Kunu zklamala atmosféra při zápase Finska s Kanadou. Procházku nadchl lotyšský brankář Šilovs. Bilancujte s námi hokejový šampionát

Hokejové mistrovství světa pro rok 2023 je minulostí. Přineslo hned několik historických zápisů. Z premiérové medaile se raduje Lotyšsko. které vybojovalo bronz v duelu proti Spojeným státům americkým. Po dlouhých 70 letech slaví zase stříbro Německo. Titul patří Kanadě, která vyhrála finále 5:2. Český tým na turnaji skončil už ve čtvrtfinále po porážce 0:3 s USA. Nejzásadnější momenty rozebírají v Čisté hře moderátor Filip Šedivý s expertem Martinem Procházkou. Bilancujeme.

Martine, mistrovství světa v hokeji vyhráli Kanaďané. V týmu neměli žádnou extra vyčnívající hvězdu, a skoro vždy dokázal utkání rozhodnout někdo jiný. Jak se ti líbil kanadský výběr?

Neměli to postavené tak, aby rozhodoval jen jeden útok nebo dva, tři hráči. Góly přicházely i od hráčů ze třetího, čtvrtého útoku, bylo to jedno. Kanada nepřivezla velké hvězdy, ale udělala velký tým. V zápasech byli výborní v osobních soubojích a když bylo potřeba, tak vždy přidali ještě na důrazu. Někdy to bylo i na hraně rizika, když se k tomu přidají jejich dovednosti a nebezpečné zakončování, tak to dělalo největší rozdíly.

Ve finále už Němcům ve třetí třetině došla síla. Každopádně smekám i před Němci, protože celým turnajem prošli ve výborném stylu. Prohráli první tři zápasy se všemi silnými soupeři jen o gól, což jim dodalo sebevědomí, další zápasy zvládli a udělali na mě velký dojem, německý hokej udělal velký krok dopředu.

Jak Lotyšům pomohlo k zisku historické medaile ze světového šampionátu domácí prostředí, i přesto, že na závěrečné boje se museli přesouvat do Tampere?

Atmosféra byla v každém zápase skvělá. Lotyšům pomohlo i utkání s Českem, které zvládli. Na letošním šampionátu zapracovali na tom, že nebyli zbytečně vylučovaní a tým byl složen jak z mladších, tak zkušených hráčů. Obrovsky jim pomohl i brankář Šilovs.

Arturs Šilovs byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Můžou mu výkony pomoci a otevřít bránu do NHL?

Může mu to hodně pomoci. Být vyhlášen nejlepším brankářem turnaje znamená velkou poctu a všichni skauti o něm vědí. Pokud nedostane šanci ve Vancouveru, tak předpokládám, že má šanci i v jiných týmech. Je to rozhodně cesta a hráči se tímto způsobem, když se jim povede turnaj, mohou dostat do NHL.

Během celého turnaje měl Radiožurnál Sport v dějišti šampionátu reportéry Františka Kunu, Petra Kadeřábka a Tomáše Petra. Františku, jaká panovala atmosféra v Rize, když jste tam včera přiletěli z Tampere?

Nejdřív na letišti v Helsinkách mi přišlo, že se nijak extra nemusí slavit lotyšský bronz na mistrovství světa, protože se tam prohánělo hodně lidí v tričkách německé kapely Rammstein. Nebyl jsem si jistý, zda je to nějaká zpětná podpora německého týmu ve finále, ale zjistil jsem, že Rammstein hráli o víkendu v Helsinkách. To jsem se úplně netrefil, ale poté už se začaly víc a víc objevovat lotyšské dresy. Když jsme přistáli v Rize, tak při odjezdu z parkoviště u letiště jsme viděli víc a víc lidí s vlajkami. Byly to stovky lidí a obsadily plno míst. Měli různé dodávky, na kterých byly pověšené vlajky.

Lotyšský parlament vyhlásil na pondělí 29. května státní svátek. Františku, máš nějaké zprávy o oslavách?

Oficiální zprávu o tom nemám. Když si představím to, jak se slavilo už během základní skupiny, kdy Lotyši třeba ani v zápase nebodovali.. Fanzóna a pódium pro koncerty bylo parádní a ideální místo pro hokejisty, kam mohli z letiště dorazit.

Bylo znát, že se po covidových letech konečně uskutečnil plnohodnotný šampionát, jak pro hráče, tak pro fanoušky?

V Rize, kde jsme strávili většinu času, tak rozhodně ano. I v Tampere to bylo skvělé nachystané, ale bylo hodně poznat, že když vypadli Finové ve čtvrtfinále, tak to vše zachraňovali Lotyši. Ve skupině to v Rize žilo, když hrálo Švýcarsko, Česko, Slovensko a Lotyšsko. Paradoxní bylo, že než Kanaďané po vítězném finále dostali zlaté medaile, tak se celou hlavou začalo ozývat „Latvija, Latvija“. Lotyši vše přeskandovali i přesto, že plno z nich už fandilo někde jinde. 

Jaký byl celkový dojem z atmosféry na šampionátu?

Nejvíc nás zklamala atmosféra při zápase Kanady s Finskem, kdy bylo v hale ticho. Fanoušci Finům vůbec nepomáhali. Naopak příznivci Lotyšů po snovém postupu do semifinále hned řešili, jak se dostanou do Tampere na zápasy o medaile.

Čtěte také

Martine, není český hokej ve stavu, že pokud na šampionát nedorazí hlavní hvězdy z NHL, tak objektivně na zisk medaile nemá?

Když se to neposkládá s top hvězdou, jako loni s Pastrňákem, tak to vypadá, že na medaili nemáme. Je otázkou, jestli není na čase zkoušet mladé hráče, protože na šampionátu v jiných týmech zářilo plno mladíků. Není to jen o řešení trenérské otázky, ale i o celé budoucnosti českého hokeje. To se nyní bude řešit. Český hokej pomalu upadá, protože v NHL nemáme tolik hráčů.

Od plno posluchačů zaznělo, že od českých hokejistů chybělo v zápasech srdíčko. Co si o tom myslíš?

Když se jede hrát na mistrovství světa, tak by to mělo být automatické. Lotyši a Němci to ukázali, přidali týmovou práci, odhodlání a odvahu. Fanoušci, když tohle vidí, tak pak plno věcí odpustí. 

Ví Martin Procházka, co se děje s Dominikem Simonem? Nebyli finští fanoušci i hokejisté už znudění tím, že se ve Finsku hrál šampionát druhý rok po sobě? Proč čeští hokejisté měli v zápasech tak málo střel a v prvních třetinách působili proti zámořským celkům ustrašeně? Poslechněte si Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související