou tolik slyšet. To byl příklad Davida Pavelky nebo Lukáše Pokorného. Nebyli tolik slyšet v kabině, ale byli to stoprocentní profíci. Nevyznačovali se extrémními gesty, ale šli nám příkladem nejen na hřišti, ale i mimo něj. Někdy jsou zase kapitáni, že jsou to staříci, na Žižkově to byl třeba Míra Podrazký, který kolem sebe měl samé mladé kluky. Jako klasického kapitána jsem považoval třeba Johna Terryho nebo Rio Ferdinanda, kteří se pro to vyloženě narodili, takových typů ale už ubývá. Teď je to třeba Láďa Krejčí ve Spartě, který je vidět, slyšet a jde o vůdčí osobnost.

Ladislav Krejčí mladší je ale hodně mladým kapitánem. Mění se ten trend?

Celkově se to mění, protože mladí kluci dostávají šanci dřív než tomu bylo dřív. Pokud je tam hráč od osmnácti let, tak po pěti letech může být v týmu nejzkušenějším frajerem. Klasických kapitánů ubývá, takže pokud si řekneme, že Láďa Krejčí je na to mladý, tak ale moc nevím, koho jiného tam dát. Když jsem byl já mladý, tak existovaly třeba tři možnosti, kdo může být kapitánem. Byl tam Tomáš Řepka, za ním hned Jarda Blažek, Erich Brabec, Juraj Kucka a všichni teoreticky mohli být kapitánem. 

Líbí se ti, když má kapitánskou pásku brankář?

Nelíbí. Není to dobré s ohledem na to, co se děje na hřišti. Chce to, aby byl v centru dění, ať už v komunikaci s rozhodčím, spoluhráči a to brankář úplně tak není. S rozhodčím se prakticky za celých devadesát minut nemusí ani potkat.

Když během zápasu kapitán střídá, je jasně dané, komu bude pásku předávat?

Není. Je to zcela v kompetenci kapitána, který odchází ze hřiště. Není to striktně dané jako v hokeji. Třeba na Žižkově, když koncem utkání střídal Míra Podrazký, který byl starý vlk a už mu docházely síly, tak to dával třeba mně. Vždy je to na úsudku kapitána, který si vybere toho, komu to předá.

Proslov trenéra Trpišovského před pohárovým finále mezi Slavií a Spartou:

V sobotu se odehraje derby mezi Spartou a Slavií. Oba celky dělí v boji o první místo pouhé dva body, jaké jsou tvoje predikce zápasu?

Slavia zvítězí a myslím si, že vyhraje titul. Nevěřím tomu, že pokud Sparta v derby třeba zaremizuje, že dokáže s aktuální formou vyhrát zbylé tři utkání. Slavia je v laufu a myslím si, že poslední tři zápasy po odehraném derby zvládne lépe než Sparta.

Jak velký vliv na sobotní utkání bude mít fakt, že Slavia poslední dvě derby zvládla téměř perfektně?

Oba dva zápasy herně vyzněly daleko lépe pro Slavii a oni ví, že pokud jedou na Letnou, tak jsou tam schopní hrát lépe než domácí Sparta. Slavia do zápasu nemusí nic měnit, může nastoupit stejně jako šla do ligového i pohárového derby. Sparta musí něco změnit, protože jinak se jí to vymstí. 

Jak jsi se pral s předzápasovou nervozitou?

Já jsem nad svojí hlavou během kariéry nikdy nevyhrál. Kdybych nad ní vyhrál, tak tady pravděpodobně teď nesedíme. Někdy jsem býval hodně nervózní, jindy zase vůbec. V mládežnickém fotbale jsem to tolik neřešil, ale když už začalo jít o něco většího, tak jsem se vždy nedokázal nastavit tak, abych nervózní nebyl. Míň nervózní jsem byl před velkými zápasy v pohárové Evropě, víc jsem se chtěl ukázat a i si to užít. Za tři dny k nám přijelo Brno a já byl nervóznější, ale nevěděl jsem proč. Střídalo se to u mě.

Ovlivňovala důležitost zápasu tvůj spánek?

Ne. Jenom když jsme hráli na Žižkově domácí zápasy od 10.15, tak jsem den předtím v 11 večer už byl nervózní, že už nespím. Druhej den jsem jel na zápas, i když jsem se cítil svěží, tak jsem to v hlavě měl.

Co Folprecht udělal na Pafosu, když mu z ruky padala kapitánská páska? Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Folprechtem a reportérem Pavlem Tylšarem? Myslí si bývalý ligový fotbalista, že Sparta bude v sobotním derby proti Slavii hrát na remízu? Líbí se mu motivační proslovy trenérů nejen před velkými zápasy? V pořadu První dotek odpovíme.

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související