Když se prohraje, tak je video rozbor utrpením. V Itálii jsem nerozuměl ani slovo, říká Folprecht

Jak často trenéři změní rozestavení nebo sestavu, která je před zápasem předpokládaná? Přeje Zdeněk Folprecht Messimu zisk Zlatého míče? Co všechno trenéři rozebírají s hráči v kabině prostřednictvím video rozborů? Prokázal ve fotbalovém kvízu větší znalosti Folprecht nebo reportér Radiožurnálu Sport Martin Charvát? Co trenéři a asistenti řeší krátce po inkasovaném gólu na mobilních tabletech během zápasu? Poslechněte si další nabitý díl fotbalového pořadu První dotek.

Zdeňku, také jsi dřív sahal po ovladači na televizi, aby ses podíval na teletext?

Když mi bylo čtrnáct, patnáct let, tak jsme s kamarádem sedli na kolo a jeli do vedlejší vesnice do Stochova, kde byl Tipsport. Vždy jsme tam někoho v hospodě ukecali, aby nám vsadili. Výsledek jsem pak právě sledoval na teletextu.

Jak moc záleží trenérům na tom, aby byla sestava na aktuální zápas, co nejvíc tajná?

Podle mě na to dbají až moc. Na ligový zápas stejně už tak nějak osmdesát procent sestavy soupeře předpokládáš, dvacet procent tě může překvapit, kde se rozhoduje třeba o dvou jménech. Na druhou stranu třeba tah Jablonce v Ostravě se opravdu povedl, když obránce Jakub Martinec vyrazil na hrot. Z pozice hráče jsem byl vždy i z praktického důvodu radši, když byla sestava jasná. Kvůli kamarádům a rodičům, které jsem mohl na zápas pozvat.

Folpi, jaký post na hřišti bys nedokázal zahrát?

Člověk to vždy nějak zahraje. Největší problém bych měl asi jako hrotový útočník. Nějakým stylem to sice zahraješ, ale když by po mně někdo chtěl, abych udržel míč s dvoumetrovými stopery na zádech, tak to bych možná nedokázal.

Uvádí trenéři někdy před zápasem záměrně jiné rozestavení, než pak doopravdy platí na hřišti?

Myslím si, že někdy jo. Když jsme hráli evropské poháry, tak tam se musí kromě sestavy uvést i rozestavení. Vím, že jsme s tím trochu šachovali. Když jsme hodinu a patnáct minut před zápasem viděli rozestavení, tak jsme si říkali:„no, počkej, vždyť já vůbec nehraji nalevo.“

Pamatuji si na náš slavný zápas Liberce v Marseille, kde jsem se vracel po zranění a byla domluva, že nebudu hrát. Pan trenér Trpišovský mě vzal na lavičku. Na předzápasovém tréninku jsem byl normálně ve středu zálohy, stejně tak při hře devět na devět, kde už zhruba devadesát procent sestavy je připraveno na zápas. Tak jsem si říkal:„ty vo.e vždyť já nemůžu hrát. Po tréninku jsem šel za trenérem a on mě ujistil, že to byla jen provokace. Ve francouzském tisku jsem navíc byl napsán v předpokládaných sestavách. (smích)

Zlatý míč získal Lionel Messi. Je dobře, že vyhrál?

Akceptoval bych, když vyhraje Messi, ale kdyby vyhrál Haaland, tak taky řeknu, že si to zaslouží. Chápu argumenty pro Messiho, ale i argumenty pro Haalanda. Když se vyhlašuje Zlatý míč za rok, kdy se konalo mistrovství světa, tak ten šampionát má velkou váhu. Dřív díky tomu vyhrál třeba Modrič, Zidane, Cannavaro nebo Brazilec Ronaldo.

Líbí se ti trofej pro vítěze Zlatého míče?

Je taková ikonická.

Video ve fotbale

Kdy nejčastěji v kabině probíhají různé video rozbory?

Videa se dělí na pozápasová a předzápasová, takže to jde dvakrát týdně. Blbé je, když se hrají poháry, to pak je máš skoro každý den. (smích) Když se vyhrálo, tak se na pozápasová videa těšíš, ale pokud se prohrálo, tak se snažíš schovat někam do rohu a dělat, že tam nejsi.

Co nejčastěji trenér hráčům na videu ukazuje?

V případě, že jsi dostal gól, tak ukazuje třeba třicet vteřin před inkasovaným gólem. Hledá tu chybu a řekne, že jsi špatně nabral hráče, ztrácel na něj tři metry a ve vápně už čtyři..

Je pravda, že zkoumání videa není úplně nejpopulárnější aktivita mezi fotbalisty?

Asi ano. Neznám nikoho, kdo by se vyloženě těšil na situaci, kdy se jde řešit video rozbor.

Čtěte také

Stane se někdy, že někdo z hráčů nedává pozor při video rozborech a trenér ho okřikne, aby se soustředil?

Myslím si, že ne. Není to populární, ale všichni ví, že je to součástí. Hráči jsou profesionálové a patří to k tomu. Není to tak, že by někdo celou dobu čuměl do zdi nebo na instagram.

Překládají se nejzásadnější informace z video porad cizincům?

Třeba v Ázerbajdžánu překládal jeden člověk klukům do španělštiny a druhý do angličtiny. S tím já problém neměl, ale třeba v Itálii jsem měl problém. Tam jsem se na video netěšil, protože šlo o starého trenéra, měl dlouhé videa a mluvil hodně rychle. Přišel jsem si jako úplný blbec, protože padesát minut sleduješ video a nic nevíš. Nakonec se trenér smál a vždy mi říkal, že mám dobrou fyzičku a běhám jako Zápotek (smích). Neměl jsem ani sílu ani dovednosti jazyka říct mu, že to je Zátopek. Nechal jsem ho v tom, ale přišel jsem si opravdu blbě.

Posluchač Jirka z Prahy: Na jaký tým, kde jsi působil, nejraději vzpomínáš a se kterým trenérem jsi nejvíce bojoval?

Na Slovan Liberec, protože jízda v evropských pohárech byla skvělá. I třetí místo v lize bylo fajn. Nejméně jsem si rozuměl s trenérem Martinem Pulpitem.

Kdo z trenérů na video rozbory hodně dbal a kdo to naopak moc neřešil?

Pan Trpišovský na to dbal, videa mu tam připravoval Lukáš Váňa, kterého si pak vzal s sebou i do Slavie. Jinak to spíš neřeší starší trenéři.

K čemu trenérům slouží dron?

Že to vidí, tak jako to pak je na té tabuli. Když to hráčům ukazuje na tabuli s magnetkami, tak je to jako z ptačí perspektivy. Ani z tribuny to prostě nikdy není vidět tak dobře, jako z toho dronu.

Čím by se Zdeněk Folprecht živil, kdyby se kdysi nedal na dráhu profesionálního fotbalisty? Co si myslí o originální oslavě gólu jabloneckého útočníka Jana Chramosty v zápase proti Ostravě? Jak dopadl souboj na ledě mezi hokejovým reportérem Františkem Kunou a bývalým ligovým fotbalistou Zdeňkem Folprechtem? První dotek na všechny nejen fotbalové otázky hravě odpoví.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související