Třinci to trvalo, ale nyní je na vítězné vlně. Mají v sobě DNA play-off, říká Procházka

V hokejové extralize se rozjely semifinálové boje. V sérii Pardubic s Třincem je srovnáno 1:1 na zápasy. Co Martina Procházku překvapilo v souboji vítěze základní části soutěže a obhájcem titulu? Dokázal kouč Ocelářů Zdeněk Moták zkrotit hlavní hvězdy týmu? Co podle olympijského vítěze z Nagana bude rozhodovat finálovou sérii Chance ligy mezi Vsetínem a Zlínem? Jaké ambice má univerzitní hokejová liga v Česku? To vše zaznělo v Čisté hře. 

Martine, jaký je zatím tvůj hlavní dojem ze semifinálové série mezi vítězem základní části soutěže Pardubicemi a obhájcem titulu Třincem?

Vidíme výborný hokej. V prvním utkání si to Pardubice víceméně hlídaly, ale ve včerejším zápase Třinec ukázal, že se dá hrát na ledě tak silného soupeře a zahrál jejich typický hokej, že vstřelil branku a začal kontrolovat výsledek a skvěle hraje ve středním pásmu. Pardubice věděly, že Třinec takovým stylem hraje, ale v druhém zápase si s tím neporadily. 

Zaujalo mě, že v prvním zápase Pardubice vstřelily góly z rychlých protiútoků. Myslíš si, že to může být recept na překonání pevné defenzivy Třince?

Nabízí se to. Nebyly to sehrané situace, ale vyplynulo to ze hry. Nedá se to nacvičit, ale můžete tím soupeře na chvíli překvapit. V prvním utkání se to útočníkovi Sedlákovi povedlo, ale v druhém zápase už si to Oceláři pohlídali a žádný brejk Pardubicím nepovolili.

Třinci se v posledních letech v play-off daří, zisk tří titulů je tím důkazem. Ukazují Oceláři, že mají vítězství ve vyřazovací fázi v DNA?

Měl jsem možnost být u všech sérií a viděl jsem jejich styl hry. Hrají velice úsporně, když se dostanou do vedení, tak donutí soupeře hrát a plýtvat energií. U třineckých to vypadá, že se ani neunaví, sérii s Litvínovem zvládli v klidu. Proti Spartě nebyli mnohdy lepším týmem, ale disciplínou a obětavostí to zvládli. Navíc hodně pomáhají brankáři Kacetlovi, který se znovu dostal do skvělé formy. DNA play-off mají zažité z předešlých tří sezon a přenesli si to i do toho aktuálního. 

Čtěte také

Ondřej Kacetl už si připsal dvanácté čisté konto v play-off. Během základní části tolik nezáří, ale ve vyřazovací fázi dominuje. Kde se to v něm bere?

V základní části jdou zápasy rychle za sebou, ale v play-off máte sérii proti jednomu soupeři, proto se i brankáři připraví na jednotlivé protihráče. Třinec se na něj může spolehnout, navíc mu obránci hodně pomáhají a defenziva Ocelářů tak funguje jako kompaktní celek. Třinec sérii se Spartou zvládl bravurně a nyní překvapil jedním vítězstvím v Pardubicích.

Třinec má pořád svoji tvář a vypadá to, že se hlavní kouč dokázal domluvit s hlavními hvězdami týmu v čele s Martinem Růžičkou, Andrejem Nestrašilem nebo Markem Daňem. Jak velkou zásluhu na tom má trenér Zdeněk Moták?

Na začátku sezony se jim vůbec nedařilo, navíc zaznívaly i názory, že Moták není trenérem pro takový tým. V druhé polovině základní části se to začalo zvedat, hráči si asi řekli, co vůbec chtějí hrát a vzájemná komunikace je dala dohromady. Vypadá to, že si krásně sedli a i nyní, když je tam nějaká sporná situace, tak se to Moták snaží zklidnit. Chvíli to trvalo, ale nyní je Třinec na vítězné vlně. 

Ve finále Chance ligy je stav série mezi Zlínem a Vsetínem vyrovnaný 1:1 na zápasy. Měl jsi možnost jeden ze zápasů sledovat přímo na místě, co jsi tam zažil?

Dalo se očekávat, že půjde o vypjatou sérii. Valašské derby má obrovskou atmosféru, někdy až přehnanou. Vsetínu hodně pomohlo to, že v prvním zápase otočil nepříznivý stav zápasu, ukázalo se, že je to žene i v druhém zápase, ale tam to vyprchalo koncem první třetiny. V druhém zápase rozhodovaly detaily a Zlín spoléhal na zabezpečenou obranu, navíc měl v brance skvělého Hufa. 

Čtěte také

Je Daniel Huf hlavní postavou finálové série první ligy?

Vypadá to, že jo. Vsetín se na něm vytrápil. Může to být rozdílový bod, komu lépe zachytá brankář.

Rozbité sklo u autobusu zlínských hokejistů, vyhrožování rodině brankáře Tomáše Vošvrdy na sociálních sítích. I to přináší třaskavá série, nechtělo by to trochu uklidnění?

Určitě. Fanoušci Zlína a Vsetína k sobě mají opravdu blízko, tím jak se nesnáší. Tyhle excesy jsou ale za hranou, podpoření nejen alkoholem jsou schopní rozbíjet autobus. To k hokeji, ale všeobecně do sportu nepatří. 

Dnes startuje druhá semifinálová série extraligy mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové. Co očekáváš?

Půjde o vyrovnanou sérii a může to být klidně na sedm zápasů. Hradec se už několik let po sobě snaží dostat do finále a nedaří se jim to. Proti Vítkovicím to rozhodně nebude mí lehké, protože tým kolem Miloše Holaně je skvěle postavený, navíc má za zády výborného brankáře Aleše Stezku.

Dýchla při návštěvě prvoligového finále na Martina Procházku atmosféra ve Vsetíně, kde kdysi strávil část kariéry? Co říká olympijský vítěz z Nagana na stále větší popularitu univerzitní hokejové ligy v Česku? jaká byla atmosféra na prvním finálovém utkání univerzitní ligy? Poslechněte si i názory trenéra Engineers Prague Daniela Fukse? Každý den v extraligovém play-off vysíláme pořad S mikrofonem za hokejem. Dnes od 17.30 je na programu první semifinálové utkání mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související