Střelec Úpohlav a brankář Hladký živě v Prvním doteku. Co znamenal výstup Hapala na tiskové konferenci?

Jak se z nejnižší okresní soutěže v Česku dostat až do světa? Fotbalisté TJ Sokola Úpohlavy se proslavili oslavou gólu a především hromadným svlečením dresů a inkasováním žlutých karet pro celý tým. V Prvním doteku Zdeňka Folprechta nabízíme exkluzivní rozhovor se střelcem gólu Martinem Blížilem. Mrzí brankáře Václava Hladkého, že se znovu neukáže v reprezentačních zápasech českého týmu? Co si brankář Ipswiche Town myslí o zdržování gólmanů? Poslechněte si.

Ve spojení jsme se střelcem gólu TJ Sokola Úpohlavy na 1:6 proti TJ Sokolu Libochovany Martinem Blížilem, který odstartoval hromadnou oslavu, kdy všichni hráči Úpohlav dostali žlutou kartu. Už jste se oblékl nebo pořád v té gólové euforii chodíte po Úpohlavech polonahý?

Teď už je euforie úplně jiná, hlavně z toho, jak se ta zpráva šíří světem. Náš správce profilu má nabídky z celého světa, od Brazílie přes Japonsko, Evropa je zasažená skoro celá.

Takový ohlas jste asi nečekal, že?

Je mi 44 let a nečekal jsem, že mě na staré kolena ještě zmíní v souvislosti s fotbalem, bez ohledu na to, jaký byl výsledek.

Jak ten nápad hromadného svlečení dresů vůbec vznikl?

Bylo to hodně nevinné. Šlo o banální věc, která se prostě na vesnicích stává. Náš předseda zahlásil něco, čehož se chytli úplně všichni, což jsem nečekal. Reakce střídačky byla neuvěřitelná. My čtyři zápasy před tím nedali gól a řekli jsme si, že to musíme nějak oslavit. Je to trochu klukovina. Všichni táhneme za jeden provaz. Když jsem dal gól, tak jsem za sebou slyšel akorát jásot. Byl to sice gól na 1:6 z našeho pohledu, ale když jsem viděl, že všichni kluci mávají tričkem nad hlavou, tak mě euforie strhla.

Martine, jak ten slavný gól padl?

Ani nevím, co tomu předcházelo. Soupeři o přestávce vystřídali brankáře. První poločas chytal starší brankář, v druhém poločase pak téměř dorostenec. Při tom gólu podcenil situaci, míč mu podklouzl pod nohou a já už měl snadnou práci. Zachoval jsem chladnou hlavu. 

Trenéři obvykle nejsou šťastní, když hráči dostanou zbytečnou žlutou kartu. Vás trenér podpořil?

My jsme se podpořili všichni navzájem spíše mentálně. Nepamatuji si reakci, když to náš spoluhráč zahlásil. Odešel jsem ven s tím, že zápas je ztracený a budeme mít zkaženou dokopnou, ale tímto jsme vše napravili. (smích)

Nedávno jste ve venkovním zápase nastoupili pouze v osmi lidech. Co se stalo?

Koukám, že jste se na mě připravili. Loňskou sezonu jsme hráli ještě o soutěž výš a z určitých hledisek jsme museli přistoupit k tomuto kroku. Naše soupiska je právoplatná spíše pro starou gardu. Když se nás sejde méně, tak to prostě máme těžší a kousneme to. A zároveň chceme soupeři znepříjemnit hru, aby si nemyslel, že to bude mít zadarmo. Trénujeme sporadicky, jdeme si kopnout i když je nás třeba šest.

Brankář Hladký v boji o Premier League

Brankář Václav Hladký se znovu nedostal do nominace trenéra národního týmu Jaroslava Šilhavého. S brankářem Ipswiche Town jsme právě ve spojení. Nepoloží vás to, že to znovu nevyšlo?

Určitě mě to nepoloží. Je pro mě čest, že můžu být alespoň mezi náhradníky, protože je to první pozvánka do seniorské reprezentace. Zdeněk za mě hodně bojuje, máme spolu takový tajný pakt, protože jsem si koupil jeho knížku fotbalových pohádek a on mi to tak vrací.

Měl jste před reprezentačním srazem nějaké signály, že by ta nominace do reprezentace mohla vyjít?

Poslední dva týdny jsem byl ve spojení s panem Veselým, což je trenér brankářů. Informoval mě, že jsem v širší nominaci nějakých čtyřech, pěti brankářů. Říkal mi, že mě sleduje, že vidí, jak se mi daří a že se rozhodne podle zdravotního stavu ostatních kluků. Dva dny před finální nominací mi oznámil, že se uzdravil Jindra Staněk a jaká bude nominace.

Čtěte také

Při našem minulém rozhovoru se o Ipswichi mluvilo jako o příjemném překvapení, ale vy jste na druhém místě druhé nejvyšší anglické soutěže i po 15. odehraných kolech. Je z vás už tým, který bude hrát seriózně o Premier League?

Pro nás to není úplně brutální překvapení, protože víme, co chceme hrát a víme, jakým způsobem jsme proletěli minulou sezonou. Jinak vnímat to, že hrajeme o Premier League, je hrozně brzo. Je odehráno jen patnáct zápasů. Třeba týmy jako Leeds a Southampton budou stoupat a zlepšovat se, mají obrovské budgety připravené na zimní přestupové období. Bude to extrémně náročné, ale zase určitě vnímáme, že se to pomalu blíží k Vánocům, kdy to je vždy důležité období.

Už jste si představoval to, jak budete chytat Premier League?

Hodně pracuji s vizualizací. Představuji si to prakticky každý druhý den, kdy jdu spát. Co se týče kamarádů, tak mám už asi deset až poptávek na season tickets. Kamarádi okolo to řeší ohromně a hype je obrovský. Člověk si to musí užívat, ale také zůstat nohama na zemi. Pro mě je velká pocta, že můžou kamarádi tohle prožívat se mnou. Hraji to i pro kamarády.

Když se ohlédnete zpět, tak mohl být ještě lepší scénář vaší kariéry během posledních pěti let?

Člověk určitě musí mít nějaký dlouhodobý cíl, čemuž pomáhá i ta vizualizace. Cesta vede přes krátkodobé cíle. S mým týmem jsme si to vždy užívali a šli krok po kroku. Ve finále se dnes reálně bavíme o Premier League, což si moc užívám. 

Během kariéry jsi absolvoval rozhovory s novináři. Pamatuješ si na nějakého, kterého jsi neměl v lásce?

Jeden byl. Přišlo mi, že fotbalu vůbec nerozumím. Projevilo se to na otázkách i článcích.

Jak moc jsi během kariéry vnímal, co se o tobě a tvém týmu píše?

Po dobrých zápasech jsem to vyhledával, po špatných jsem to tolik nevyhledával. Když jsem viděl občas známky od Deníku Sport, tak jsem si říkal, jak vedle mě může mít Breite šestku a já pětku. (smích)

Co se dělo v zápase 4. třídy na Litoměřicku mezi TJ Sokolem Libochovany a TJ Sokol Úpohlavy? Jak autor slavného gólu na 1:6 Martin Blížil dopadl ve fotbalovém kvízu se Zdeňkem Folprechtem? Je podle bývalého ligového fotbalisty Martin Svědík ideálním adeptem na post reprezentačního trenéra? Co si Folprecht myslí o kritice trenéra Baníku Ostrava Pavla Hapala na adresu jednoho z novinářů? Dozvíte se v Prvním doteku.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související