Disciplína jízdy na koni do moderního pětiboje patří. V případě, že dojde k jejímu vyloučení, bude to úplně jiný sport, tvrdí Libor Capalini

31. březen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je bronzový medailista z Athén 2004 moderní pětibojař Libor Capalini. Co v současnosti dělá mimochodem dvojnásobný medailista z mistrovství světa v individuálních disciplínách a nyní již pětibojařský trenér? Co ho připravilo o další starty pod pěti olympijskými kruhy? Jak se staví k připravovaným změnám, které by měly výrazně proměnit tradiční olympijský sport? To vše a mnohem více v aktuálním díle Na férovku.

Jak ses vůbec dostal k modernímu pětiboji?

Začínal jsem s plaváním a vždycky jsem věděl, že nemám ideální somatotyp, protože měřím 175 centimetrů, což je u plavců málo. Tehdy byl triatlon teprve v začátcích a tak mě zlanařili, ať zkusím moderní pětiboj. V rámci plaveckých oddílů probíhalo testování a někdy ve 13 letech se posílaly naše údaje z plavání a běhu na 1500m na pětibojařský svaz. V 17 letech jsem se rozhodl pro pětiboj, protože třeba oproti triatlonu mi přišel akčnější.

Jak jsi vnímal svoji olympijskou účast v moderním pětiboji?

Jako dítě jsem začal olympiádu vnímat až někdy kolem dvanácti let. Postupem času mi samozřejmě došlo, že největším cílem pro sportovce je nominovat se na olympijské hry. V našem sportu je mistrovství světa a mistrovství Evropy každý rok, takže už se tyto vrcholy stávají běžným závodem a ta nervozita tam není taková. Naopak na olympijské hry se nedá připravit, protože ty nikdy nebudou běžným závodem. Je to prostě specifická akce.

Čtěte také

Je olympiáda velkým tlakem na změnu podoby tradičního sportu?

Tlak tam určitě je, což jsem cítil po celou dobu své kariéry. Neustále se diskutovaly a řešily dílčí změny, které přicházely s každou další olympiádou. Já v začátcích střílel z malorážky, přešlo se na vzduchovou pistoli a teď se střílí laserem. Velkou změnou bylo i sloučení disciplín běhu se střelbou. Změny jsou tam průběžně, ale od roku 1912 doposud jsou tam zastoupeny tradiční disciplíny - plavání, šerm, jízda na koni, běh a střelba. To bude zajištěno ještě pro Paříž, co bude dál ještě není jasné.  

Jaký je tvůj pohled na to, že po Hrách v Paříži se federace moderního pětiboje chce rozloučit s disciplínou jízdy na koni?  

Není ještě rozhodnuto o tom, že tam ta jezdecká disciplína nezůstane. Jsem rozhodně pro zachování tradičního formátu našeho sportu. Pro mě by v případě konce této disciplíny již moderní pětiboj byl úplně jiným sportem. Informace o případné změně formátu by měla přijít nyní během jara.  

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související