Folprecht: Pokud jdete s kůží na trh, hejty přijdou vždy. Tyrkysové dresy Slavie jsou hezké, ale nepraktické

Jak se v roli experta Folprecht vypořádává s kritiky na sociálních sítích? Zvládnou podle něj české týmy odvetné zápasy v předkole Evropské konferenční ligy? Jaký dres s oblibou nosil, když začínal s fotbalem? Proč jsou podle něj dresy fotbalistů Slavie nepraktické? Jak se oblékal na zápasy, když venku panovaly mrazy? To a mnohem víc v dalším díle pořadu První dotek. Tak si to užijte.

Stává se někdy, že ti spoluhráč nepřihrává, protože si vyhodnotil, že na to fotbalově nemáš nebo že tě nemá rád?

Myslím si, že na nejvyšší úrovni už ne. Hra je tak rychlá, že jsi občas rád, že máš vůbec komu nahrát. V nižších soutěžích se to určitě může dít.

Jsi smířený s tím, že v roli fotbalového experta tě úplně všichni nemusí vyloženě milovat?

Tak to je. Když jdeš s kůži na trh, tak na všem se to bude líbit. Samozřejmě máš štěstí, když se to líbí většině. Na druhou stranu určitě budou nevraživé komentáře. Mám tam jednoho pravidelného kritika, pana Horáka, který k jakýmkoliv mým odpovědím má připomínky a komentáře. Jedná se o pana doktora a viděl jsem podle jeho profilu, že komentuje hodně věcí, kritizuje plno lidí na Twitteru, tak jsem ho chtěl vyzvat, jestli by si s námi nepopovídal ve vysílání. On si ale po mém příspěvku zrušil Twitter. Mrzí mě to.

Jak těžké to mají největší fotbalové hvězdy na sociálních sítích?

Oni se tím nemůžou zabývat, protože by nedělali nic jiného. Já jsem svému kritikovi odpovídal jenom proto, že jsem měl čas. Já bych třeba nereagoval, kdyby psal o tom, že jsem blbý, ale on komentoval dlouze něco v tom smyslu, že hlavním důvodem byla pokora. Celou dobu se točil kolem toho, že jsem nepokorný, což mě hodně štvalo. Dávám si totiž záležet na tom, aby to tak nebylo. Často mě lidé nyní vnímají lépe jako experta, než když jsem byl fotbalista.

Hodně si toho musel vyslechnout i Tomáš Ujfaluši, když kdysi zranil Lionela Messiho, že?

Messi a Ronaldo mají co se týče fotbalu nejvíce fanoušků, takže samozřejmě, když ho zraníš, tak si to vyžereš. Navíc ten zákrok na Messiho byl jeden z největších, co jsem viděl. I Tomáš Vaclík šel do souboje v zápase proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem, který odcházel zkrvavený a Tomáš pak ukazoval screenshoty nenávistných komentářů.

Jak si představuješ typického kritika fotbalistů?

Většinou nemá napsané jméno a příjmení. Představuji si ho jako člověka, který nadává na všechno. Podle mě je nespokojený s celým světem.

Jaké máš tipy před odvetnými duely českých týmů v 2. předkole Evropské konferenční ligy?

Bohemka to bude mít těžké, tam to nedopadne. Četl jsem, že je prodáno 11 tisíc vstupenek, takže to bude fajn atmosféra na Letné. Chci i pochválit fanoušky Bohemky, co předvedli v Norsku, protože to obletělo svět, co tam ukázali.

Plzeň to proti Dritě bude mít těžké, ale myslím si, že i když se jí nedaří v lize, tak to zvládnou. Můžou se tím zápasem chytit.

Záleželo ti v jakém dresu jsi na hřiště nastupoval?

Ani ne. Vždy pro mě byla důležitá velikost, nechtěl jsem velký dres, abych nevypadal jako vandrák. Vždy jsem si bral velikost M. Když jsme byli mladí fotbalisté, tak jsme vždy měli obrovské dresy.

Jak to bylo se jménem na zádech?

V druhé lize jsem neměl jména na dresu, v první lize v Liberci už to bylo fajn, že tam bylo jméno. Ve Spartě taky samozřejmě v mládežnických kategoriích nebyly jména na dresech, ale na první přátelák za dospělé už jsem měl číslo 28 a Folprechta na zádech.

Jaký dres se ti líbil, když jsi byl malý?

Můj první byl červený dres Liverpoolu a Michael Owen, který mi z Anglie přivezl táta. Pak si pamatuji, že jsem hodně nosil oranžový dres Nizozemce Edgara Davidse.

Slávisté se pustili do výroby tyrkysových dresů. Líbí se ti to?

Dres se mi líbí, ale je to hodně nepraktické. Nepoznám, zda je to tmavá nebo světlá sada. Je to půl na půl. Nyní hráli v Budějovicích a chvíli před koncem zápasu sklepával Lukáš Masopust balon na vápno a periferní nahrávka šla na hráče soupeře. I těm klukům se to občas splete. Můj táta byl na přáteláku Slavie s Drážďany a říkal, že to bylo strašné, protože nebyly vidět jmenovky a čísla. Dres Slavie se mi líbí, ale je matoucí.

Preferuješ dlouhý nebo krátký rukáv?

Krátký a myslím si, že už se dlouhý ani nedělá. Když se řekne dres s dlouhým rukávem, tak je pro mě ikonický dres 25 Tomáš Rosický ve Spartě. Jak tam na něm ten dres vlaje na osmnáctiletém klukovi.

Koho považuje Folprecht za nejlepšího brankáře v lize? Prodával někdy bývalý ligový fotbalista kopačky nebo dresy na internetu? Jak ve fotbalovém kvízu dopadl reportér Petr Mathauser? Dozvíte se v Prvním doteku.

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související