Z trenérů vzpomínám rád na Jindru Trpišovského a Camerona Toshacka, říká Folprecht

Jak by měl vypadat ideální trenér? Svědčil Folprechtovi spíše kouč "rapl" nebo "kliďas"? Na jakého šéfa střídačky vzpomíná bývalý ligový fotbalista nejraději? Proč Tomáš Řepka tak vynikal v hlavičkových soubojích? Vyrazil někdy trenér Trpišovský s hráči do baru? Proč se stále častěji řeší rozdíly mezi mužským a ženským fotbalem? Samozřejmě nechyběl kvíz ani tradiční Věřte nevěřte. Užijte si fotbalový pořad První dotek Zdeňka Folprechta.

Na 23. března vychází Světový den meteorologie. Zdeňku, sleduješ před zápasem, jaké bude počasí?

Nesleduji významně, obvykle to začínám sledovat až tak hodinu a tři čtvrtě před začátkem utkání.

Jaké počasí je nejlepší?

Trošku zima, ale nepršet.

Folpi, jak by měl vypadat ideální trenér?

Každý hráč má rád něco jiného. Někomu sedí impulzivní trenér, jinému zase ten klidnější. Já bych si vybral něco mezi. Pro mě byli kvalitní trenéři vždy ti, kteří dokázali navodit dobrou atmosféru v kabině. Je rozdíl, když přijde do kabiny trenér, který vás začne buzerovat a peskovat, oproti tomu, když je vlídnější a snaží se to organizovat. Samotný klub, organizace funguje podle toho, jak to řídí trenér, protože ten je v danou chvíli ten nejvyšší. 

Existují ale i hráči, na které může mít větší vliv nějaký rapl, ne?

Asi jo. Také jsem neměl rád, když jsem byl pod trenérem, který se mnou vůbec nemluvil a byl leklá ryba.

Určitě jsi zažil, že se trenér v kabině choval jako smyslu zbavený. Co se ti vybaví jako první?

Vybaví se mi pan Trpišovský. Ten uměl zuřit, ale bylo to třeba jednou, dvakrát za půl roku. Bylo to hlavně kvůli nastavení nás hráčů k zápasu, on pak musel chudák v kabině o poločase třeba rozkopat koš, aby nás nabudil. Koš mu nakonec zůstal na noze a my s klukama zápas dotáhli do vítězného konce. Je to scéna, které jsme se nakonec všichni zasmáli. Jindra je totiž hodně lidský.

Líbí se ti víc trenéři v saku nebo v teplákové soupravě?

Líbí se mi obojí. Pozitivně hodnotím, když trenéři rozlišují důležitost zápasu. Klopp v Liverpoolu si vezme klasickou teplákovku na běžný zápas, ale když se hraje semifinále Ligy mistrů tak má sako.

Čtěte také

Nepřeceňuje se někdy vliv trenéra na mužstvo?

Nepřeceňuje. Protože, když přijde trenér do týmu, tak přijde s celým štábem, v Anglii třeba s deseti lidmi, tady se čtyřmi, ale dokáže nastolit jinou atmosféru v celé organizaci, nejen pro těch pětadvacet hráčů. Trenér je nejdůležitější článek týmu, protože s tebou pracuje na denní bázi.

Mnohdy se trenér rovná obrovský cestovatel. Je to tak?

Každý trenér by asi chtěl mít cestu jako Alex Ferguson, že by šel do jednoho klubu a zůstal tam dvacet let. Když jeden rok vyhraješ titul a druhý hraješ špatně, tak tě vyhodí. Stačí to vidět teď na Michalovi Bílkovi, který loni vyhrál titul, je trenérem roku 2022 a teď to má rázem nahnuté.

Je trenér Martin Pulpit typem, který může mít pro mužstvo krátkodobý efekt, ale z dlouhodobějšího hlediska to nefunguje?

Dalo by se to tak možná definovat, ale pro mě je záhadou, že se o něm ví, jak se chová a vždy dostane někde angažmá. Myslím si, že majitel Sokolova (klub, kde momentálně Pulpit působí) je naštvaný a za trest tam poslal trenéra, který to z hráčů má dostat. Nemám nic proti energickým trenérům, ale vše musí být na důstojné roli lidského chování.

Na kterého trenéra vzpomínáš nejradši?

Jindra Trpišovský a rád také vzpomínám na Camerona Toshacka, který mě vedl na Pafosu. Jeho táta kdysi trénoval i Real Madrid. Toshack skvěle skloubil odbornost a komunikaci s hráči, nedávno byl asistentem i u Leedsu. Ve srovnání s Jindrou Trpišovským to byl menší kámoš s hráči a držel si větší odstup. 

Čtěte také

Zdeňku, představ si situaci, že se vyhraje nějaký velký zápas a víš, že máš týden volno. Vyrazí trenér Jindřich Trpišovský s hráči do baru?

On s námi občas šel. Většinou šel na společnou večeři, my pak pokračovali do baru, kam už ale nechodil.

Nešel s vámi, protože už chtěl spát nebo nechtěl zasahovat do fungování týmu?

Myslím si, že si řekl, že už se to nehodí. 

Jak velkou roli pro tebe hraje věk trenéra?

V Itálii jsem měl hodně starého trenéra a rozhodně preferuji mladší trenéry.

Zdeňku, jaký jsi byl hlavičkář?

Vzhledem k tomu, že nejsem žádný čahoun, tak docela dobrý. S mými 181 centimetry výšky jsem dal docela dost gólů i hlavou.

Folpi, kdo byl nejlepším hlavičkářem mezi tvými spoluhráči?

Tomáš Řepka. Hlavičkový souboj většinou hrál už adresně na dalšího spoluhráče. Hlavu vyhrával a už tím rovnou přihrával, byla to ohromná výhoda pro nás, protože jsme nemuseli o míč bojovat. Dělal to fantasticky, od té doby jsem to neviděl u nikoho.

Čtěte také

Co dělá správného hlavičkáře hlavičkářem?

Kromě centimetrů je to dost o načasování. Ví, kdy si na to naskočit. Třeba David Hovorka není vysoký, ale má skvělý výskok. 

Fotbalisté i nějak testují výskok, ne?

Vždy se dvakrát ročně dělaly testy na FTVS, kde nejhorší je běhátko na konci. Jsi připojený na čipy a běžíš, dokud neodpadneš. Jako mladý jsem si myslel, že podle toho se člověk může dostat do sestavy. Běžel jsem tam rychlostí 20 kilometrů v hodině a říkali mi při testování, že lepší tady bývá už jen běžkař Lukáš Bauer (smích). Stejně mi to vůbec nepomohlo. Krátce po mě šel na běhátko Bony Wilfried, ten si to odťapal v tempu gólmanů, rychlostí 16 kilometrů za hodinu, i když na něj trenér Martin Hašek řval, že s tím nemůže hrát ligu. Bony mu odpověděl: Martin, fotbal je na hřišti (smích).

Kolik bys udělal hlaviček teď tady na místě?

Dvacet.

Zdeňku, co říkáš na blackouty Martina Filla, který inkasoval v extrémně krátkém čase dvě červené karty?

Zeptal bych se ho, jestli se nezbláznil a už bych ho na hřiště nepostavil. Tři, čtyři kola bych ho určitě nenasazoval.

V neděli je na programu pražské derby, ale v ženské lize. Jsi fanouškem ženského fotbalu?

Jo. Přijde mi to fajn. Nejsem jako hráči Příbrami, kteří natočili to známé video. Nepochopil jsem, že někdo to mohl vypustit do veřejného prostoru.

Proč se tolik řeší rozdíly mezi mužským a ženským fotbalem?

Je to nejpopulárnější sport na světě. Relativně mu rozumí nejvíc lidí. Neporovnávejme jestli je ženská lepší než chlap. Je to jiný sport.

Co tvoje partnerka, jakou je fotbalistkou?

Snaživou, ale ne moc šikovnou. Je to bývalá sportovní gymnastka a atletka. Vždy jí vyhovovalo dělat nacvičenou sestavu nebo běžet čtyřstovku. Ve fotbale jí chybí jemná technika a šikovnost. Když doma někdo při fotbale něco rozbije, tak je to spíš manželka než děti.

Jaký vztah měl Zdeněk Folprecht s trenérem Martinem Pulpitem? Jak dopadl fotbalový kvíz mezi expertem Radiožurnálu Sport s reportérem Janem Suchanem? Jak dopadl posluchač Braňo ze Slovenska ve fotbalovém Věřte nevěřte?

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související