Žádné vyražené zuby ani otřes mozku jsem neměl. Pouze jednu tržnou ránu na uchu, vzpomíná na zranění během kariéry Martin Procházka

Ve studiu Radiožurnálu Sport bylo při úterním dopoledni pořádně rušno. V pořadu Čistá hra Martina Procházky kromě hokejového experta promluvili i moderátor David Nyč a reportéři Petr Tomášek a František Kuna. V čem je specifická brankářská hůl? Je chránič na zuby opravdovou ochranou pro zdravý chrup? Jak moc vážné je zranění útočníka Voráčka? Bolí hráče víc střet s mantinelem nebo protihráčem? V Čisté hře dostanete odpovědi na všechny hokejové otázky.

Martine, během hokejové kariéry jsi držel hůl na pravou stranu. Zkoušel jsi ale někdy střílet holí pro leváka třeba pro zábavu?

Zkoušel jsem to, protože občas se hráči sází, jestli dají gól otočenou hokejkou. Přiznám se, že mi to vůbec nešlo. Střílel jsem to od patky, kde je to ještě trochu rovné, ale ta střela je nekontrolovatelná. Plno hráčů to umí, dokonce jsou schopní vystřelit od modré čáry a vstřelit gól. Na Kladně to uměl třeba Franta Větrovec, který si na modré čáře přehodil hokejku a pustil to tam golfákem.

Je to něco jako držet při obědě nůž v druhé ruce?

No, hráči si přivyknou a kotouč kontrolují, ale není tam velká jistota. Často to hráči používají při buly, kdy ho zkouší vyhrát otočenou hokejkou.

Stalo se ti někdy, že jsi v zápase do ruky dostal hůl pro leváka?

Většinou se to stane při srážce dvou hokejistů, když oba ztratí hokejku, tak si omylem vezmou soupeřovo. Zajímavostí je, že když se trénují pozice, tak si všichni otočí hole a hraje se jenom bambulí“. Trenéři po hráčích chtějí, aby hráli pouze do těla a o kotouč s otočenou holí.

Dokážeš si představit, že bys ovládal širokou hůl, kterou mají brankáři?

Taky jsem to ze srandy zkoušel. Ten pohyb je pro hráče absolutně nepřirozený. Hůl se drží zvláštním způsobem, jen aby puk nepropadl mezi nohy. Lákalo mě to, že bych s ní hrál jako pravák, ale bylo to zbytečné. To si můžu vzít hrablo od ledařů a bude to mít stejný efekt.

Někteří gólmani, když ztratí hůl, tak jí ani nechtějí zpět a chytají „florbalově". Co myslíš, že je lepší?

Je to o tom, jak je brankář navyklý. Možná je pro něj někdy lepší být bez hole, protože má pocit, že má víc pohlídaný spodek brány. Třeba Dominik Hašek byl pověstný tím, že při těch kotrmelcích a výpadech hůl často ztrácel. Jinak většinou hráči dostávají jasný pokyn, že pokud můžou, tak ihned hůl brankáři vracejí.

V čem je vůbec hokejka pro brankáře tak důležitá?

Je to zátarasa mezi betony, což je hlavní. 

Pojďme na téma NHL. Kouč Philadephia Flyers John Tortorella si nejen v této sezóně nebere servítky s novináři, ale i vlastními hráči. Neškodí tím i klubu?

Řekl bych, že neškodí. Navíc tím chováním okoření soutěž i pro fanoušky. Když je ta kritika oprávněná, tak to ti hráči respektují a mnohem víc si toho váží. Ve fotbale je tím známý kouč Petr Rada, kterého mám moc rád.

Martine, zažil jsi někdy situaci, že tě trenér nevybíravě zkritizoval před médii?

Nevybavuji si. Kritika je ale mnohdy oprávněná. Například, když tým spoléhá na lídra týmu, který má dávat góly a nedaří se mu to, tak to musí hráč slyšet.

Mluvil jsi rád s novináři po zápasech?

Jsou tam různé fáze rozhovorů a bylo to tak i v mém případě. Když je člověk mladík, tak se bojí, že řekne nějaké blbosti, což se dost často stává. Postupem času se naučí pár vět, které novináři rádi slyší. Tím vývojem si prošli všichni. Nikdo tam nepřijde, aby z fleku mluvil jak kniha. 

Petr Tomášek: Dostal jsem se k výborné historce z období před druhou světovou válkou, kdy trenér v přerušené hře přelezl na led a odešel sám na trestnou lavici. Rozhodčímu řekl, že píská tak hrozně a že jen za to, co si o něm myslí, se šel sám potrestat...

To jsem ještě neviděl (smích). Značí to, že trenéři mají někdy větší emoce než hráči, i když to na první pohled na střídačku tak nevypadá. 

Trenér si může vždy zavolat rozhodčího v přerušené hře?

Nevím úplně přesně jestli pokaždé. Každopádně, když se na ledě odehraje nějaký sporný moment, tak to právo má.

Posluchač Honza: Utkvěl Vám v paměti nějaký hráč, který měl během kariéry hvězdné manýry?

Nikdo kdo by extra vyčníval. Možná třeba hráč, který působil v Liberci a putoval pořád dál a dál, jmenoval se Vampola. Měl výsadu, že na střídačce potřeboval mít ještě zvlášť židli pro sebe. Neseděl s ostatními hráči, ale po každém střídání zamířil na židli. Vím, že spoluhráčům se to moc nelíbilo, navíc to komentovali i fanoušci.

Jakub Voráček na pondělní tiskové konferenci oznámil, že ho kvůli otřesům mozku čeká delší pauza od hokeje. Jak jsi na ty spekulace kolem konce kariéry a následnou zprávu o jejím přerušení reagoval?

Poprvé jsem zareagoval tak, že se mi to nezdá, že to nemůže být až tak vážné. Viděl jsem vyjádření Kuby Voráčka, že v běžném životě se necítí až tak špatně, ale že problémy má především při zátěži. Lékaři v zámoří to hodně sledují a nechtějí nic podcenit.

Čtěte také

Martine, měl jsi během kariéry někdy otřes mozku?

Nevím o tom. Pár "stromů" jsem samozřejmě také dostal, ale podle mě jsem ani neměl nějaký střední otřes.

Myslíš si, že se na tuzemských kluzištích změnil přístup nebo i prevence před vážnějším zraněním?

Změnil se přístup v tom, že je tam lékařská péče dostupná okamžitě. Hokej je totiž rychlejší a ty kontakty tvrdší.

Často dochází k nárazům u mantinelu. Může hráče bolet víc střet s mantinelem než od protihráče?

Dřív byly mantinely mnohem tvrdší a nebyly tak pohyblivé. Teď je to pružnější. Především tam, kde je plexisklo, tak mnohdy vidíme, jak se to krásně zavlní. Je to právě z důvodu, aby nedocházelo k nepříjemným zraněním.

Posluchač Jirka: Nedochází k otřesům mozku i kvůli tomu, že si hokejista sám cvakne zuby? K čemu je pak chránič na zuby?

František Kuna: K mému překvapení chránič na zuby nebyl vytvořen kvůli tomu, aby jste si nevyrazil zuby, ale právě aby zamezil otřesu mozku. 

Čtěte také

Martine, co ty a chránič zubů?

Nikdy jsem se s ním nesetkal a ani si to nechci představit. Nevím vůbec jestli to klukům vyhovuje při dýchání.

O kolik zubů jsi přišel během kariéry?

O žádný. Jedinou tržnou ránu jsem měl na pravém uchu, což se mi stalo na tréninku ve Vítkovicích. Pan Hadamczik přitom seřval obránce, který strčil hokejku do přihrávky, která pro mě znamenala šití.

V dnešním extraligovém kole se pokusí Pardubice po dvou porážkách vrátit zpět na vítěznou vlnu. Je pro ně Litvínov ideálním soupeřem?

Nejsem o tom úplně přesvědčen. I když Litvínov sbírá spíše porážky, tak třeba v posledním kole otočil zápas proti Olomouci z 1:3 na 5:3 a pod trenérem Mlejnkem předvádí hlavně doma dobré výkony. Pardubice si po úspěšné sérii vzaly trochu "volníčko" a slevily z koncentrace. Litvínov pro ně rozhodně nebude jednoduchým soupeřem.

Co se stalo se Spartou?

Přišel tam trenér Hořava, který Spartu dobře zná. Hráči mluvili o tom, že do týmu vnesl klid, který potřebovali. Je to vidět na výsledcích, Sparta vyhrála šestkrát v řadě a prostě jede. 

Kdy zažil hokejový reportér František Kuna otřes mozku? Dokáže bouřlivák John Tortorella na tiskové konferenci uvolnit atmosféru? V NHL mají lékaři připravenou speciální místnost. Pro koho je určená? Užijte si celou Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související