Na amatérské soutěže by se kurzy vypisovat neměly. Juniorská liga tím byla pověstná, říká Folprecht

Ve fotbalové talkshow moderátor David Nyč s bývalým ligovým hráčem Zdeňkem Folprechtem, ale i posluchači Radiožurnálu Sport podrobně rozebrali kauzu ohledně rozhodčího Michala Patáka. Jaké přiznání padlo od jednoho z posluchačů v Prvním doteku? Jaké zážitky má Folprecht z juniorské ligy, kde se dřív hodně vsázelo na fotbalová utkání? Jak může fotbalista zlepšit dovednost, aby uměl do míče kopnout pravou i levou nohou? Užijte si zajímavé fotbalové povídání.

Rozhodčí Michal Paták se s přezdívkou „Řezník z Horní Břízy“ asi nikdy nechlubil, že?

Nemyslím si, že se tak představuje. Snažil jsem se to vyhledat podle přezdívky, ale jediné, co mi to našlo, bylo Řeznictví a uzenářství Šefrhans Horní Bříza. Bude to tak, že pan Paták je z Horní Břízy a že během kariéry už zařezal pár týmů.

Paták znovu neslavně úřadoval v zápase ČFL mezi Admirou a Českými Budějovicemi B a na utkání bylo vsazeno větší množství sázek. To asi nebude náhoda, že?

Je jednoznačné, že tam proběhly sázky na to, že Admira povede v prvním poločase o dva góly. Kdyby chtěl, aby to dopadlo pro Admiru v celém zápase, tak to určitě neřeší v prvním poločase a vymyslí tam penaltu někdy za nějaké držení během standardní situace v závěru utkání.

Vždyť rozhodčí Paták musel vědět, že bude za obrovského hlupáka...

Všechny zápasy třetí ligy jsou natáčeny, i u nás v Tuchlovicích, kde se hraje kraj, tak se vše natáčí na kameru. Rozhodčí z doby pana Berbra si ale myslí, že jsou hvězdy a nedotknutelní. Jejich ego je takové, že si myslí, že v soutěži rozhodují o tom, kdo postoupí a sestoupí. 

Nebuďme naivní. Možná, že kdyby se to video nezačalo šířit na síti X (dříve Twitter), tak by se to nevědělo. Kdyby se to nerozjelo na sítích, tak si myslím, že by Budějovice podaly nějakou stížnost, ale asi by to nerozjelo takový kolotoč událostí.

Proč byl chlap s tak špatnou pověstí stále v českém fotbale?

Překvapilo mě to. Tu situaci a video jsem viděl nejdříve u nás v jedné konverzaci na sociální síti, co máme s klukama z Kladna. Někdo to tam poslal a v tu dobu to ještě nekolovalo na tom Twitteru. Když jsem viděl, jak se to rozjelo, tak jsem si říkal, že jsem to tam mohl dát já (smích). 

Nejdřív jsem viděl, že je to jen vymyšlená penalta a netušil, že to je pan Paták. Byl jsem překvapený, že vůbec píská. Myslel jsem si, že je dávno z fotbalu pryč.

Admira nabízí, že se bude zápas opakovat. Je to správné gesto?

Vypadá to, že to byla sóloakce rozhodčího Patáka, že v tom nejel ani jeden z týmů. Proto si myslím, že to je super gesto, ale nevím jestli je to směrem k FAČR vůbec možné. Pokud by se ten zápas odehrál znovu, tak by to byl vzkaz, že chtějí čistý fotbal. Mohla by se z toho udělat hezká akce a přišlo by snad i dost lidí.

Čtěte také

Neuspokojilo mě vyjádření Rudolfa Špotáka z Řídící komise pro Čechy, který řekl, že už se dál nebude revidovat listiny rozhodčích, protože už tam žádný takový hříšník není..

Když jsem četl to vyjádření, že tam byl pan Paták i za předešlého vedení, tak to je opravdu velké alibi..

Sázení na zápasy

Setkal jsi se někdy ty s nějakou nečistou hrou ve fotbalovém prostředí?

Naivně jsem si myslel, že asi ne. Až do teď jsem se vyhnul těm nižším soutěžím. Když mi bylo 18 let a hrál jsem za béčko Sparty, tak jsme porazili Ústí nad Labem 2:0, měl jsem tam asi dvě asistence u gólů. Odpoledne jsme se šli koukat na dorost a někdo nám tam řekl, jestli nám nebylo divné, že to Ústí vůbec nebránilo. Že ti stopeři jsou tím známí. Uvědomil jsem si, že hráli opravdu divný ofsajd systém a možná to fakt bylo z jejich strany vsazené.

Bývá mezi hráči v kabině tématem sázení na fotbalové zápasy?

Největší téma je to v těch nejnižších soutěžích. Pro sázkové kanceláře je to asi výdělečné. Na ČFL a divizi se může sázet, protože ti kluci nejsou profesionálové. Navíc můžou mít tu vidinu rychle získaných peněz. Nechápu to, že to tak funguje. I my se bavíme o tom, jaký je kurz na zápasy Kladna.

Dokonce se dá sázet i na dorosteneckou ligu. Dovedu si představit, že nějací čtyři osmnáctiletí týpci se domluví, že v jejich zápase budou nějaké červené karty a může to tak být. Osobně bych zůstal u sázek jen pro profesionální soutěže.

Čtěte také

Jak to kdysi fungovalo v juniorské lize?

Když se hrála juniorská liga, tedy hráčů do 21 let, tak tam se hodně sázelo. Když jsem byl v Liberci, tak mi psalo x lidí a ptalo se, kdo jde od nás hrát za juniorku. Například v pátek už jsem věděl, že půjde hrát šest lidí z A-týmu, ale sázkové kanceláře to ještě nevěděly. Hodně moc kluků tam pak nakládalo sázky, že ta tvoje juniorka vyhraje.

Pamatuji si, že jsem byl hrát za juniorku Liberce. Vyhráli jsme v Mladé Boleslavi 1:0, navíc po mém gólu. Tehdejší kluci z naší juniorky mi říkali, že je super, že jsem dal góla, že to měli všichni vsazené. Asi toho probíhalo hodně, protože se mě několikrát lidé ptali, kdo půjde z A- týmu hrát za juniorku. Je dobře, že se juniorská liga zrušila, protože se na ní hodně sázelo, navíc neměla moc smysl po fotbalové stránce.

Troufneš si říct, jak velcí „kapři“ rozhodčím připlují?

Netroufnu, ale asi to musí stát za to, když riskují to, že už třeba nikdy nebudeš pískat a pošramotíš si jméno.

Představ si situaci, že jdeš kopat penaltu. Byl by pro tebe velký rozdíl, když jí budeš zahrávat levou nohou?

Úplně tak velký ne. I když jsem i na nejvyšší úrovni zažil několik hráčů, kteří mají druhou nohu opravdu je na opírání. Spíš jsem zažil levonohé hráče, kteří neuměli kopat pravou nohou. Třeba Roman Potočný a Lukáš Bartošák byli výjimeční levou a s tou pravou opravdu neuměli.

Zažil jsi někdy na hřišti opilého rozhodčího?

Myslím si, že ne. Možná jsem to jen nepoznal. (smích)

Jakou zkušenost má Zdeněk Folprecht s rozhodčím Michalem Patákem, který byl po nedělním „zářezu“ v zápase Admiry proti Českým Budějovicím B vyřazen z listiny rozhodčích? Uspěl reportér Jakub Kanta v kvízu proti Folprechtovi? Dozvíte se v Prvním doteku. 

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související