Orientační běžkyně Tereza Janošíková: Zisk medaile ze Světových her považuji za splněný sen

18. srpen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

S Vavřincem Hradilkem si v pořadu Na férovku povídá žena, která se jen tak někde neztratí, protože se věnuje orientačnímu běhu. Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijala stříbrná medailistka z nedávných Světových her a mnohonásobná juniorská sběratelka cenných kovů z mistrovství světa Tereza Janošíková.  Jak probíhá mapová příprava před závody? Poslechněte si celý rozhovor se sympatickou mladou závodnicí.

Na Světových hrách v Birminghamu jste vybojovala stříbrnou medaili. Jak na ně vzpomínáte?

Byl to pro mě neskutečný úspěch a i takový splněný sen. I když musím přiznat, že pro orientační běžce má určitě větší hodnotu výsledek na mistrovství světa. Nicméně nyní jsme měli Světové hry, jak my závodníci, tak i náš svaz, nastaveny na žebříčku důležitosti na stejné úrovní jako světový šampionát. Věřím, že můj zisk medaile a Tomáše Křivdy zase trochu odšpuntoval vlnu medailí, protože teď se na cenné kovy docela dlouho čekalo. 

Závod ve sprintu probíhal ve městě. Je to současný trend orientačního běhu?

Za posledních dvacet let se ta disciplína rozvinula a nabrala neskutečné obrátky. Pět let zpátky se nám navíc zavedla nová disciplína KO sprintu. Od roku 2019 máme i rozdělené mistrovství světa, na lesní a sprintové. Každopádně jsou to odlišné disciplíny, kdy ve městě je vítězný čas kolem patnácti minut a běží se po tvrdém asfaltu. To v lese v náročném terénu se běží i hodinu a půl. 

Jak jste se vůbec dostala k orientačnímu běhu?

Přičichla jsem k tomu díky projektu "Orienťák do škol", kde jsme si v rámci tělocviku zaběhali na sídlišti. Zároveň jsem už předtím dělala několik sportů, hlavně basketbal a ani s mapou jsem neměla problém, protože jsem i skaut. Ten závod jsem zvládla, o dost jsem porazila i nejlepšího kluka ze třídy. Organizátoři ze mě byli nadšení a oslovili mě, jestli bych nechtěla začít. S úsměvem jsem odmítla, protože mě pořád táhnul basketbal. Bohužel tam se postupně rozpadl tým a tak jsem se po dalších čtyřech měsících organizátorům ozvala zpátky. Zaběhla jsem si další závod, zamilovala si to, a už mě to nepustilo.     

Jak vnímá Tereza Janošíková stále se rozrůstající se členskou základnu orientačního běhu? Co to je hustík? Jak vzpomíná na soustředění v Keni? Užijte si celý rozhovor s českou reprezentantkou.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související