Za Klárou Spilkovou roste silná generace mladých hráček, které mají šanci uspět na velkých turnajích, míní golfový expert Čeněk Lorenc

9. březen 2022

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je golfový fajnšmekr Čeněk Lorenc. Jak je tento sport populární v Česku? Co říká na golfovou módu? Jaké je to s projevy emocí na golfových pažitech? To vše a mnoho dalšího zaznělo Na place se sportovním komentátorem, novinářem a chodící golfovou encyklopedií. Poslechněte si celý rozhovor!

Čeňku, jak ty vidíš vývoj českého golfu od devadesátých let minulého století?

Obecně kopíroval vývoj společnosti, kdy se koncem devadesátých let stavělo spousta golfových hřišť a podnikatelé v tom viděli způsob, jak zbohatnout. Postupně přibývali na hřištích noví golfisté a jejich kamarádi, což dalo jasný impuls k tomu, že tento sport není jen pro bohaté.

Čeněk Lorenc v talkshow Na place

Jak se v současnosti daří českým golfovým jedničkám Kláře Spilkové a Ondřeji Lieserovi?

Oba zažívají období, kdy se jim úplně nedaří podle představ. Bohužel pandemie covidu narušila systém turnajů a je těžké se pro ně dostat do zápasového rytmu. Důležité ale je, že především u žen roste za Klárou silná generace hráček, které v horizontu dvou až tří let mají na to se výrazně prosadit. U mužů je to složitější vzhledem k silné konkurenci, ale i tam máme příslib v podobě Filipa Jakubčíka, který již v Americe vyhrává velké juniorské turnaje.

Českou golfovou federaci od loňského roku vede Vratislav Janda. Máš představu s jakými změnami přichází?

Jeho snahou je propojit golfové prostředí, protože tady stále funguje plno sólových hráčů, ať už v podobě asociací nebo majitelů hřišť. Zatím tady nebyl žádný jednotící prvek, který by českému golfu pomohl. Pořád tady cítím prazvláštní vztah společnosti k našemu sportu. Je potřeba s tím bojovat a věřím, že se to federaci povede.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej

Související