Bývalý hokejista Milan Tichý: Když mě draftovali do Chicaga, vůbec jsem netušil, co se děje

2. březen 2022

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je bývalý hokejový obránce a nyní skaut amerického týmu Columbusu Blue Jackets Milan Tichý. S hokejem začínal v Plzni a na krátko se prosadil i v prestižní NHL, kde oblékal dresy Chicago Blackhawsk a New Yorku Islanders. Jak vzpomíná na svoje první krůčky na ledě? Komunistický režim a draft nejlepších hráčů, jak to šlo dohromady? Kde všude v zámoří působil a kde získal největší úspěchy? Poslechněte si celý rozhovor!

Milane, s hokejem jsi začínal v Plzni. Jaké byly tvoje začátky?

Můj otec pracoval hned vedle zimního stadionu, ale mě bavil fotbal i hokej. Jednoho dne přišlo rozhodnutí, kdy táta řekl, že to má 20 metrů k ledu, i proto u mě vyhrál hokej. Přišel jsem do týmu až ve čtvrté třídě, což bylo dost pozdě. Neuměl jsem bruslit a často jsem se přidržoval mantinelu. Jeden tatínek si ze mě dělal srandu, že jsem jako krasobruslař. To mě namotivovalo na sobě pracovat, aby se ze mě stal dobrý hokejista.

V zámoří jsi vystřídal několik hokejových klubů, ale odehraných zápasů na svém kontě nemáš tolik. Proč?

Bývalý hokejista Milan Tichý v talkshow Na Place

Strávil jsem tam pouze pět let, byl jsem pořád sbalený a pořád hrál někde jinde. Po draftu Chicaga jsem první rok strávil jen na farmě a v soutěži IHL. Tam ke mě poslali Dominika Haška nebo Frantu Kučeru, kteří mi hodně pomáhali v začátcích. Pak jsem pořád pendloval mezi soutěžemi. Třetí rok jsem byl z Floridy vytrejdován do Winnipegu a další posun na farmu do Monctonu. Hodně mě těší zisk prstenu z IHL, který jsem získal po triumfu v Denveru. Bohužel již v 25 letech mi cestu v zámořských soutěžích ukončilo zranění, takže v New Yorku Islanders jsem toho moc neodehrál.  

Co u tebe obnáší skauting pro Columbus Blue Jackets?

Kromě Čech jezdím hledat hráče na Slovensko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, ale třeba i do Francie. Vyjíždíme i na větší turnaje do Finska a Švédska. 

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport

autoři: Pavel Nečas , rej

Související