Cesty na Evropskou ligu byly pro všechny kromě hráčů jedna velká party, opilí sponzoři a agenti nebyli výjimkou, směje se Folprecht

Čtvrteční dopoledne tradičně ve vysílání Radiožurnálu Sport patří fotbalu. V pořadu První dotek se Zdeněk Folprecht vrátil k nepovedenému zápasu české jedenadvacítky na mistrovství Evropy proti Izraelcům. Kolik je ochoten zaplatit za vstupenku na fotbalový zápas? Co dělá Sparta a Slavia správně v oblasti marketingu? Co jako fanoušek očekává za servis na ligových stadionech? Jezdili jeho kamarádi na zápasy na Kypr nebo do Ázerbajdžánu? Užijte si První dotek.

Zklamal jsi někdy kamaráda, že za tebou přicestoval na zápas, ale ty jsi seděl na lavičce a nenastoupil jsi?

Na Kypr za mnou přijeli dva kamarádi na čtyři dny. V zápase proti Arisu jsem překvapivě nenastoupil, po poločase jsme prohrávali 0:2 a nakonec jsem zápas dovedl do zdárné prohry 0:3 (smích).

Zval jsi kamarády pravidelně na fotbalové zápasy během zahraničních angažmá?

No, rodiče tam jezdili pravidelně každý měsíc. Kamarádi se jim smáli, že k nám jezdí jako na chatu. Vždy si koupili levnou letenku jenom směrem na Kypr, vyrazili s batůžkem a nevěděli, zda se vrátí za čtyři nebo sedm dní. Bylo to super. Jednou za dva až tři měsíce jsem pak vždy naplánoval to, že Pája se synem odcestovali do Česka a já měl čas na kamarády, zašli jsme na pivo a bylo to také fajn.

V Ázerbajdžánu nebyli?

Když byli moji čtyři kamarádi v Ázerbajdžánu, tak tam šest dní jedli jen kebab. Chodili od stánku ke stánku a známkovali to. Kluci šli na zápas, který jsme vyhráli 4:0, navíc jsem dal gól. Dostali jsme dva dny volno, takže jsme šli na pivo a druhý den na velký výlet. To bylo fajn, vyšlo to krásně.  

Čtěte také

Rodina s tebou létala na zápasy Evropské ligy, je to standardní?

V předkolech to úplně standard nebyl, v základních skupinách už ano. Většinou se vypravilo jedno letadlo, kde byli hráči, realizační tým, sponzoři, novináři a pak tam mohl být kdokoliv si to zaplatil. Stálo to třeba sedm, osm tisíc, podle toho kam se letělo. Záleželo na tom, zda se letělo hned po zápase nebo až druhý den. Je v tom zahrnuto ubytování, letenky a vstupenka na zápas, ale musí si to ti rodinní příslušníci zaplatit sami. Pravdou je, že rodiče byli na všech zápasech, ti si to chtěli opravdu užít.  

Občas to byly veselé výlety. Můžeš interpretovat historku, kdy se čekalo na opilého opozdilce?

Bylo to po 4. předkole Evropské ligy, kdy jsme letěli z Larnaky. Vyhráli jsme tam 1:0 a to mi rodiče i žena říkali, že to byla největší párty, co zažili. My fotbalisté jsme z těch měst znali vždy jen hotel, letiště a hřiště. Druhá část výpravy si to hodně užívala. Druhý den po zápase se odjíždělo z hotelu na letiště a tam se přišlo na to, že jeden člen výpravy chybí. Šlo o jednoho fotbalového agenta, který byl po pařbě na hotelu dost „zmuchlaný“. Po příjezdu na letiště pořád nebyl v dobrém stavu a pamatuji si, že jeden hráč, který byl v jeho stáji vtipkoval, že tenhle člověk ho má někam prodat.

Máš vysněnou destinaci, kam chceš vyrazit jako fanoušek?

Trochu mě letos zklamal výjezd na zápas Lipsko - Manchester City, protože to nebylo nic moc. Chtěl bych se ale vypravit na fotbal do Brazílie nebo Argentiny, protože atmosféra tam je skvělá. Třeba na Boca Juniors bych zašel.

Ceny vstupenek

Máš přehled o tom, v jaké cenové relaci se pohybovaly ceny vstupenek při zahraničních angažmách?

Na třetí lize v Itálii stála vstupenka 20 euro, ale lidé tam mají fotbal rádi, takže tam za to peníze dají. V Ázerbajdžánu bylo zase všechno extrémně levné. Na Kypru měli dřív problém s výtržnostmi a měli tam speciální systém, kde si museli zakládat fanouškovské karty. Docela to trvalo, takže jsem se už dopředu  kamarádům i rodině snažil zařídit tyto karty, tzv. permice. Zrovna na Pafos jezdilo hodně turistů, ale pokud nebyl zaregistrovaný v systému, tak byl bez šance. Cena lístků se pohybovala kolem 20 až 30 euro.

Pardubice mají nejdražší permanentky v celé lize, co si o tom myslíš?

Zaujalo mě to s ohledem na srovnání s Hradcem Králové. Jsou to dva týmy, které jsou blízko u sebe a očekává se, že asi nebudou hrát o titul. V Hradci si myslím, že šli cestou toho, že mají nový krásný stadion a aby se s tím fanoušci sžili a až je to za rok, dva chytne, tak půjdou s cenou nahoru.

Na Spartě stojí nejlevnější permanentka 2900 korun, na Slavii 3510 korun.. Vedení Sparty informovalo, že má prodaných 9000 permanentek..

Dokonce ve Spartě mají čekací list na permice. Je vidět nárůst oproti loňské sezoně, protože letos by vyprodali ještě o dva, tři tisíce víc. Hraje tam roli i titul, ale je to celkově zásluha kultivace fotbalu v Česku. Poslední půlrok se snažíme produkt fotbalu posouvat dopředu a hlavně Sparta se Slavií budou vždy tahouny. Dělají opravdu skvěle marketing, chci je pochválit a jen tak dál. Fanzóny před zápasy na Slavii jsou výborné. 

Čtěte také

Na předkolo Evropské konferenční ligy fanoušci Bohemians zaplatí až osm set korun, chápeš to?

Když jseš fanoušek Bohemky, tak si lístek prostě koupíš. Myslím si, že na Letnou by se šlo podívat i plno nezaujatých fanoušků fotbalů, kteří by zaplatili dvě, tři stovky, ale osm set už platit nebudou. Kvůli tomu přijde Bohemka asi o plno nezaujatých fanoušků.

Co jako fanoušek na českých stadionech očekáváš za servis?

Chci dobře vidět na fotbal. Kvituji když se někde sundávají sítě u hostujících kotlů. Když si půjdu pro klobásu, tak na ní nechci čekat dvacet minut. Pokud půjdu na fotbal s dětmi, tak bych uvítal i nějaký doprovodný program.

Myslíš si, že se to daří?

Jde to hodně dopředu. Momentálně je to super nastavené. Vždy musíš mít nějaké tahouny, což Sparta a Slavia splňuje. Hradec Králové a Teplice se k tomu přidávají, to je jen dobře.

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Zdeňkem Folprechtem a převážně hokejovým expertem Radiožurnálu Sport Filipem Šedivým? Kolik lístků na ligové zápasy měl běžně k dispozici Folprecht pro kamarády? První dotek odpoví.

autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související