PR Specialista Marek: Při natáčení klipu s Petrem Radou padaly nadávky, ale byl to správný virál. Z ligy spadne Zlín, tipuje před startem ligy Folprecht

20. červenec 2023

Zdeněk Folprecht si do pořadu První dotek pozval dalšího speciálního hosta. Tentokrát pozvání přijal PR specialista a mistr představovacích videí Michael Marek. Jak vznikala povedená videa, kdy se v českých klubech představovali Theo Gebre Selassie a trenér Petr Rada? Co si Folprecht myslí o situaci kolem stadionu v Hradci Králové? Kdo podle něj vyhraje titul a jaký průběh ligy očekává? Užijte si První dotek a navnaďte se na víkendový start ligové soutěže.

Michaeli, máte na svědomí jedno z nejlepších představovacích videí napříč českými sporty, kdy jste v Liberci vítali Thea Gebre Selassieho.. Řekněte nám o tom víc..

Celé to video má ještě úplně jiné pozadí. S některými kluky spolupracuji ohledně obsahové části, takže mi jednou Theo zavolal, že by chtěl mít charitativní projekt s kávou. Řekli jsme si dobře, budeš se vracet do Česka, tak pojďme tu kávu nějak odpromovat a vznikne představovací video, které do té doby ještě nebylo tak běžné, jako poslední dva roky.

V jedné scéně tam Theo maluje graffiti na zeď a na té zdi je logo kávy, což ve finále ani nikomu nedošlo. Byl to ale původní záměr. Nikdo z nás netušil, že to bude mít takový dosah. Je fajn, že je to už dva roky od videa a stále se o něm bavíme. Theo mi říkal, že už byl v té době přestěhovaný v Liberci, šel někam do obchodního centra a lidé se s ním chtěli fotit a oslovovali ho jako herce. Tlačil jsem na Liberec, aby to video dali na twitter, protože tam to sdílení může mít největší úspěch a může se dostat do Německa, kde Theo měl úspěšnou kariéru. Co se stalo potom, bylo něco neskutečného.

Čí to byl nápad?

Můj, společně jsme se sešli v jedné kavárně v Liberci s Theem. Nejtěžší v tom je prodat samotný nápad, nejdřív Theovi a pak i Tomáši Čarnogurskému, který dělá v Liberci na marketingu. Nebyla žádná záruka, že se to povede, i v agentuře, kde pracuji, mě od toho odrazovali, že to nebude fungovat. Jsem rád, že jsme dali hlavu na špalek a vím, že když se dělají věci trochu jinak, tak můžou mít potenciál.

Liberec za to video obdržel i ocenění, ozval se někdo zpětně s pochvalou?

Pan Karl mi nevolal (smích). Beru to tak, že Liberec byl náš klient, dostali jsme za to zaplaceno, což byla ta odměna. Samozřejmě vím, že kdybych nyní něco potřeboval od Liberce, tak se na ně můžu spolehnout, což je ta přidaná hodnota. Vážím si, že do toho šli jménem klubu, protože to byl risk a podařilo se to hezky odpromovat. 

Jakou roli by podle vás mohl hrát Folpi?

Klidně v nějaké romantické komedii, protože je citlivý a slzičky by dokázal uronit.

Co by ve sportovním prostředí mělo video určitě obsahovat, aby z něj byl hit?

To nejde nikdy předjímat. Pokud to tak někdo má a povedlo se mu to, tak mu gratuluji. Důležitý je obsah, který převažuje nad formou. Je to hlavně o nápadu. Pokud bude blbý nápad a bude to různě nasvícené s x kamerami, tak to pořád bude jen blbej nápad. 

Každé video je šance se dostat někam jinam. Pro mě jednoznačně to byl humor, vtip, nadsázka, reference, odkaz na něco kulturního a takhle o tom já přemýšlím. 

Na svém kontě máte i video s fotbalovým trenérem Petrem Radou. Co k tomu?

Jsem moc rád, že jsme to video mohli natočit. Protože jsem byl v podstatě zpěvák jedné písničky a kamkoliv jsem zavolal, tak  mi říkali, že jsem dělal toho Thea. Oponoval jsem, že jsme dělali i spoustu jiných kvalitních věcí.

Petr Rada si tu hlášku „A teď začne vojna“ vymyslel sám. Pozadí klipu bylo zajímavé, protože jsme ho navlékli do erární uniformy, která mu úplně nebyla. Točili jsme to v létě v šatně na Dukle, kde nebyl úplně dobrý vzduch. Měl polobotky, nešli mu tak udělat ty nožičky a začínal být trochu nervózní. Kvůli své hlášce tří žonglů, měl dát tři, ale on se přepočítal a dal čtyři. Padaly tam i sprosté slova, ale dali jsme to. Duklu jsme přetlačili a byl to virál na území České a Slovenské republiky. 

Nebojíte se, že už brzy bude nemožné přijít s něčím originálním?

Vždy je potřeba využít příležitost. Stejně tak to bylo u Thea nebo Petra Rady. Byly to jednorázové akce a podle mě míň je víc. Pokud na Spartě potřebujete uvádět všechny posily, tak pak sklouzáváte do rutiny a je těžší být originální, protože jste tlačení časem. Za mě je to pochopitelné.

Před startem ligy

Zdeňku, kdo v příští sezoně získá mistrovský titul?

Myslím si, že to bude Slavia. Je silnější než Sparta a v loňském roce si to prohrála hlavně sama. Už dva roky nevyhrála titul, takže bude ještě víc hladová. Pokud bych si musel vsadit peníze, tak bych je vsadil na Slavii.

Věříš Slavii víc i protože je aktivnější na přestupovém trhu?

Sparta získala po letech titul, takže proč něco extra měnit. Tři hráči, které Sparta přivedla, jsou dobří. Pokud se jim podaří přivést Kováře z Manchesteru United, tak si myslím, že je to z jejich pohledu fajn, i když se toho tolik nedělo.

Tipy na umístění v první šestici?

Slavia, Sparta, Plzeň, Olomouc, tak podle mě bude vypadat elitní čtyřka. V Olomouci to dělají dobře a vypadá to, že Lukáš Juliš na Ibize jenom nepařil, ale i trénoval. V přípravě vypadal hodně dobře a celkově věřím trenérovi Jílkovi.

Dál v té elitní šestce mám ještě Slovácko, která bude podle mě ještě poslední sezonu takhle nahoře, než přijde přestavba kádru. Mám tam i Baník Ostrava, protože po tom všem, co se tam děje, si myslím, že cokoliv horšího by pro ně byl neúspěch.

Čtěte také

Kdo bude v prostřední skupině?

Bohemka, Liberec, Mladá Boleslav a Pardubice. Pardubicím věřím, že čím déle tam trenér Kováč bude, tak tím budou stoupat a zlepšovat.

Jak těžké bude pro Bohemians navázat na předchozí úspěšnou sezonu?

Bude těžké hrát dvě soutěže. Když postoupí do semifinále konferenční ligy, tak to bude složité. (smích)

Jak to bude vypadat ve skupině o záchranu?

Kdybych si měl na někoho vsadit, tak spadne Zlín. S odřeným zadkem nespadl už nyní. V klubu nevidím žádnou cestu dopředu. Pořád tam jen tak přežívají.

Kdo z hráčů podle tebe bude mít dobrou sezonu?

Abdullah Tanko z Baníku, brankář Pardubic Antonín Kinský a myslím si, že se restartuje Honza Vodháněl v Olomouci.

Kdo bude prvním vyhozeným trenérem v sezoně?

Pan Látal z Jablonce. Navíc pan Pelta měl s trenérem Horejšem už větší trpělivost, než jsme zvyklí. Nyní jsou velké ambice a asi se nenaplní. Samozřejmě mu to nepřeju, ale někdo to být musí.

Co si jako fanoušek přeješ do nové sezony?

Aby bitva o titul byla podobná jako v loňské sezoně, a ať se daří Spartě a Slavii, protože tím jde produkt fotbalu nahoru. Když se s nimi udrží vyzyvatelé, co nejdéle, tak budu rád. Mohla by tam být Olomouc i Baník. Pro mě je Ostrava třetím největším klubem v republice, i díky naturelu a fanouškům. 

Kdo bude nejlepší střelcem?

Mojmír Chytil.

Jaké video z dílny fotbalových klubů se v aktuálním přestupovém období Folprechtovi líbilo nejvíce? Jaký klub z české ligy chválí v oblasti představovacích videí? Jak dopadl fotbalový kvíz mezi PR specialistou Michaelem Markem a Zdeňkem Folprechtem? Poslechněte si v Prvním doteku. 

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související