Bronz Alexandera Choupenitche je úspěch, který nebude nikdy zapomenut, myslí si kordista Beran

2. září 2021
Na férovku s V. Hradilkem

Pomohla bronzová medaile Alexandera Choupenitche z her v Tokiu českému šermu? V kolika letech je ideální s tímto sportem začít? A jak dlouho se šermíři udrží na nejvyšší úrovni? Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem byl mnohonásobný mistr České republiky v kordu a funkcionář Českého šermířského svazu Jiří Beran.

Český šerm si teď užívá velké pozornosti – český reprezentant Alexander Choupenitch totiž vybojoval na olympiádě v Tokiu bronzovou medaili. Je to první cenný kov pro Českou republiku po více než 100 letech. Jak to mají šermíři, stále se ještě slaví?

Všichni už se vrací do tréninku, ale pořád se trochu slaví. Je to úspěch, který nebude zapomenut. Už teď se mění historické tabulky – jak si zmínil je to první olympijská medaile po více než 100 letech. Doufám, že na to navážou další třeba v Paříži. Budeme pracovat na tom, aby šel šerm nahoru, protože je to krásný sport.

Čtěte také

Byla nějaká svazová oslava, nebo to bylo tak, že si Saša slavil individuálně?

Všichni jsme si psali a volali. Každý slavil někde a propojovali jsme se přes různá zařízení. Bylo to krásné. Zrovna ten den jsem byl na Olympijském festivalu, takže jsem to tam mohl sledovat, byla tam perfektní atmosféra a myslím, že jsem si našel nejlepší místo na to, kde to prožít.

Nově jsi i funkcionářem a máš na starosti marketing na Českém šermířském svazu. Co se dá udělat proto, aby ta medaile nebyla jen epizodou? A aby z ní ten sport mohl těžit dál?

Svaz má dlouhodobější strategii, jak navázat na všechny možné úspěchy. To není jen ta olympijská medaile, ale Veronika Belešová je vítězkou Světového poháru juniorů, Jakub Jurka se dostal na olympiádu a tak dále. Těch úspěchů je hodně a teď to vyvrcholilo medailí z olympiády. Cenný kov bychom měli přetavit, aby se tělocvičny a šermírny naplnily mladými nadějnými sportovci.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související