Jsme v desítce nejlepších týmů na světě. Je to neuvěřitelné, shodují se reprezentantky v lakrosu

11. listopad 2021
Na férovku s V. Hradilkem

Hosty sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem jsou manažerka a trenérka ženské lakrosové reprezentace Barbara Bažantová a dvě hráčky týmu LCC Radotín Julie Hrazánková a Kateřina Dvořáková. Jakým systémem se hraje česká nejvyšší lakrosová liga? Proč jsou americké hráčky lakrosu na jiné úrovni než zbytek světa? A kolik lakrosových hřišť je v Česku? Poslechněte si celý rozhovor!

Lakros má šanci dostat se na olympiádu, což je sen každého menšího sportu. Mohly byste přiblížit, jaká je situace a jaké jsou vyhlídky?

Barbara Bažantová: Vyhlídky jsou růžové. Teď záleží na Američanech, kde má olympiáda být – to znamená Los Angeles v roce 2028. Jsme plnohodnotnými členy Mezinárodního olympijského výboru. To znamená, že se můžeme snažit na ty hry dostat, ale záleží na organizátorech, jestli tam lakros budou chtít mít. Je hrozně dobře, že jsou hry v Americe, protože lakros je tam strašně populární, mají statisíce hráčů a profesionální ligy. Myslím si, že udělají maximum pro to, aby se lakros na olympiádu dostal. Za nás je neuvěřitelné, že na to, jak jsme v Česku malý sport, tak jsou holky v desítce nejlepších týmů na světě a příští rok jedou na World games, což je takový předstupeň olympiády.

Čtěte také

Jaký je to pocit pro hráčku, že začínáte dělat sport, který je mimo program a není tak populární, a najednou si řeknete, že by to mohlo na tu olympiádu vyjít?

Kateřina Dvořáková: Je to super. Já jsem začala docela pozdě – až v 19 letech. Před tím jsem dělala volejbal a házenou a to jsou sporty, do kterých člověk jde a ví, že se s tím nikam nedostane. Potom přišel lakros a najednou tady byly šance někam se dostat. Po mistrovství v roce 2017 nastal hrozný boom toho, že se skokově každý rok dostáváme výš a výš. Je to neuvěřitelné, ale zároveň i pochopitelné, protože makáme a je to super. Vyhlídky olympiády nevím, jestli se týkají nás, protože jsme docela stařeny, ale ti pod námi mají velkou šanci. 

Julie Hrazánková: Už se na to začíná i přihlížet. Katka trénuje malé děti a vím, že mi často říká, že to trénuje takovým stylem, že tam vidina olympiády je a nedá se to vést stylem kroužku, ale ty tréninky musí být trochu komplexnější.

Je ten posun vzhůru vidět jen v Čechách nebo je to tak třeba i v Evropě?

Julie Hrazánková: Osobně to rozděluji tak, že je Evropa, potom je Anglie a potom Amerika, která je úplně jinde. Evropa se hodně zvedá a dokážeme hrát vyrovnané zápasy i s Anglií. Na posledním mistrovství Evropy jsme byly čtvrté a hrály jsme vyrovnaný zápas s Anglií, což byl velký úspěch. Na základě toho hodnotím, že se to zvedá. 

Mluvíme hodně o Americe. Jaké jsou nejlepší týmy v Evropě?

Barbara Bažantová: Nám strašně pomáhá to, že historicky lakros hraje Anglie, Skotsko a Wales. Jenže Mezinárodní olympijský výbor bere tyto tři země jako Velkou Británii, takže jsme se ze čtvrtého místa na mistrovství Evropy dostaly na druhé místo, dalo by se říct. Dá se tedy říct, že jsme druhá nejlepší reprezentace v Evropě.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související