Motocykový jezdec Oliver König: Přechodem do královské třídy superbiků si plním sen. Nejvíce se těším na závodní okruh do Austrálie

6. duben 2022

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je motocyklový jezdec Oliver König. Dvacetiletý závodník na přelomu roku postoupil do královské třídy superbiků. Jak se člen španělské stáje Orelac Kawasaki těší na premiéru mezi světovou elitou? Odkdy spolupracuje se současným manažerem Milošem Čihákem? Na jaký světový závodní okruh se těší nejvíce? Poslechněte si celý rozhovor s milovníkem rychlých motorek.

Jako čerstvě dvacetiletý jezdec se dostaneš mezi světovou superbikovou špičku. Jak jsi vůbec jako mladík přičuchl k motorkám?

Táta odjakživa motorky miloval, sledoval MotoGP, což pro něj byla srdcovka a já jak jsem postupně vyrůstal, tak jsem vše sledoval s ním a jednoho dne vyslovil přání, že bych si to chtěl také vyzkoušet. Na motorku jsem poprvé sednul ve 3,5 letech. Zpočátku tam nebyly žádné záměry ohledně závodění a opravdu jsem jezdil čistě, kdy jsem chtěl já. Postupně se to ale shodou okolností a náhod přesouvalo do závodů, čím dál tím větší profesionality až do dnešní podoby.

Čtěte také

Na okruzích se na superbikách řítíte vysokou rychlostí. Funguje u tebe nějaký půd sebezáchovy?

Na závodní trati nemám strach, ale určitě mám respekt z toho na čem sedím a vůči soupeřům. Pud sebezáchovy je dost posunutý, protože vím, kde jsou únikové zóny a co vše si můžu dovolit.

Máš před sebou průlomový rok, kdy objedeš 12 závodních podniků napříč celým světem. Těšíš se na to?

Hlavně se těším do Austrálie, kde sice ještě není určen přesný termín závodu, protože to byla už od dětství země, kam jsem se chtěl podívat. Navíc teď i s obrovským bonusem, že budu mít možnost si zazávodit na nejkrásnější trati na světě.  

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej

Související