Kajakář Jiří Prskavec: Čtení vody je specifická vlastnost, kterou člověk zdokonaluje během kariéry

27. duben 2022

Hostem Davida Novotného ve sportovní talkshow Na place je vodní slalomář Jiří Prskavec. Český kajakář získal zlatou olympijskou medaili v Tokiu, bronz vybojoval na Hrách v Riu a zároveň je několikanásobným mistrem světa i Evropy. Do jakých destinací olympijský vítěz jezdí trénovat? Co ho baví na závodech hlídek? Čeho by chtěl ještě ve vodním slalomu dosáhnout? Poslechněte si celý rozhovor se sympaťákem "Jířou".

Jak jsi se vůbec dostal k vodnímu slalomu?

Já v tom sportu vyrůstal, protože táta v mých dětských letech ještě aktivně závodil. Mělo to přirozený vývoj a zpočátku jsem aktivně závodil v alpském lyžování a ve vodním slalomu. Postupem času jsem se rozhodl zůstat u vody.

Čtěte také

Jířo, jak se "čte" voda?

Špatně, není to úplně jako kniha (smích). Většinou je to zkušenostmi, protože se člověk naučí odhadovat to, jak se bude voda chovat v následujících setinách. Je to hrozně specifické a hodně odlišné trať od tratě. Ta poslední reakce u jednotlivých branek přichází až těsně před jejím průjezdem. Čím je člověk starší, tak má více tratí i situací načtených.

Máš představu, kam se budou ubírat tvoje kroky po závodní kariéře?

Strašně rád bych předával svoje zkušenosti ze závodní kariéry dál. Už od juniorských let jsem měl v hlavě, že až skončím, tak začnu trénovat mladé závodníky. V posledních letech ale vnímám, že se ze mě stal velký profesionál a obávám se, zda budu schopen respektovat, jestli to ostatní budou mít nastaveno jinak. Pokud by to neklaplo, tak by mě lákalo zůstat u manuální práce. Zalíbení bych si našel třeba při stavění domů.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: David Novotný , rej
Spustit audio

Související