V nominaci na šampionát mi chybí Hyka. Úvod turnaje bych nechal odchytat Hrubce, říká Procházka

Už v pátek 12. května vstoupí čeští hokejisté do světového šampionátu, který letos hostí lotyšská Riga a finské Tampere. Hlavním tématem aktuálního vydání Čisté hry Martina Procházky tak je nominace trenéra Kariho Jalonena. Kdo olympijskému vítězi z Nagana chybí v konečném výběru finského šéfa střídačky? Koho by v úvodu mistrovství postavil do branky? Jaký názor na nominaci má hokejový reportér Adam Weidenthaler? Navnaďte se hokejovou talkshow na blížící se MS. 

Martine, měl jsi rád světové šampionáty, i když jsou vždy až na konci sezony?

Vždy jsem se na mistrovství těšil. Už od mládí jsem chtěl reprezentovat. Nároďák pro mě byl vždy vším, dal jsem mu přednost i před NHL. Vždy když přišla nominace, tak jsem si to moc užíval. Těšil jsem se tam, protože jsem byl součástí generace, která skoro po každé z mistrovství světa vozila medaile. 

Co říkáš na nominaci trenéra Jalonena směrem ke světovému šampionátu, chybí ti v ní někdo?

Je to tým složený z hráčů, které má na očích trenér Jalonen už delší dobu. V zápasech, které jsem spolukomentoval, tak se mi líbil Tomáš Hyka. Společně s Lukášem Sedlákem byl hodně vidět a tato dvojička z Pardubic hýřila aktivitou a i když trenér říkal, že často sází na dvojičky, tak tady tomu tak nebylo. Hyka mi v nominaci chybí.

Komu by ještě mohl teoreticky volat generální manažer Martin Havlát do zámoří a jak se stavíš k pozdním příjezdům na mistrovství světa?

Jde o to, jak se vstoupí do turnaje. Jestli bude chtít trenér Jalonen doplnit tým o jednoho, dva hráče. Záleží také na tom, zda jsou případně hráči schopní naskočit do zaběhnutého systému. Jiné to bylo třeba loni u Davida Pastrňáka a Davida Krejčího, kteří hráli svůj hokej a byli platní v přesilovkách. Myslím si, že trenér Jalonen možná už do týmu zasahovat nebude a bude stavět už jen na hráčích, které si vybral.

Čtěte také

Martine, jak moc dá trenér při nominaci na povahu hráče?

Je to určitě důležité. Pokud se hráč nebude chtít obětovat pro tým, tak ho kouč chtít nebude, i když bude sebekvalitnější na ledě. Potřebuje kluky, kteří budou padat po „hubě“, do střel a hrát disciplinovaně.     

Vzpomeneš si na nějakého hráče z tvé generace, který vyloženě vydělal na tom, že byl dobrým parťákem do šatny?

Všichni jsme se znali, nebylo tam moc kluků ze zahraničí. Byl tam třeba David Výborný, který byl skvělý do party a dělal si srandičky.  

Nominace brankářů je následující: Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer. Koho by do branky poslal Martin Procházka?

Začal bych asi s Šimonem Hrubcem, protože na Českých hokejových hrách odchytal výborný zápas proti Švédsku. Jinak si myslím, že máme tři kvalitní gólmany a trenéři určitě budou chtít brankáře střídat. Nemyslím si, že tam bude vyloženě nějaká jednička.

Vejmelku nestaví do lepší role fakt, že hraje v NHL?

Nabízí se to, ale prostě na mě působil Šimon Hrubec v zápasech proti Švédsku hodně dobře.

V předchozích sezonách předváděl kvalitní výkony i útočník Filip Chlapík, ale nominace se nedočkal. Proč to vyšlo až letos?

V loňské sezoně pro něj neměli místo v přesilovce, alespoň tak to bylo komunikováno. Letos to vypadá, že na něj budou sázet do přesilovek. Každopádně složitější je, že jeho klub Ambri Piotta skončilo poměrně brzy. Měsíc a půl se dostávat do tréninkového a zápasového rytmu není jednoduché. Nakonec to zvládl a výkony hlavně na turnaji v Brně si nominaci zasloužil.   

Jaké by měly být reálné ambice svěřenců trenéra Jalonena na nadcházejícím MS?

Myslím si, že čtvrtfinále nás nemine a uvidíme, koho pak dostaneme z druhé skupiny.   

Z účasti už se znovu omluvil Pavel Zacha. Co na jeho absenci říkáš?

Pavel Zacha nemá odehraný žádný zápas za národní tým. Byla by to pro něj těžká situace najednou přijet a naskočit. Potřeboval by tady asi víc času na aklimatizaci. Nebylo by to pro něj nic jednoduchého, klidně tam můžou být i vnitřní důvody, že má problémy s trenérem nebo vedením. Těžko říct. Zacha si celou kariéru prošel víceméně individuálně a má to na tom postavené. Kolektivní pojetí pro něj není úplně jednoduché.

Odmítl jsi někdy před mistrovstvím světa?

Nikdy jsem neodmítl. Až na konci kariéry jsme se rozhodli, že to absolvovat nebudeme, protože nás po konci sezony čekala měsíc a půl dlouhá pauze a tehdejší trenér Hadamczik nám řekl, že by se muselo jezdit trénovat do Kravař. Navíc jsme neměli jistotu toho, že by nás na šampionát vzal. 

Hrál jsi na šampionátu i v dobách, kdy ti někde končila smlouva, protože to je častý argument hokejistů, proč nejedou?

Úplně to u nás tak nebylo. Po jednom mistrovství světa jsem se dohodl s panem Černíkem, že půjdu do Vítkovic, takže jsem na šampionátu hrál bez smlouvy. My to tak nebrali, něco jiného je, když má hráč smlouvu v Evropě, tak mu to může pomoci, v NHL už je to trochu riziko.     

Čtěte také

Co říkáš na výkony útočníka Jakuba Fleka?

On v zápasech národního týmu je, jak když ho pokropí živou vodou. Je hrozně platným hráčem, hraje oslabení a pohybem je nepříjemným pro soupeře. S Jiřím Černochem a Ondřejem Beránkem určitě budou chodit na oslabení a odvádět důležitou černou práci.   

Co jsi nejčastěji slýchal od trenéra, když se s tebou bavil několik dní před mistrovstvím světa?

Úplně to nebylo rozložené na dvě pětky, které budou útočit a dvě, které budou bránit. Úplně se neřešily speciální formace, takže jsme se tolik nebavili.   

Je to letos dané tak, že brankář Langhamer je jasnou trojkou?

Nemyslím si, že bude jasnou trojku. Ne, že bych to někomu přál, ale třeba někdo dostane špatné góly, odchytá špatný zápas a může se to hned změnit. 

Martine, ve čtvrtek 4. května do hokejového nebe odešel Petr Klíma. Jak na něj vzpomínáš?

Viděl jsem ho několikrát na soustředění v Kadani, kam jsme jezdili s Kladnem. On tam pracoval. Často jsem tam s ním mluvil. Je to smutné, 58 let je na odchod brzo. Je to škoda, ale každý to má nějak napsané. 

Co Petra Klímu zdobilo jako hokejistu?

Uměl dávat góly. Pamatuji si ho ze slavného útoku Klíma - Kameš - Rosol. Byli spolu na vojně v Dukle Jihlava, kde vytvořili úderný útok. Oni si skvěle seděli nejen na ledě, ale i povahově.  

Nemůžu se nezeptat, bude letos z mistrovství světa medaile pro český tým?

Moc to klukům přeji. Loni nám hodně pomohli Krejčí s Pastrňákem a v přesilovkách s Červenkou. Ty nám budou letos chybět, ale zase to můžeme prodat týmovým výkonem. Vypadá to, že se utvořila dobrá parta a vše se zase bude odvíjet od čtvrtfinále.   

Kdo chybí v sestavě národního týmu reportérovi Adamovi Weidenthalerovi? Užijte si Čistou hru i během světového šampionátu, kdy bude Martin Procházka hodnotit aktuální dění v Rize a Tampere. Jak olympijský šampion kdysi trávil čas, když mu skončila sezona v klubu a čekal na start šampionátu? Řeší hvězdní hokejisté výši odvodu daní v prestižních klubech? Všechny utkání českého týmu na letošním MS odvysílá v přímém přenosu Radiožurnál i Radiožurnál Sport. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související