Gesto fair play Lukáše Dernera si cením. Hráči jsou féroví a to je správná cesta, chválí Martin Procházka

Aktuální témata k hokejovému dění probírají moderátor David Nyč a hokejový expert Radiožurnálu Sport Martin Procházka. V pořadu Čistá hra tentokrát svoje postřehy přidává i reportér Petr Tomášek. Komu by slušela nová pozice trenéra hokejové Sparty? Jak v minulosti ctili hráči gesto fair play? Je Viktor Ujčík tím pravým mužem v čele disciplinární komise? Co změnil trenér Karel Mlejnek v hokejovém Litvínově? Užijte si celou Čistou hru. 

Při hokejovém utkání mnohdy dochází ke kuriózním situacím, ale i těm nebezpečným pro hráče na střídačce. Jak velkou pozornost věnuje hráč, který sedí na hráčské lavičce, aktuálnímu dění na ledě?

Je tam několik různých momentů. Hráč, který přijde po jeden a půlminutovém střídání na lavičku, tak přemýšlí jen o tom, jak se vydýchá. Člověk ani pak nedává takový pozor, co se děje na ledě, i když určitě ví periferně, kde se hra odvíjí. Jakmile se blíží jeho čas, kdy znovu půjde na hřiště, tak už má v hlavě myšlenky, co by mohl na ledě udělat. 

Propásl jsi někdy slavný gól svých spoluhráčů?

Stoprocentně. To se stává úplně běžně a není to jen jeden gól. Někdy se člověk otočí, pije z láhve a pak se ptá, jak to padlo.

Všimne si někdy hráč během zápasu nějaké půvabné fanynky v hledišti?

To je jasné. Je tam dost přerušení, komerčních přestávek, které na mé poměry trvají hrozně dlouho. Hráči si kromě hokeje samozřejmě povídají o tom, kde kdo sedí, jestli je to brunetka nebo blondýnka. Nevěřím tomu, že by někdo řekl, že to tak není. Když jezdily dřív slečny v sukních uklízet led, tak byla polovina týmu opřená o mantinel. Probíhaly tam i nějaké průpovídky i sledování, jak slečny odhrabávají sníh z ledu.

Martine, ty se mi vybavíš ohledně střídačky ještě z jednoho důvodu. V nájezdech v Naganu při semifinále s Kanadou jste se se spoluhráči chytili kolem ramen. To byl spontánní kolektivní nápad?

Samozřejmě to někdo odstartoval, ale už nevím, kdo to byl. Postupně jsme se všichni chytli a už to zůstalo. Byl to moment osvícení a teď už kategorie mladších hokejistů to dělají automaticky. 

Čtěte také

Problémy Sparty už se v Čisté hře rozebíraly v minulém díle. Ale o uplynulém víkendu došlo k odvolání trenéra Pavla Patery, což asi není úplně velké překvapení?

Určitě není. Tým Sparty sice bojoval, ale výsledky nepřicházely. Fakt, že mají Sparťané jen tři body od posledního místa, asi zlomil vaz Pavlovi. Mrzí mě to, protože má zkušenosti z Mladé Boleslavi, kde s týmem hrál nahoře. Sparta je ale specifická a tlak je zde podstatně větší. Nelze se divit, že Pražané takto zareagovali. 

Máš v hlavě nějakého kouče, kterému by to na lavičce Sparty slušelo?

Zaznamenal jsem článek s bývalým hráčem Sparty Davidem Výborným, kterému je také líto odchodu Pavla Patery. Zároveň si myslí, že by Pražanům pomohl nějaký trenér, který nemá žádné závazky a spojitost se Spartou. Nabízí se Václav Varaďa nebo by se mi tam líbil Pavel Gross. I kombinace Pavel Gross a Miloš Hořava není vyloučená. Každopádně to není jednoduchá situace.

Myslíš si, že nový kouč dokáže "nakopnout" Dominika Simona? Bývalý hráč NHL je totiž zatím hodně za očekáváním...

Nevím v jakém rozpoložení Dominik Simon je, ale na ledě působí, jako by ho ten hokej nebavil. Nejsou tam žádné emoce. Když se týmu nedaří, tak by měl ukázat, že mu to není jedno. Uráží to spoluhráče, ale i fanoušky. Těžko říct, zda v něm nový trenér probudí emoce. 

V posledním kole mě zaujalo gesto libereckého obránce Lukáše Dernera, který za nepříznivého stavu pro Bílé Tygry odvolal vyloučení pro plzeňského forvarda Petra Kodýtka. Takhle by asi nereagoval každý, ne?

V dřívějších dobách určitě ne. Hráči uměli výborně nafilmovat faul, najet si do hráče, aby to rozhodčí odpískali. Bylo to špatně, protože to ovlivňovalo výsledek. V posledních letech je ale gesto fair play stále častější. Líbí se mi, že hráči i za nepříznivého výsledku přijedou za rozhodčím a chtějí sami odvolat trest. Tudy vede ta správná cesta.

Dostal podle tebe Derner od trenéra Augusty pochvalu nebo vynadáno?

Pochvalu. Ocení to nejen trenéři, ale i fanoušci týmu soupeře a hráč si vybuduje přirozený respekt. 

Dotaz od posluchače Radiožurnálu Sport: Co stojí za tím, že se hokejový Litvínov po odchodu trenéra Vladimíra Růžičky tak zvednul a najednou se mu začalo dařit?

Mám informace, že změnili styl hry. Podobně jako ve Spartě, hráli pod koučem Růžičkou moc obranný systém. Dávali málo branek a byli neproduktivní. Po příchodu původního asistenta Karla Mlejnka dostali nový ofenzivní nádech a ubylo jim asi i mnoho povinností do obrany. Ty jim předtím udával Vladimír Růžička, který si sice rád vyslechne názor, ale jinak si jede většinou svoji koncepci. 

Čtěte také

Martine, v době aktivní kariéry jsi nepatřil mezi silné hráče. Nelámal jsi asi ani moc hokejek, že?

O mých střelách se říkalo, že byly pod "ledem" nebo vrtule. Neměli jsme takové hokejky, jako mají hráči teď, ze kterých puky lítají hodně rychle. 

Střela pod ledem?

To je dělovka, kterou vidí každý, ale gólman ji prostě promáchne. 

Kolik hokejek jsi potřeboval na sezonu?

Vůbec nevím. Dřív se chodilo proti obránci tak, že se do toho strkala hokejka. Teď se udělá obranný blok čtyři, pět metrů před hráčem, který vystřelí a za mě to jsou obrovští hrdinové. Ale já abych zlomil čistou neporušenou hokejku, to se mi snad nikdy nestalo. 

Oplakal jsi někdy jako dítě zlomenou hokejku?

Určitě, protože většinou to byly hokejky, které nám většinou někdo z hráčů daroval. Často jsme měli tu tyč obalenou izolací, aby to ještě vydrželo, co nejdéle. Když jsme byli starší, tak už jsme hokejky dostávaly a tak jsem jich několik i rozdal. 

V současné době kluby řeší zvýšené výdaje za energie. Nemůže to ještě více podpořit fakt, že budou dostávat na ledě přednost děti "sponzorů" na úkor kvalitnějších hokejistů?

Nedovedu si to moc představit. Jestli to tak funguje, tak je to špatně. Bohužel plno týmů už skončilo a asi i do konce roku skončilo. Je to obrovský problém a zatím z něj nevidím cestu ven. 

Petře Tomášku, co se v poslední době řeší v oblasti disciplinární komise extraligové soutěže?

Majitel hokejových Pardubic se výrazně ohradil proti šéfovi "disciplinárky" Viktorovi Ujčíkovi, který udělil v zápase Pardubic a Olomouce podobně vysoké tresty hráčům. To je jedna stránka věci, tou druhou je to, že ty tresty padly v neděli, kdy Pardubice cestovaly na duel proti Spartě a tak musely na rychlo měnit sestavu. 

Co Martin Procházka odpovídá posluchačům Radiožurnálu Sport, kteří se ptají na výkon Sparty v posledním duelu proti Pardubicím? Jakou statistiku Litvínova zmiňuje reportér Petr Tomášek? Rozsekal Martin Procházka někdy hokejku během extraligového zápasu? Co hokejový expert říká na rozhodnutí šéfa disciplinární komise Viktora Ujčíka? Užijte si celou Čistou hru. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

Spustit audio

Související