Synek o konci kariéry: Sport mi nechybí, ale až se začne závodit, po veslu se mi určitě zasteskne

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je bývalý veslař, historicky první český mistr světa v olympijské disciplíně a dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her Ondřej Synek. Chybí mu loď a veslo? Kam by měla směřovat česká reprezentace ve veslování? A kdyby se hry v Tokiu odehrály v řádném termínu, závodil by na nich? Poslechněte si celý rozhovor!

Ondro, ty jsi letos zažil přelomový rok. Jak ses sžil s novou životní rolí?

Musím říct, že ukončení kariéry je asi pro každého sportovce hrozně těžké. Je to velké životní rozhodnutí, protože jsem vrcholově vesloval 20 let a nebylo to úplně jednoduché. Na druhou stranu jsem cítil, že už je čas a potřeba vstoupit do další životní etapy. Moc jsem se na tu funkcionařinu těšil, protože jsem s tím měl zkušenosti a baví mě to. Vítězství pro mě bylo to, že jsem skončil šťastný.

Čtěte také

Neměl jsi chuť a potřebu dát si na chvíli pauzu a nic nedělat?

Tu mám pořád. Dal jsem si úplně volné léto, protože jsem to nikdy jako sportovec nezažil. Nikdy jsem nezažil dovolenou a prázdniny, takže jsem si dal úplně volné léto a potom jsem se začal zaškolovat v nové bafuňářské funkci. Co se týče sportu, tak tam to mám pořád. Vůbec nemám chuť cokoliv dělat a jsem líný. Asi je to tím, že si tělo řeklo dost a potřebuje načerpat energii.

Ty se moc netajíš tím, že jsi přibral. Musel jsi změnit šatník?

Šatník jsem zatím změnit nemusel, ale přiznám se, že vojenská uniforma mi opravdu není. Budu si muset zajít do vojenského skladu pro nové kalhoty. Cítím se dobře a zatím nemám náladu cokoliv dělat. Doufám ale, že to přijde a sportu se budu věnovat dál.

Já, když jsem ukončila kariéru, tak jsem měla pocit, že mám spoustu tepláků, triček, ale že mi chybí civilní oblečení, které jsem během kariéry nepotřebovala. Máš to taky tak?

Mám to taky tak. Přítelkyně už mě vytáhla na nákupy a všechno doplňuji. 

Co tě na novém životě nejvíce baví? A chybí ti něco ze sportovního života?

Teď je to ve fázi, kdy jsou veslaři v přípravě, ale myslím si, že až se začne závodit, tak se mi trochu zasteskne. Na druhou stanu mě baví to, že můžu vytvářet podmínky pro závodníky a pomáhat jim tímto způsobem. Je to jedna z velice důležitých částí samotného sportovního výkonu.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související