Finále by mohly rozhodnout přesilové hry a v těch má navrch Třinec, předpovídá Procházka

V den, kdy startuje finále extraligového play-off, nesmí chybět ani pořad Čistá hra. Martin Procházka se vrací k semifinálovým sériím, které v sedmých zápasech rozhodli ve svůj prospěch Oceláři a hokejisté Hradce Králové. Sledoval rekordně dlouhé zápasy mezi Východočechy a Vítkovicemi? Bude Třinec na finálovou sérii odpočatější? Může Zlín v baráži o extraligu ještě zastavit Kladno, které se dostalo do vedení 2:0 na zápasy? Užijte si celou Čistou hru.

Martine, díky čemu obhájci titulu z Třince pokořili v semifinálové sérii Pardubice?

Díky hernímu stylu, který hrají po celou dobu play-off. Nepotřebovali tolik šancí na to, aby museli tlačit soupeře. Pokud se už dostali do šancí, tak je většinou využili. Každopádně skvěle brání, v obranném pásmu o sobě vědí a vše je podpořené výborným výkonem brankáře Ondřeje Kacetla.

Druhá semifinálová série mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi už snad delší být ani nemohla, pět zápasů se rozhodlo až v prodloužení nebo nájezdech, šest skončilo o jediný gól. Byl Hradec šťastnější, nebo co ho posunulo do finále?

Zápasy byly neuvěřitelně vyrovnané. Nemůžu říct, že jsem viděl všechny zápasy, ale několik třetin ano. Týmy hrály urputný, důrazný hokej, dodržovaly systém a hodně dbaly na defenzivu. V závěru už to bylo o štěstí a to se přiklonilo na stranu Hradce. I kouč Vítkovic v pozápasových rozhovorech řekl, že nemá jedinou výtku k jedinému hráči. 

Hokejisté Hradce Králové a Vítkovic zažili i nejdelší extraligový zápas v historii, když rozhodnutí padlo až v čase 138 minut a 51 sekund. Co na to říkáš?

Viděl jsem začátek a když jsem šel spát, tak začínala šestá nebo sedmá třetina. Kluci si přáli to mít už za sebou, nedovedu si představit, že bych hrál tak dlouho. Každý se vyždímal až na úplné dno, i proto se po závěrečném sedmém zápase hráči dlouho objímali a uznávali.

Čtěte také

Budou hokejisté Hradce Králové ve finálové sérii unavenější? I když Třinec hraje play-off už déle, protože musel nastoupit do předkola proti Litvínovu, jaká únava je horší?

Rozhodně únava hokejistů Hradce po semifinálové sérii, protože to bylo extrémní. Třinec se postupně rozehrával a překvapil mě, že sérii proti Pardubicím zvládl. Navíc v Pardubicích vyhrál tři zápasy, takže je i možná víc nebezpečnější, než na domácí půdě. 

Finálová série

Má před finálovou sérii někdo z týmu navrch?

Nevím. Jsou to vyrovnané týmy s výbornými brankáři. O kvalitách Kacetla už se hovořilo a nyní v Hradci Králové pookřál i Matěj Machovský. Obranná hra bude jak u Hradce, tak u Třince na stejné úrovni. Rozhodnou speciální formace na přesilovky a na této pozici je na tom o trochu lépe Třinec. 

V kanadském bodování play-off dominují hráči Třince, když na prvních čtyřech místech jsou Růžička, Marcinko, Nestrašil a Jeřábek. Nejproduktivnějším hokejistou Hradce Králové je v pořadí až jedenáctý Okuliar. Rozdíl v útoku tam tak určitě je...

Ano, to je výhoda na straně Třince. Nepotřebují si vytvořit tolik šancí, jsou velice produktivní a pokud jim "neodejdou" hlavní hvězdy, tak na tom ve finálové sérii bude Třinec lépe.

Letos Hradec Králové nevyhlašoval žádný velký útok na finále a premiérově se ho dočkají. Neměl to udělat dřív, protože kdysi plán hrát finále byl dopředu známý, ale nevyšlo to?

Možná ano. Předsezonní plány a velká prohlášení občas dostanou tým pod velký tlak. Letošní sezona je nesměřovala spíše ke klidu, navíc je tam klidnější trenér Tomáš Martinec, který už hráče dobře zná. Nevyvíjený tlak na hráče možná Hradci pomohl až do finále.

Jak finálová série dopadne?

Hradec by měl být unavenější a asi se to bude hodně odvíjet od prvního zápasu. Třinec má zkušenosti s finálovými zápasy a to bude jejich plus. Netroufám si říct, že to může být série na sedm zápasů, ale pro fanoušky by to bylo určitě hezké.

Baráž o extraligu

Martine, Kladno v úvodních dvou duelech baráže o extraligu porazilo Zlín 1:0 a 3:1. Co říkáš na start baráže?

Je to dle očekávání. První utkání bylo hodně opatrné a Kladno ukázalo, že je dobře fyzicky připraveno a i podle statistických čísel Zlín válcovalo.

Čtěte také

Fanoušci si možná říkají, jestli už není hotovo?

No, v druhém utkání, které sice Kladno vyhrálo 3:1, tak už tak jasné nebylo. Už přibylo i víc vyloučených a Zlín pochopil, že se o vítězství musí víc poprat. Třetí zápas se už stěhuje do Zlína, kde jsou Berani hodně silní. Předpokládám, že budou hrát útočnější hokej. Bude záležet na tom, jak dlouhá série bude, protože Kladno na Moravě určitě může jeden zápas vyhrát.

Za Rytíře se zatím v baráži neprosadili jinak produktivní Kubík, Plekanec a Jágr. Může to fanoušky Kladna nechat v klidu?

Očekávalo se, že tato lajna bude rozdílová. Možná jim uškodilo to, že tam s nimi nehraje obránce Dotchin, který je zraněný. Zatím to na sebe vzali jiní hráči. Ono se stejně nehraje moc na branky, ale především o vítězství. Těžko se dá očekávat nějaký výsledek 7:5.

Bronz českých hokejistek na MS

České hokejistky obhájily bronzové medaile na mistrovství světa. Je to velký úspěch pro svěřenkyně Carly MacLeodové?

Je to obrovský úspěch udělat dvakrát po sobě medaili. Náš ženský hokej je na výborné úrovni, holky hrály výborně a trenérka dala tým skvěle dohromady. Moc jim to přeju.

Trenérka Carla MacLeodová působí na střídačce neskutečně klidně. Líbí se ti to?

Pozoroval jsem to, navíc hecováním dodává holkám obrovské sebevědomí, které proti silným soupeřkám potřebují. Hráčky si nesmí nic dělat z toho, že prohrají s Kanadou nebo Amerikou, ale i díky trenérce se dokáží zkoncentrovat na zápasy proti Finsku a Švýcarsku. 

Čtěte také

Můžeme mluvit o tom, že Češky už přeskočily Seveřanky a řadí se do druhé výkonnostní skupiny hned za Kanadu a Ameriku?

Určitě. Zisk druhé bronzové medaile v řadě je toho jasným důkazem. 

Skvělé výkony na šampionátu předváděla brankářka Blanka Škodová. O čem to svědčí?

Je to ukázka brankářské školy v Česku. Daří se nejen klukům v NHL, ale i s ženami se pracuje velmi dobře.

V NHL začalo první kolo play-off a hned v úvodním duelu se za Boston prosadil i David Pastrňák. Co na jeho výkony říkáš?

On je nezastavitelný, dává góly ze všech pozic. Boston to na něm staví, ale v play-off je to o disciplíně a týmovosti. Stanley Cup bych určitě přál Pastrňákovi i dalším českým klukům, kterým se v Bostonu daří.

Co Martin Procházka říká na dotaz posluchače ohledně toho, že by se i v hokeji mohlo podobně jako ve fotbale rozhodovat podle systému VAR? Co olympijský vítěz z Nagana říká na spornou situaci v závěru 7. zápasu semifinále mezi Třincem a Pardubicemi a neproměněný nájezd Tomáše Hyky? Poslouchejte pořad S mikrofonem za hokejem každý hrací den finále play-off hokejové extraligy mezi Hradcem Králové a Třincem.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související