Freerider Kaleta: Pár lavin jsem už uřízl. Měl jsem ale štěstí, že jsem se osobně do žádné nedostal

3. únor 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem Vavřince Hradilka je český lyžař ve volném terénu Robin Kaleta. Pro koho jsou kempy jeho freeriderové kempy? Jaký je jeho největší počin v BASE jumpingu? A jaké jsou v České republice podmínky pro freeridery? Poslechněte si celý rozhovor!

Jezdíš ještě vůbec na sjezdovkách? Máš děti, tak možná s nimi?

Moje děti mají rády prašan a současně to mám na sjezdovkách rád. Dřív jsem byl daleko urputnější a říkal jsem, že sjezdovka je nutné zlo. Teď mám rád, když si na sjezdovce můžu hrát s technikou a aplikovat ji potom na prašan.

Čtěte také

Především se budeme bavit o prašanu. Ty jsi mi říkal, že nemáš rád dotazy na zásady volné jízdy v prašanu, tak se tomu vyhneme. Předpokládám, že nejezdíš sám. Jak si k sobě vybíráš partu?

Děláme kempy, nevybírám si partu, parta si tak trochu vybírá mě. Dřív jsem jezdil s kým bylo. Nemá se to, ale výjimečně jsem jezdil i sám. Na internetu je milion pravidel, ale nejdůležitější je začít a používat selský rozum. Když budeš chtít, tak si o tom načteš všechno. S kamarádem, s pípákem, s lavinovým batohem. Všichni s tím musí umět pracovat.

Myslíš si, že s tím všichni umí pracovat?

To rozhodně neumí. Máme kempery, kteří s námi byli už hodněkrát. Jednou za čas zakopeme batoh, abychom si udělali akci vyhrabávání. Často jsme rozčarovaní z toho, jak to dopadá. Je třeba to pravidelně procvičovat.

Ty jsi asi předpokládám nějakou zkušenost s lavinou měl. 

Samozřejmě jsem pár lavin uřízl. Měl jsem štěstí, že jsem se osobně do žádné nedostal. Kdysi dávno, když jsme natáčeli první český freeriderový film, to bylo asi v roce 2003, kamarád urval lavinu a zůstal v ní. Trčela mu ale ruka, tak jsme k němu přijeli a vyhrabali. Nic mu nebylo. To si myslím, že bylo velké štěstí. Tehdy by to museli řešit psi. Pípáky jsme ještě neměli.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související