Atlet Jakub Holuša se ze závodníka proměnil v trenéra a chce pomoci české atletice. „Běžec nemůže trénovat sám, potřebuje konkurenci i v tréninku,“ tvrdí český rekordman v běhu na 1500m

Hostem talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je bývalý český atlet a v současnosti trenér nadějných běžců na středních tratí Jakub Holuša. Držitel českého rekordu v běhu na 1500m, mistr Evropy z kontinentálního šampionátu v Praze 2015 se krátce po skončení aktivní kariéry přesunul do trenérské role. Jaká to pro něj byla změna? Je současná generace atletů ochotna snášet tréninkové dávky, které ho dovedly až mezi světovou špičku? Poslechněte si celý rozhovor s "Holubem"!

Kubo, jak si buduješ svoji tréninkovou skupinu?

Mojí hlavní vizí je snaha pomoci českému běhu, aby se celkově zvedl nahoru. Jsem přesvědčený o tom, že běžec nemůže trénovat sám. Pokud se nespojíme dohromady, tak nebudeme ve světě konkurenceschopní. Klidně budu mít ve skupině deset kluků, aby měli konkurenci i na tréninku a stále je to hnalo dopředu.

Je současná generace atletů, ale všeobecně i sportovců, ochotna trénovat stejně tvrdě jako tomu bylo u tebe?

Nemůžu tvrdit, že nejsou ochotní, ale spíše je otázkou jestli je jejich tělo schopno vydržet, to co jsme trénovali my. Od dětství jsme lítali po polích, lesích, což má výrazný vliv na vývoj vnitřního prostředí, ale i koordinace. Nyní u dětí chybí takový ten přirozený pohyb, který jsme my měli daný tím, že jsme vyrůstali venku. Každopádně dřít se musí, protože sport je o tvrdé dřině.

Bývalý atlet Jakub Holuša v talkshow Páteční finiš

V roce 2015 jsem byla svědkem tvého úžasného vítězství na halovém ME v Praze. Je to vrchol kariéry, na který nejvíce vzpomínáš?

Úspěchů bylo více a každého si nesmírně vážím. Co se týká zážitků, tak určitě vyhrává Praha, protože to bylo vítězství doma před vyprodanou 02 arenou a za přítomnosti mých nejbližších. Ze sportovního hlediska si hodně cením pátého místa z mistrovství světa v Londýně a také českého rekordu na 1500m 3:32,49 minuty. 

Atlet, který žil stoprocentně královnou sportů, hodlá svoje zkušenosti předávat dalším generacím. Kterému sportu se Holuša aktivně věnuje po skončení atletické kariéry? Jak vidí šance české výpravy na právě probíhajícím halovém světovém šampionátu v Bělehradě? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Holušou a sledujte o víkendu naše vysílání přímo z dějiště atletického vrcholu pod střechou!

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související