Prvních šest měsíců v Liverpoolu byla řehole. Měl jsem nadváhu a byl jsem pomalý, přiznává Baroš

27. říjen 2021

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je druhý nejlepší střelec fotbalové reprezentace a vítěz Ligy mistrů z roku 2005 Milan Baroš. Jak si užívá fotbalový důchod? Radí svým dětem v tom, co dělají na hřišti špatně? Jak vzpomíná na bouřlivé fanoušky v Turecku? A proč se chtěl vrátit do Baníku, i když měl nabídky ze zahraničí? Poslechněte si celý rozhovor!

Když přišel moment, kdy byla na stole nabídka na přestup do Liverpool, byl v Baníku někdo, kdo ti pomohl?

Tehdy pan Hadamczik v Baníku řekl, že budu kapitán a řekl, že budu hrát a prodá mě za velké peníze do zahraničí. To byl takový první faktor, který mě posunul. Kdyby to nenastalo, tak jsem tu ligu nehrál tak brzo a neměl bych takové zkušenosti. Potom to byl pan Paska, který sehnal Liverpool, dokázal dostat nabídku tam, kde to Baník chtěl. Pak si to nějak sedlo a v 19 letech jsem podepisoval smlouvu. 

Co znamená pro tak mladého kluka přijít do tréninkového centra tak slavného klubu. Vzpomeneš si na své první zážitky?

To člověk nikdy nevymaže. Přestupoval jsem v létě a čekal jsem na pracovní povolení. Musel jsem mít odehráno 12 zápasů za národní tým, ale dostal jsem výjimku. Dostal jsem ji ale až v prosinci, takže jsem 22. prosince letěl do Anglie a 23. jsem měl první trénink. Zjišťoval jsem si, s kým hrajeme o víkendu a byl tam Manchester United, tak jsem si říkal, že nastoupím třeba na 15 minut a potom už bych mohl hrát od začátku. Jel jsme tam plný sebevědomí.

Bývalý fotbalista Milan Baroš ve sportovní talkshow Na place

Realita byla úplně jiná. První dveře, které jsme otevřel byly od auta a vedle mě seděl Anelka, kterého podepsali a já jsem o tom nevěděl. Naštěstí jsem tam měl Patrika Bergera s Vláďou Šmicerem, kteří mi pomohli. Neuměl jsem anglicky, tak mi všechno vysvětlili. Tréninkový proces a všechno bylo úplně o něčem jiném. Připadal jsem si, že jsem v jiném světě a nestíhal jsem. Možná proto jsem potom těch osm měsíců vůbec nehrál. 

Jak dlouho ti trvalo adaptovat se? Jak dlouho ti trvalo naučit se jazyk, abys mohl fungovat v kabině?

Jazyk jde rychle. Dodneška umím mluvit a rozumím, ale nikdy jsem se neučil psát, tak je to takové složitější. Trvalo to čtyři, pět měsíců, než jsem si troufl na rozhovor a takové věci. V kabině to fungování bylo strašně těžké v tom, že spousta kluků chodila za Šmícou a říkali: „To je jeden z největších talentů v Česku?“ Tehdy jsem měl nadváhu, byl jsem pomalý, neměl jsem natrénované. Prvních šest měsíců byla řehole a snažili se mě dostat do formy.

Potom jsem odjel do Česka, neměl jsme žádnou dovolenou, začal jsme trénovat sám pro sebe. Když jsme se vrátil, tak jsme měl dobrou váhu a tam se to zlomilo. Řekl jsme si, že chci něco dokázat a musím se přizpůsobit tomu, co jsem tam viděl. Naštěstí se mi to povedlo a nakonec jsem tam i hrával.

S kým se mu v reprezentaci hrálo nejlépe? A jak vzpomíná na Euro v roce 2004? Poslechněte si celý rozhovor s Milanem Barošem!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související