MS v hokeji živě na Radiožurnálu Sport. Titul mistrů světa slaví Kanaďané

29. květen 2023, aktualizováno

Čeští hokejisté na světovém šampionátu dohráli už ve čtvrtfinále. V duelu s Američany se neprosadili a prohráli 0:3. Zlaté medaile vybojovali hokejisté Kanady, kteří ve finále porazili Německo 5:2. Bronz urvali po výhře 4:3 po prodloužení Lotyši, kteří udolali Američany a slavi historicky první cenný kov ze šampionátu. Po celou dobu šampionátu jste si mohli užívat přímé přenosy díky reportérům Františku Kunovi, Petrovi Kadeřábkovi a Tomáši Petrovi.

V pátek 12. května odstartovalo mistrovství světa v hokeji, které hostí lotyšská Riga a finské Tampere. Exkluzivní zpravodajství přímo z místa dění pro posluchače přináší reportéři František Kuna, Petr Kadeřábek a Tomáš Petr. Bavte se s námi u přímých přenosů zápasů, exkluzivních pozápasových rozhovorů, ale i aktuálních informací ohledně českého týmu.

Finále, neděle 28. května, 19.20

Německo - Kanada 2:5

Hokejisté Kanady naplnili roli favoritů a po finálové výhře 5:2 nad Německem se stali mistry světa. Němci se v utkání v Tampere dvakrát ujali vedení, Javorové listy ale dokázali vždy gólově odpovědět. Rozhodující branku dal ve třetí třetině Samuel Blais, který si v utkání připsal dva přesné zásahy. Kanaďané se stali mistry poosmadvacáté a osamostatnili v historických tabulkách před Ruskem/bývalým Sovětským svazem.

Zápas o bronz, neděle 28. května, 14.20

USA - Lotyšsko 3:4 po prodloužení 

Semifinále, sobota 27. května

Kanada - Lotyšsko 4:2

USA - Německo 3:4 po prodloužení 

Ve finále hokejového mistrovství světa vyzve Kanadu tým Německa. Němci si zajistili postup do nedělního duelu o zlato - a také medaili z MS po dlouhých 70 letech, výhrou v semifinále v Tampere nad Američany 4:3 v prodloužení. Kanaďané již odpoledne v prvním semifinálovém utkání zdolali Lotyšsko 4:2.

Čtvrtfinále, čtvrtek 25. května

Česko - USA 0:3

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere se Spojenými státy americkými 0:3 a neobhájí medailovou pozici z loňska, kdy na stejném místě slavili zisk bronzu. O branky vítězů se postarali útočník Matt Coronato, obránce Nick Perbix a kanonýr Cutter Gauthier, gólman Casey DeSmith zůstal neprůstřelný.

Švýcarsko - Německo 1:3

Kanada - Finsko 4:1

Švédsko - Lotyšsko 1:3

Odehrané zápasy

Pátek 12. května: Česko - Slovensko 3:2

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš Sedlák.

Čtěte také

„Samozřejmě je první zápas vždycky hrozně těžký, byl to boj, ale jsem hrozně rád, že jsme to zvládli. I když to nebylo perfektní, tak je od čeho se odrazit, vyhráli jsme a to je hrozně důležité,“ řekl Radiožurnálu Sport po vítězném zápase Dominik Kubalík.

Neděle 14. května: Česko - Kazachstán 5:1

Čeští hokejisté navázali na vítězství nad Slovenskem a vyhráli i druhé utkání na světovém šampionátu. V Rize porazili 5:1 Kazachstán, když dvě branky vstřelil Dominik Kubalík. K výhře výrazně přispěl Lukáš Sedlák, který zapsal tři body za gól a dvě asistence.

„Ve druhé třetině jsme měli herní pokles, oni začali hrát na brejky, párkrát nám ujeli. Druhou třetinu jsme hráli nahoru dolů a nebylo to ono,“ přiznal Košťálek krátce po utkání Radiožurnálu Sport.

Pondělí 15. května: Česko - Lotyšsko 3:4 po prodloužení 

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa v Rize s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení a ve třetím utkání na turnaji utrpěli první ztrátu. Soupeř naopak po úvodních dvou porážkách poprvé bodoval díky historickému vítězství. V předchozích 18 vzájemných utkáních za dobu samostatné české reprezentace uhráli Lotyši jen jednu remízu, kterou vybojovali na MS v roce 2006 také v Riga Aréně po výsledku 1:1.

„Hrozně mě mrzí, že jsme to dnes nezvládli. Samozřejmě na nás Lotyši trochu vlétli, s čímž jsme ale počítali a myslím, že jsme se s tím vyrovnali docela dobře. Naším gólem se jejich tlak utlumil. Pak nám vždycky další brankou odskočili, my jsme se zase dokázali vrátit… Je to škoda. Ale taky jsme podobný zápas potřebovali a já věřím, že nám to pomůže,“ řekl Radiožurnálu Sport útočník Dominik Kubalík.

Čtvrtek 18. května: Česko - Slovinsko 6:2

Češi vyhráli na mistrovství světa v Rize nad nováčkem Slovinskem 6:2, přestože ještě v 39. minutě prohrávali 0:2. Hattrickem a jednou asistencí se na tom podílel útočník Dominik Kubalík.

„To už se prostě nesmí stát, nesmí se to opakovat a já jsem přesvědčený o tom, že už se to opakovat nebude a že naše starty budou rapidně lepší. Hned ten další zápas, co hrajeme, bude vypadat úplně jinak,“ řekl o nepovedeném startu do utkání Radiožurnálu Sport Kubalík. 

Skórovali také kapitán Roman Červenka, obránce Michal Kempný a útočník Jakub Flek. 

Čtěte také

Sobota 20. května: Česko - Norsko 2:0

Čeští hokejisté zvítězili na mistrovství světa nad Norskem 2:0 a zajistili si po pátém utkání na turnaji s předstihem postup do čtvrtfinále. Góly dali v úvodní třetině kanonýr Dominik Kubalík, který využil přesilovku pěti proti třem, a další útočník Jakub Flek. Brankář Karel Vejmelka udržel ve čtrnáctém utkání v národním týmu potřetí čisté konto.

Neděle 21. května: Česko - Švýcarsko 2:4

Čeští hokejisté v šestém utkání základní skupiny mistrovství světa prohráli se Švýcarskem 2:4 a připsali si na turnaji druhou porážku. O triumfu soupeře rozhodla druhá třetině, kde se dvakrát trefil devětatřicetiletý Ambühl. Čechům nepomohla ani osmá branka na turnaji v podání Dominika Kubalíka, který vytvořil nový český gólový rekord na šampionátech.

„Začali jsme výborně, škoda nepovedené druhé třetiny. Švýcaři v ní byli lepší a stála nás hodně sil. Bohužel ve třetí třetině jsme je nedostali pod větší tlak a čtvrtý inkasovaný gól to celé podtrhl,“ hodnotil utkání pro Radiožurnál Sport obránce Michal Jordán.

Úterý 23. května: Česko - Kanada 1:3

Čtěte také

Češi prohráli na mistrovství světa svůj poslední zápas ve skupině proti Kanadě 1:3. Svěřenci Kariho Jalonena prohrávali po gólu Peytona Krebse, ale dokázali vyrovnat díky první brance Martina Kauta na turnaji. Utkání rozhodl ve třetím dějství Tyler Myers, do prázdné brány pečetil Lawson Crous. Ve čtvrtfinále čeští hokejisté nastoupí proti USA. 

Program zápasů

Kdy v Lotyšsku hrají Češi?

  • Česko - Slovensko 3:2
  • Česko - Kazachstán 5:1
  • Česko - Lotyšsko 3:4 po prodloužení
  • Česko - Slovinsko 6:2
  • Česko - Norsko 2:0
  • Česko - Švýcarsko 2:4
  • Česko - Kanada 1:3

Studio MS

Kromě pravidelného úterního pořadu Čistá hra, který na Radiožurnálu Sport běží od 10.05, bude dění na světovém šampionátu hodnotit každý den v pravidelných vstupech olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa Martin Procházka. Navíc v pravidelném seriálu naší stanice vzpomínáme na loňské úspěšné vystoupení v Tampere, odkud si čeští hokejisté odvezli bronzovou medaili.

Čtěte také

Při každém utkání českého týmu a během finále pro vás máme připravené studio MS, které začíná vždy 80 minut před úvodním buly utkání a pokračuje během zápasu o přestávkách a půl hodiny po skončení zápasu. Jeho hlavním hostem bude právě náš moderátor Čisté hry. Stejně tak budou hosty každého studia MS i reportéři František Kuna, Petr Kadeřábek a Tomáš Petr. V úterý 23. května před zápasem s Kanadou vysíláme exkluzivně z Národního technického muzea.

Nenechte si ujít náš nabitý program a poslouchejte Radiožurnál Sport během celého šampionátu. 

Nominace českého týmu

Na mistrovství světa v hokeji odletí s českým národním týmem 10 hráčů, kteří loni získali bronz. Obhajovat medaili se vydají ale i ti, pro které to bude premiéra v reprezentaci na velké akci.

„Nedá se říct, že bylo nějaké poslední místo nebo jméno, o kterém bychom se s trenéry bavili. Hráči jsou strašně vyrovnaní a důležité pro nás je, jak tým poskládat. Vyzkoušeli jsme toho hodně a až teď si můžeme sednout a přemýšlet o konkrétně sestavě. O tom, jakou kdo bude mít roli,“ pokračuje pro Radiožurnál Sport Jalonen, který obaluje tým kolem zkušených Romana Červenky a Dominika Kubalíka. 

Šanci mohou dostat od pátku v Rize zase naopak jiní: hvězda extraligy Daniel Voženílek, který tým doplnil po extraligovém play-off na poslední chvíli, ale třeba také Filip Chlapík, jehož cesta na šampionát je o poznání delší, klubová sezona mu skončila brzy.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související