Windsurfing jsem se učil víceméně sám. Výchova mládeže teď funguje výborně, myslí si olympionik

6. leden 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je nejlepší český windsurfař a trojnásobný účastník olympijských her Karel Lavický. Jak se připravuje na novou sezonu? Jak se k tomuto sportu dostal? Jak ho ovlivňují technické inovace? A má během závodů strach? Poslechněte si celý rozhovor!

Ty se účastníš světových závodů ve windsurfingu. Jak se na ně dá dostat? Je tam nějaká kvalifikace?

Jsou kvóty, ale na ty menší závody se většinou můžeš přihlásit a jet. Já jsem na svých prvních větších závodech byl někdy v roce 2002. Bylo to mistrovství Evropy juniorů v Rakousku.

Ve windsurfingu je takový paradox, když jsi nejlepší v Čechách, tak jsi předposlední na velkých závodech. Když na ně čeští surfaři vyjeli, tak to bylo takové setkání s realitou a světovou úrovní. Většinou to nedopadlo úplně dobře. Mě to chytlo a ten neúspěch, jestli se to tak dá říct, mě neodradil. 

Čtěte také

Napadá mě asi jediný důvod, proč to tak je – nemáme moře. Je to ten důvod, proč ve windsurfingu nejsme tak dobří?

Určitě je to ten důvod. Když se podíváš, tak třeba v Polsku jsou výborní ve výchově mládeže. Tady fungují hokejové, fotbalové školy, ale tam jdou po škole jezdit. Tady to nemůže fungovat, protože na to nejsou podmínky. Windsurfing je navíc spojen s cestováním, takže je to finančně náročné. 

Vidíš tam nějaký posun?

Momentálně je to super. Já jsem začínal na Lipně víceméně sám, neexistovala systematická výchova mládeže. Teď ale byly naše juniorky první na mistrovství světa. Začalo to fungovat, je trenér a jezdí se na soustředění. Myslím si, že to funguje výborně. Junioři jsou ve věku, kdy budou přecházet do dospělé kategorie, tak doufejme, že jim to vydrží a úspěchy budou přicházet.

V Česku je nejlepší zázemí na Lipně? Jaké jsou podmínky, co se týče těch spotů? 

Fungují spíše výjezdy na zahraniční soustředění. I když jsme malá země, tak každý závodník je z jiného konce. Těžko se hledá jedno místo, kde by se trénovalo. Navíc se může stát, že když se tam sejdeš na týden, tak většinu času nefouká. Soustředění se organizují v zahraničí, protože vítr tady bohužel není.

Musel se windsurfing přizpůsobit olympijskému programu? A jaké národy jsou v tomto sportu nejlepší? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související