Pro náhradníka je ideální upocená výhra 1:0, říká Folprecht. A kdo si zalil rýži s kuřetem bramboračkou?

Jak fotbalista v roli náhradníka snáší roli, že se nedostane na hřiště? Co všechno může kromě dění na fotbalovém trávníku sledovat? Má Zdeněk Folprecht pochopení pro pláč Ladislava Krejčího mladšího po prohře Sparty s Kodaní? Dbal bývalý ligový fotbalista během aktivní kariéry nějak výrazně na správnou stravu? Jakou veselou historku má s Ubongem Ekpaiem? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek.

V roli náhradníka fotbalista fandí soupeři nebo je to jen ironická hláška?

Je to zápas od zápasu. Věřím, že nyní v zápase Sparty proti Kodani si určitě všichni náhradníci přáli, aby Sparta šla dál. V jiném běžném ligovém zápase jsi naštvaný, že sedíš na lavici. Když tvůj tým vyhraje 3:0 a hraje super, tak je to pro náhradníka blbé, protože je téměř jasné, že si za týden nezahraješ. Pokud jseš náhradník, tak je nejlepší, aby tvůj tým získal upocené vítězství 1:0 a kluk, který hraje na tvém postu, hrál dost blbě (smích).

Čekal jsi vždy nedočkavě v kabině na moment, kdy trenér určil, kdo bude hrát?

Někteří trenéři to tak dělali, že jsi hodinu a tři čtvrtě před zápasem nevěděl, že budeš hrát. Většina trenérů to neříká, ale už ve čtvrtek před víkendovými zápasy si to odvodíš. Podle her nebo standardek. Existují ale i trenéři, kteří to opravdu hlásí až těsně před utkáním, což jsem neměl moc rád. I kvůli tomu, že se na mě jezdili dívat rodiče. Psali mi hodinu a půl před zápasem, zda hraji a já to třeba nevěděl.

Čtěte také

Jak pohodlné to je na fotbalové střídačce?

Teď už většinou ano. I v Liberci už jsou vypolstrované střídačky, které mají vyhřívání. Když jsem tam hrál já, tak to nebylo. Teď když už jsem tam jel komentovat v roli experta, tak už to fungovalo, tak jsem si na chvíli zapnul vyhřívání. 

Co říkáš na tahák brankáře Kodaně, který měl přesně zmapováno, kam hráči Sparty nejčastěji kopou penalty?

Dnes už se to dělá. Brankáři si ten tahák dávají i na flašku s pitím, kterou si nesou na pokutové kopy. Samozřejmě nevím, zda to měl Grabara v hlavě.

Jídelníček fotbalistů

Co by si Zdeněk Folprecht dal k obědu před ligovým zápasem, který má výkop v 15 hodin?

Rýži, kuřecí, těstoviny nebo lososa. Na hotelech jsme měli společné obědy a bylo mi většinou jedno, co z toho to bylo.

Co nejhoršího jsi na soustředění jedl?

To nevím. Jednou jsem si před ligovým zápasem dal mekáč a normálně jsme vyhráli 2:1. Bylo to dietní, protože jsem si dal wrap.

Kdo z tvých spoluhráčů nejlépe vařil?

Pamatuji si začátky z Pafosu, když jsme tam byli ještě bez manželek. Šli jsme k jednomu Belgičanovi a on se tam vyžíval v grilování. Bylo to super. Řekli jsme si, že budeme takhle chodit ke každému, že to bude takové Prostřeno, ale samozřejmě to dál nepokračovalo (smích).

Zajímalo někoho z klubu, co před zápasem jíš?

Bylo to spíše v mládežnických kategoriích, v dospělosti už se počítá, že jsi profesionál. Když vyhraješ v Karviné, tak si při šesti hodinách cesty domů dáš pár piv a koupíš si k tomu klidně brambůrky. Druhý den máš volno, takže se svět nezboří.

Měl jsi kolem sebe nějakého hráče z exotických zemí, který vyžadoval jídlo podle náboženství?

Někdo třeba nechtěl jíst vepřové maso, tak mu udělali rybu nebo tak. Když k nám přišel do Liberce Nigerijec Ubong Ekpai a společně jsme před zápasem Evropské ligy večeřeli zhruba tři hodiny před zápasem. Ekpai si naložil rýži, dvě kuřecí stehýnka, vzal si naběračku a celé si to polil bramborovou polívkou. Normálně to zbaštil a byl happy.

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Lukášem Michalíkem a Zdeňkem Folprechtem? Co se běžně konzumuje během poločasové přestávky ve fotbalovém zápase? 

První dotek Zdeňka Foprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související