Mistryně světa v raftingu Anna Kašparová: Na vodě je potřeba získat spoustu zkušeností a rozhodně si nehrát na hrdinu

15. červen 2022

Ke středečnímu povídání v pořadu Na place s Ladislavem Hamplem usedla česká rafterka Anna Kašparová. Profesí učitelka ze základní školy na nedávném mistrovství světa v Bosně a Hercegovině společně s reprezentačními kolegyněmi obhájila zlatou medaili. Jde rafting provozovat profesionálně? Co je součástí přípravy úspěšné rafterky? Co jí vadí u amatérských vodáků, kteří nerespektují zásady chování na vodě? Poslechněte si rozhovor.

Jak těžké bylo mistrovství světa v Bosně a Hercegovině?

Těžké to bylo z několika důvodů. Moc jsme si společně nezatrénovali, protože jako členky reprezentačního týmu jsme rozprostřené po celé republice. Také se náš tým ohradil proti původnímu plánu, že na akci budou startovat Rusové. Po určitém tlaku i ostatních federací se nakonec povedlo jejich start vyloučit.

Čtěte také

Je rafting nebezpečným sportem?

Hrozně záleží na tom, jakou dovednost máte. Spousta českých řek v létě nemá takovou sílu, protože je v nich nedostatek vody, ale pro změnu na jaře to může být právě naopak. Musíte mít i potřebné vybavení, díky kterému můžete čelit potenciálnímu nebezpečí. Je potřeba získat spoustu zkušeností a rozhodně si nehrát na hrdinu. Nepochopím, že si někdo na sjíždění vody nevezme vestu.

Omezujete se primárně na trénink v tuzemských podmínkách?

Snažíme se vyjíždět třeba i do Rakouska, ale je to finančně náročná záležitost, takže tak často v zahraničí nejsme.

Proč je v Česku vodáctví velkým fenoménem?

Myslím si, že Češi vždy byli velkými příznivci pohybu v přírodě. Rozvoj turismu na vodě je pro nás hodně specifický a počátky to bude mít klidně už u trampingu. V určitých chvílích to začíná být i děsivé, když člověk vidí, kolik lidí se na řece pohybuje.

Jak je na raftu důležitá souhra? Které disciplíny jsou divácky nejoblíbenější? Poslechněte si celý rozhovor.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej

Související