Hokejový skaut Jiří Hrdina: V české juniorské lize hraje kvalitní zápasy maximálně pět týmů. Musíme soutěž zeštíhlit a udělat konkurenceschopnější

16. březen 2022

Hostem v talkshow Na place s Pavlem Nečasem je trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina. Bývalý vynikající hokejista momentálně funguje jako skaut prestižního klubu NHL Dallas Stars. Jak vnímá aktuální těžkou situaci ve světě? Kam podle Hrdiny spěje český hokej? Překvapila ho volba nového trenéra reprezentačního týmu? Proč ztrácí česká juniorská soutěž konkurenceschopnost? Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Na place o ožehavých tématech českého hokeje!

Jirko, kam ten český hokej spěje?

Podle mě už stagnuje nějakých dvanáct let a olympiáda v Pekingu byla hořkým vyvrcholením špatné cesty, který český hokej nastoupil. Smutným faktem je, že v současnosti postup ze čtvrtfinále bereme jako obrovský úspěch. Zastávám názor, že v červnu s koncem Tomáše Krále by měli skončit i ostatní ve vedení svazu. Musí přijít nová generace kluků, kteří do toho budou mít chuť nastoupit.  

Čtěte také

Český svaz ledního hokeje zvolil jako nového reprezentačního trenéra Fina Kariho Jalonena. Myslíš si, že je to pouze dočasná varianta do června?

Volba Jalonena mě docela překvapila, protože se hodně hovořilo o Vaškovi Varaďovi nebo Miloši Hořavovi, což by za mě byli hodně kvalitní trenéři v čele národního týmu. Jalonen má za sebou skvělou hráčskou i trenérskou kariéru a od mého kolegy mám informaci, že odmítl trénovat finskou reprezentaci mladíků kvůli angažmá v Česku. Mám pocit, že se za každou cenu snažíme urvat úspěch na květnovém MS, aby se na svazu udrželi ještě nějací lidé z dosavadního vedení.

Dlouhodobě tvrdíš, že výchova juniorů i dětí je horší než v předešlých letech. Jaká je situace?

Juniorskou soutěž mám nejvíce zmapovanou a je jasně vidět, že nemáme mnoho talentovaných hráčů, kteří by byli draftování do NHL. Základním důvodem je ztráta konkurenceschopnosti jednotlivých týmů, kdy v našich juniorských soutěžích hraje kvalitní zápasy čtyři, pět družstev a je jich strašlivě málo. Je potřeba snížit počet celků v juniorské lize klidně pouze na dvanáct a zvýšit konkurenceschopnost mezi mladýma klukama.

Co říká na akademii v Litoměřicích? Měl být Filip Pešán po olympijském fiasku otevřenější ve vyjádření směrem k českému hokejovému prostředí? Koho by viděl jako nového prezidenta svazu? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Hrdinou, který byl hostem na Radiožurnálu Sport již podruhé!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej

Související