V zápasech o Evropu nás poháněla i bezstarostnost. Utkání ve Splitu jsem obrečel, říká expert na předkola Zdeněk Folprecht

27. červenec 2023

Věří Zdeněk Folprecht českým zástupcům v úvodních zápasech 2. předkola Evropské konferenční ligy? Prožíval v minulosti nějak významně los pohárových soutěží? Co musí Plzeň změnit oproti zápasu v Teplicích? Záleželo Folpimu do jakého míče při tréninku a zápase kope? Kolik míčů má běžně k dispozici prvoligový fotbalový tým? Užijte si celý díl pořadu První dotek.

Co si myslíš, že ví trenér Plzně o soupeři v 2. kole předkola Evropské konferenční ligy kosovské Dritě?

Shodou okolností jdu na ten zápas dělat experta. Předevčírem jsem si nakoukal přípravný zápas Drity a myslím si, že jsem jediný já a realizák Plzně, kdo viděl hrát Dritu v této republice. Samozřejmě se informace shání hůř. Navíc předkola jsou zrádná v tom, že týmy nemají odehráno moc zápasů. Člověk ani moc neví, jak je přípravný zápas směrodatný. 

Není psychicky náročnější hrát předkola než pak následnou základní skupinu?

Předkolo je specifiké. V lize to člověk nezažije, protože tam prohraje a za týden má šanci to otočit. Máš dvojzápas a musíš soupeře svalit. Když prohraješ, tak nikam nesestoupíš, ale každý má před sebou vidinu velkých pohárových zápasů.

Třeba v Liberci jsme v prvním roce hráli tak bezstarostně, protože jsme to do té doby nikdo nehrál. Druhý rok už jsme byli pod tlakem, protože jsme věděli, jak je hezké si to zahrát.

Jak jsi v minulosti prožíval los předkol?

Vždy jsem se na to těšil a nejlepší byl samozřejmě los základních skupin. Většinou jsme se na to koukali v šatně. Pamatuji si, že ve druhém roce jsme věděli, že pokud přejdeme přes Admiru, že půjdeme na Spartak Moskva nebo Larnaku. Spíše jsme počítali s tím, že budeme hrát proti Spartaku. Ale Larnaka je tehdy vyřadila.

V covidové době se hrála předkola jen na jeden zápas. Líbilo se ti to?

Byla to určitě větší výhoda pro outsidery. V jednom zápase se dá lehce překvapit. Spíše se mi to nelíbilo. I pro fanoušky je smůla, když se hraje jen jeden zápas. Líbí se mi, že se zrušilo i pravidlo o vstřelených gólech venku, že se prostě jede dál.

Čtěte také

Jak se klukům z Bohemky v Norsku asi spalo?

Myslím si, že Norsko je hodně vyspělá země. Určitě si tam poradili se závěsy a roletami.

Jak ty jsi spával před fotbalovými zápasy?

Docela dobře. Mě moc nevyhovovalo, když se hrálo od 10:15 na Žižkově, protože to jsem musel jako mimopražský vyjíždět v 7:45. To jsem před zápasy chodil spát v 11 hodin večer. Někdy když jsem nemohl usnout, tak jsem si vždy rozsvítil mobil, podíval se na hodiny a dostával jsem se pod tlak. 

Plzeň nastoupí proti Dritě v 2. předkole Evropské konferenční ligy. Čeho se musí vyvarovat, aby to nebyl výkon jako v prvním zápase nové sezony proti Teplicím?

Všichni jsem čekali jinou Plzeň a ne rozhodně tým, který jen nakopává dlouhé míče na Chorého. V Přípravě tam byla intenzita a Plzni to šlo, ale je něco jiného hrát v přípravě proti kvalitním soupeřům jako jsou Karlsruhe nebo Kodaní anebo když přijedeš do Teplic, kde hrají svoje 3-5-2, zavřou ti to a je to proti hlubokému bloku těžké. Čekám, že hluboký blok bude i od Drity, ale očekávám, že to Plzeň zvládne. 

Fotbalové míče

Je pro tebe důležité do jakého míče kopeš?

Není to pro mě tak důležité, brankáři to řeší víc. Vždy si dělali alibi dopředu (smích). Na venkovních zápasech jsme měli pytel našich balonů, kde jich bylo třeba deset. Ale dostali jsme jen dva, se kterými se hrálo. Jeden si vzali brankáři, druhý pak byl pro nás hráče. Hlavně při střelbě se čekala fronta. Vždy si někdo chtěl počkat jen na ten zápasový.

Když jsem byl ve Spartě, tak tam se trénovalo dva nebo tři dny před zápasem už s míči, který byl na zápase. Jako bohatý klub měl ty míče asi nakoupený.

Jaký míč se ti vybaví ze světových akcí?

Teamgeist. To bylo na mistrovství světa 2006 v Německu a já s tím míčem hrál, když mi bylo osmnáct let a působil jsem na Žižkově. Poprvé v životě jsem díky tomu měl pocit, že mám dobrou střelu z dálky. Za rok už jsme ale měli jiné míče a už jsem měl zase tu svojí plašmušku (smích). 

Čtěte také

Kolik míčů má k dispozici prvoligový tým?

A-tým bude mít na stadionu tak 32 až 36 míčů. 

Proč je dobré si při kopání standardních situací k sobě stavět míč ventilkem?

Myslím, že to tak dělal Pavel Horváth. Prý chtěl nohou kopnout přímo do ventilku, protože je to pro brankáře míň čitelné. 

Utkvěl ti v paměti nějaký míč, se kterým se opravdu hrálo špatně?

Bylo to asi když jsem byl na hostování v Žižkově a hráli jsme proti Slavii. Tehdy měla sponzora, jak mají logo s ležícím kosočtvercem. A míče od nich byly hrozné plachťáky.

Jak velký je rozdíl mezi málo nafouknutým a přefouknutým míčem?

S přefouknutým míčem nechceš hlavičkovat. Nejhorší jsou hlavičky po výkopu brankáře. Vždy jsem stopery litoval, ale naštěstí teď už brankáři nekopou ty svíce. 

Je pro tebe důležitá barva míče?

Čím světlejší, tím lepší. Úplně se mi nelíbil design železné koule, což bylo Roteiro. Světlé míče vypadají i lépe v televizi.

Nemyslí si Folprecht, že je chaos v předkolech a variantách toho s kým, kdo nastoupí. Proč v minulosti odmítl nabídku na angažmá ve Finsku? Jak uspěl při premiéře ve fotbalovém kvízu reportér Radiožurnálu Sport Jakub Kanta? Užijte si celý díl Prvního doteku a poslouchejte fotbalové utkání v našem vysílání.

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související