Sedm bodů je dobrý vstup. Český tým se musí vyvarovat hluchých míst v zápase, hodnotí Procházka start do šampionátu

Tým trenéra Kariho Jalonena má na mistrovství světa v hokeji za sebou tři zápasy. Jak se Procházkovi líbily dosavadní výkony českého výběru? Proč zatím ideálně nefungují obranné řady? Kdo naopak září v útoku? Co všechno už během dosavadního průběhu světového šampionátu musel řešit lékař národního týmu Antonín Chochola? Co za písničky hrálo v kabině českého celku za dob Patery a Procházky a co duní letos v Rize? Užijte si Čistou hru i s reportérem z místa Františkem Kunou.

Čeští hokejisté mají po třech odehraných zápasech na mistrovství světa na svém kontě sedm z devíti možných bodů. Co na to říkáš?

Není to vůbec špatné, je to dobrý vstup do turnaje. Beru to, bodů mohlo být osm, kdyby nám včera proti Lotyšům trochu víc přálo štěstí, ale je to dobrý začátek.

Jaký dojem máš z dosavadních předvedených výkonů českého týmu?

Nemáme ideální první třetiny. Se Slovenskem to byla divočina a i když jsme třetinu vyhráli, tak Slováci v ní byli agresivnější, přestříleli nás, s Lotyšskem to bylo podobné, také na nás vlítli a přestříleli nás snad 13:4 na střely. Jsou tam ale pozitivní věci, že se do utkání dokážeme dostat i když prohráváme. V útoku to funguje, je spolehnutí na dvojici Červenka, Kubalík, jen škoda, že se zranil Filip Chytil. V defenzivě to není ideální, v práci kolem brankoviště nejsme stoprocentní a čekal jsem, že se obránci víc zapojí do útoku. Obránci sice dávají góly, ale musí si to ještě sednout. V každém zápase jsme měli třetinu, která nebyla ideální.

Na loňském šampionátu přišla historická porážka s Rakouskem, ale po příjezdu Davida Pastrňáka se tým zvedl. Co by letos mělo posunout český tým o úroveň výš, aby byl schopný hrát o medaile?

Musí se spoléhat na týmovost, protože hvězdy typu Pastrňák a Krejčí jako loni nepřijedou. Hokejisté se musí vyvarovat hluchých míst v zápase. Chce to, aby tým byl konzistentní a udával tempo hry, dvakrát se nám to nepovedlo. V úvodu zápasu se Slovenskem a pak včera proti Lotyšům. Hodně hráčů se vyjádřilo k tomu, že si musí víc pohlídat standardní situace po vhazování a nesmí se stávat, aby obránce soupeře v klidu střílel a neměl proti sobě žádného blokujícího hráče. To si musí naši hokejisté dát do hlavy a soustředit se na to.

Čtěte také

Z českých hráčů v kanadském bodování zatím kralují Dominik Kubalík, Lukáš Sedlák a Roman Červenka. Nezbývá nic jiného než si přát, aby se jim dařilo i nadále a ať se přidají i další..

Pokud se Filip Chytil neuzdraví, tak s Červenkou a Kubalíkem bude hrát asi Sedlák. Proti Lotyšům to fungovalo a kluci si chválili, že Sedlák byl znovu skvělý v soubojích a v bruslení. Doufám ale, že se Filip Chytil uzdraví, protože i trenér Jalonen říkal, že by chtěl mít jednu elitní formaci, která může vyrovnaná utkání rozhodovat. 

Martine, nepřekvapuje tě, že čeští hokejisté mají následující den po večerním zápase s Lotyšskem naplánovaný trénink už v 10 hodin dopoledne?

Počítal jsem s tím, že na led půjdou až kolem čtrnácté hodiny, pokud vůbec. Možná pojedou do Riga Areny, dají si relax, kopnou si fotbálek, ale nepředpokládám, že budou absolvovat dvacetiminutový přejezd do tréninkové haly. Dnes je to úplně zbytečné. 

Vzhledem k počtu zraněných českých hráčů na světovém šampionátu je stále častěji zmiňováno jméno doktora národního týmu Antonína Chocholy. Zůstal tobě v paměti nějaký lékař z doby působení u reprezentace?

Měl jsem výhodu v tom, že jsem skoro na žádném šampionátu doktora nijak významně nepotřeboval. Zranění se mi vyhýbala, když už jsem potřeboval pomoc, tak jsem šel za maséry. Každopádně Zdeněk Ziegelbauer byl doktor, který s námi jezdil na většinu akcí, svoji práci dělal poctivě, každého hráče se ptal, jak se cítí. V případě, že došlo k nějakému vážnějšímu zranění, tak s hráči trávil čas při cestě do nemocnice nebo tak. Lékaři podle mě funkci u národního týmu berou jako ocenění jejich práce.

Čtěte také

Jak se pan Ziegelbauer cítil kdysi ve vaší hokejové partě?

Byla to pro něj odměna, najednou se ocitl ve sportovním kolektivu. Práh bolesti je posunutý, podívejme se nyní na Jirku Smejkala, který hraje se zlomenou čelistí. Normálně si to člověk nedokáže představit, ale lékař je tam od toho, aby posoudil, zda je hráč ve stavu, kdy může hrát. Lékaři jsou skvělí lidé, kteří jsou rádi mimo ten rutinní život v ordinaci. Pamatuji si, že se nás vždy před večerkou Ziegelbauer ptal, zda nechceme prášek na spaní.

Chodilo se ale i k masérům, kde byla schovaná třeba plechovka piva, že?

Bylo to tak. Když byl volný den, tak padla i ta plechovka piva, koukalo se na film, vyprávěly se historky. Pokud doktor někoho hledal, tak ho často našel právě u masérů. Doktor tam nechodil jen za prací, ale i kvůli tomu kolektivu, protože všechny kluky zná. 

Františku Kuno, jak je to na letošním šampionátu s hudbou v kabině národního týmu?

Ještě jsme to nezjišťovali, ale myslím si, že na minulých turnajích byl DJ národního týmu Jan Košťálek. Jinak na sociálních sítích se objevují tři top písničky jednotlivých hráčů, nyní mám před sebou playlist Karla Vejmelky a ten zní: Kabát - Dole v dole, Divokej Bill - Čmelák a Karel Gott - C’ est la vie.

Františku, je song po vstřeleném gólu Čechů stejný jako na předchozích šampionátech?

Ano. Stále žijí duchové a voláme stráže. Je to písnička z filmu Ať žiji duchové. Poprvé jsem ji slyšel na přípravném zápase českého týmu před Světovým pohárem v roce 2016 v Pittsburghu. Tehdy to bylo celkem překvapivé, že v hale, kde se hrají zápasy NHL, najednou zní česká písnička. Stále to trvá. Nevím, kdo to změní. Kdysi o tom mluvil Jakub Voráček, že se hráči dohodli před světovým šampionátem v Praze, a trvá to dodnes. 

Co si Martin Procházka myslí o verdiktech sudích na mistrovství světa při zákrocích vražení na hrazení? Přímo z Rigy hlásí informace o naplánovaných trénincích českých hokejistů reportér František Kuna. Poslouchejte každý den naše vysílání a o nic podstatného z mistrovství světa nepřijdete. Další utkání národního týmu v přímém přenosu Radiožurnálu Sport uslyšíte ve čtvrtek od 15.20, kdy svěřenci trenéra Jalonena nastoupí proti Slovinsku. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související