Squash je komplexní sport, který vyžaduje výbušnost, vytrvalost i taktickou připravenost, říká 38. nejlepší hráčka světa Anna Serme

24. březen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je profesionální squashová hráčka Anna Serme. Čtyřnásobná mistryně ČR, účastnice nejprestižnější platinové úrovně PSA pro nejlepších 50 hráček světa a usměvavá sportovkyně vystudovala i konzervatoř. Jak to šlo dohromady v kombinaci s profesionálním sportem? Jak těžké je prosadit se mezi nejlepší světové hráče ve squashi? Poslechněte si celý rozhovor se současně 38. nejlepší hráčkou světa. 

Jak ses vůbec dostala ke squashi a proč bys začátečníkům doporučila svůj sport?

Se squashem jsem začala v deseti letech, kdy se v Opavě otevřelo první squashcentrum. Rodiče už hráli na neoficiálním kurtu a já si to chtěla také vyzkoušet a tato hra se do Čech postupně dostávala. Jedná se o komplexní sport, je to fyzická i taktická hra a u dětí rozvíjí nejen vytrvalost, tak i výbušnost.

Squashistka Anna Serme v talkshow Na férovku

Jsi členkou platinové úrovně PSA. Můžeš přiblížit co to znamená?

Je to žebříček, kde figuruje kdokoliv se squashovou světovou licencí. Soutěží se v různě dotovaných turnajích, kdy třeba platinový je ohodnocený 150 000 dolary. Aby si člověk mohl zahrát na platinovém turnaji, tak potřebuje být v TOP 50 na světě, což se mi podařilo před několika měsíci.

Jaká panuje atmosféra mezi squashisty na té nejvyšší úrovni?

Myslím si, že čím dál víc si uvědomujeme, že je třeba se zaměřit na mentální stránku a uzdravit soutěživost mezi hráči. Dokonce PSA založila nadaci na mentální zdraví, což je podle mě cesta. Napříč žebříčkem je ale vidět hodně skupinek, které spolu tráví hodně času na turnajích a vytvářejí přátelství. V TOP 15 třeba proti sobě hrají i sestry, takže rodina a přátelství se tu nevylučuje.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související