Folprecht: Hádky s Houšteckým Trpišovského posouvají dopředu. Mým favoritem na repre kouče je Svědík

Kvalifikace o fotbalové Euro je minulostí a tak moderátor David Nyč s bývalým ligovým fotbalistou Zdeňkem Folprechtem diskutují i o kauze tří fotbalových reprezentantů ohledně návštěvy olomouckého baru. Koho by Folprecht rád viděl v pozici kouče národního týmu? Jak dlouho před zápasem se rozhoduje o podobě venkovních dresů? Může Krejčímu ze Sparty a Holešovi ze Slavie vadit, že občas nastupují na jiných postech? Poslechněte si První dotek.

Folpi, zažil jsi někdy neshody, hádku mezi asistentem a hlavním trenérem?

Jasně. Když jsem pět let hrál pod panem Trpišovským, tak hádky v jeho realizačním týmu byly na denním pořádku. Probíhalo to i několikrát za trénink. Možná i díky tomu je jeho realizační tým tak úspěšný. Každý trenér potřebuje nějakou oponenturu a tu třeba asistent Zdeněk Houštecký opravdu umí.

Zvláštní situace je, když někdo někam přijde jako hlavní trenér a asistenty tam zdědí. Nemá s nimi žádný vztah a asistent je rád, že tam může být a přitakává, aby ho nevyhodili. Houštecký se ale hádal s Jindrou Trpišovským na každém tréninku v podstatě do krve.

Dotaz posluchače: Co si Zdeněk Folprecht myslí o kauze fotbalistů ohledně návštěvy olomouckého baru Belmondo? Měl kapitán týmu Tomáš Souček vědět o této akci?

Myslím si, že o tom nevěděl. Dovedu si představit scénář, že se fotbalisté sešli v masérně nebo v hospodě uvnitř hotelu, kde bydleli, dali si pár piv a pak vznikla myšlenka, že se jde do města. Na to už musí být člověk trochu odvážnější, což znamená mít čtyři až pět piv.

Tři hříšníci, kteří odcházeli do města, museli moc dobře vědět, že se to dozví realizační tým, celá fotbalová veřejnost a že je pravděpodobně vyhodí. Museli vědět, že je vyhodí, ale stejně jim to přišlo jako dobrý nápad. To nechápu.

Čtěte také

Folpi, měl jsi někdy u trenérů průšvih kvůli mejdanu?

Myslím si, že ne. Vzpomínal jsem na svoji kariéru a dva dny do zápasu jsem nikdy nepil. Pil jsem tři dny do zápasu, to ano.

Měl jsi někdy trenéra, který hlídal večerku hráčů?

Nikdy jsem nehrál pod panem Jarolímem, takže ne. (smích)

Pozice hlavního kouče národního týmu

Kdo by měl být novým trenérem národního týmu?

Pro mě je to jasný. Měl by to být pan Martin Svědík. Třeba včera jsem se o tom bavil se Zdeňkem Ščasným a byla to hodně zajímavá debata na třicet minut, protože jsme si přehazovali ty pro a proti.

I když pan Svědík zatím nic nedokázal s velkým klubem, ale zároveň argumentuji tím, že česká fotbalová reprezentace je nyní takové malé Slovácko. Když do Slovácka přišel Svědík, tak to byl podprůměrný tým v Evropě. Hrál s nimi o sestup, ale systematickou prací za čtyři, pět let dotáhl tým v Česku mezi top šest a už to nikoho nepřekvapuje.

Měl by nový trenér vzít do týmu trio hříšníků z Olomouce?

To je na něm. 

Nepřišla omluva hráčů na sociálních sítích pozdě?

Mohla přijít dřív. Všichni jsme čekali, že nějaká taková omluva přijde, pravděpodobně napsaná ne jejich perem. Myslím si třeba, že to šlo z pera Jana Kuchty, ale šlo to přes Ondřeje Kasíka. Je to tak správně si to nechat zkontrolovat, protože od toho ve Spartě tiskový mluvčí je, aby to s ním zkonzultoval. 

Čtěte také

Dotaz posluchače: Co si myslíte o pozici manažera fotbalové reprezentace a případně o Bořkovi Dočkalovi v této funkci?

Je to zajímavé. Nyní pořádně nevím, co si mám představit pod pozicí manažera reprezentace. Když to dělal Libor Sionko, tak zajišťoval hotely atd. a šlo především o organizační věci. Když to nyní dělá pan Pešír, tak se jeho pravomoce trochu rozmachuje. Nevím, zda to je úmyslné nebo ne. Nevím, jestli je to tím, zda dokáže být víc průbojnější. Nevím, jestli je to jako pozice vedoucího týmu, což znám z klubového fotbalu nebo je to něco víc, jako třeba pan Nedvěd u hokejové reprezentace. Jméno Bořka Dočkala mě třeba vůbec nenapadlo.

Včera jsi měl možnost pohovořit s trenérem Jindřichem Trpišovským. Co říkal na to možné spojení Trpišovský a reprezentace?

Říkal, že ne. (smích) Jsem rád, že pan Trpišovský a také Pavel Horváth jako kmotři byli u mého křtu knížky. Pan Trpišovský tam zůstal až do jedenácti, dvanácti hodin a bylo vidět, že se dobře baví. Rozdával tam moudra a říkal historky, byl jsem za to rád.

Jak moc to bývalý novinář Jan Podroužek schytává v Českých Budějovicích za dosavadní nepovedenou sezonu? Jak si užil posluchač Honza z Českých Budějovic hodinu ve studiu Radiožurnálu Sport? Jak ve fotbalovém kvízu dopadl vyzyvatel bývalého ligového fotbalisty? Co znamená pojem specifická česká kabina? Poslechněte si První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související