Bývalý fotbalista Lukáš Zelenka: Zahrát si za Spartu pro mě byl splněný dětský sen

4. květen 2022

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je bývalý fotbalový záložník a reprezentant Lukáš Zelenka. Fotbalista, který se proslavil především ve Spartě, velmi rád vzpomíná i na působení v Belgii. Proč se mu hrálo dobře s Jiřím Jarošíkem? Komu přeje v dnešním finále MOL Cupu a jak se udržuje v kondici po skončení profesionální kariéry? Poslechněte si celý rozhovor s hráčem, kterému se přezdívá "Zelí".

Jak vzpomínáš na brzký odchod do zahraničí, když jsi se ještě jako student vydal do Belgie?

Do života mi to hrozně poohlo, protože jsem se naučil vařit, starat se o sebe v 17 letech sám. Mojí výhodou bylo, že jsem uměl perfektně anglicky a během krátké doby jsem si přivykl na francouzštinu a vlámštinu. Díky tomu jsem dobře zapadl i mezi spoluhráče.

Čtěte také

Ve Westerlo se dařilo a získal si s klubem dokonce belgický pohár. Jak na tohle období kariéry vzpomínáš?

To pro mě bylo krásné období. Opravdu tam panovala rodinná atmosféra, zápasy se hrály po večerech za umělého osvětlení, prezentovali jsme se útočným fotbalem a diváci se bavili. Po vítězství v poháru se jelo klubovým autobusem městem a triumf se slavil s fanoušky.

Po návratu z Belgie jsi zažíval úspěchy se Spartou.  Co to pro tebe znamenalo?

Začínal jsem tak, že jsem jako malý kluk podával balony takovým hráčům, jako byli Pepa Chovanec, Michal Bílek a další borci. Takže na Letné jsem vyrůstal od svých pěti let. A zahrát si jednou na tom velkém hřišti v A-týmu Sparty byl pro mě sen, který se mi splnil. Třešničkou pro mě bylo to, že jsem si ve Spartě zahrál Ligu mistrů.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej

Související