Třinec venku nemusí tolik tvořit. Pokud dá v pátém finále první gól, tak to Hradec těžko otočí, tuší Procházka

Třinec je jediný krok od zisku čtvrtého titulu v řadě. První mečbol sice nevyužil, ale už ve středu může rozhodnout na ledě Hradce Králové. Nejen o extraligovém finále, ale i o hladkém barážovém vítězství 4:0 na zápasy v podání Kladna si v pořadu Čistá hra povídali Martin Procházka s hokejovým reportérem Františkem Kunou. A ve středu od 17.00 poslouchejte pořad S mikrofonem za hokejem, kde uslyšíte v přímém přenosu páté finálové utkání mezi Oceláři a Mountfieldem.

Martine, jakou máš zkušenost se slavnou halou Madison Square Garden v New Yorku?

Hrál jsem tam můj první přípravný zápas, když jsem byl na kempu v Torontu. Už na začátku utkání se mi nějak nezdálo, co za úvodní pětky proti sobě nastoupilo. Byl jsem tehdy ve čtvrtém útoku, seděl na střídačce a viděl, jak hned po prvním buly se do sebe všech deset hráčů pustilo a začalo se mlátit. Bál jsem se, jak to bude probíhat dál. Ale šlo jen o nějaké nevyřízené účty a po první hromadné potyčce se vše uklidnilo. 

Hradec Králové v neděli odvrátil konec sezony a série se za stavu 1:3 z pohledu Východočechů stěhuje zpátky do Hradce. Myslíš si, že Třinec bude ve středu slavit titul?

Zápasy jsou ohromně vyrovnané a narazily na sebe dva týmy s propracovanými obrannými systémy. Hradec Králové byl v utkáních trochu aktivnější směrem dopředu. Třinci ale vždy pomohlo to, že se dostal do vedení a pak už to je pro soupeře složité otáčet, stejně tak to bylo v sériích se Spartou a Pardubicemi. V tom čtvrtém finále se podařilo vstřelit první branku Hradci, takže se to otočilo. Třinci se ale hraje venku trochu lépe, protože nemusí tvořit a myslím si, že pokud vstřelí v tom dalším zápase první gól, tak to Hradec těžko otočí.

Jak podle tebe přistupují hokejisté Hradce Králové k finálové sérii, když musí odvracet další titulový mečbol Třince?

Určitě věří, že jsou schopní to otočit. Po první výhře to tým obrovsky povzbudilo. Bude záležet na tom, jak do pátého utkání vstoupí. Myslím si, že Třinec bude hrát hodně důsledně v obraně, čekat na chyby soupeře a zase bude chtít využít z minima šancí maximum. Hradec do toho určitě nepůjde jen s tím to zkusit, ale mají vizi, že tu sérii otočí.

Čtěte také

Martine, vzpomínal jsi tady během naší pauzy, že se kdysi na stadionu na Kladně hodně kouřilo. To pro hráče asi nebylo úplně příjemné, ne?

Když jsem začínal na Kladně, tak lidé o přestávce během třetin nechtěli jít při mrazivém počasí ven, tak si zapálili cigaretu na ochozu. Kouř se rozlezl po celé aréně, protože hala nebyla úplně ideální. Zápach jsme cítili až do kabiny. Nebylo to úplně příjemné, hlavně nám hráčům nekuřákům.

Posluchač z Přerova: Hrál pan Martin Procházka kdysi na venkovních kluzištích?

Začínal jsem v Kralupech nad Vltavou, kde nebyl tehdy zimní stadion. Když bylo hezké počasí, tak to bylo krásné hraní pod širým nebem. Naopak když pršelo, tak nám kapalo na hlavu. Pamatuji si, že v žákovských letech do Kralup na turnaj přijelo Kladno. Voda se musela stáhnout ze stadionu, takže ledaři měli dlouhou hadici, která se natáhla od jednoho mantinelu k druhému. Hráči to tahali, dokonce i Jarda Jágr musel. Dodnes na to Jarda vzpomíná, že v Kralupech než se začal hrát hokej, tak se musela tahat hadice.

Kladno v baráži o extraligu smetlo Zlín 4:0 na zápasy. Co na to říkáš?

Kladno vyřídilo vyřízený Zlín. Pro hráče Zlína bylo těžké se dostat vůbec do baráže a v ní byli opravdu vyšťavení. 

Byl pro Zlín velký handicap, že musel projít dlouhou prvoligovou cestou až do baráže?

Určitě. Byly to pro něj dlouhé série, které hráče stály hodně sil. Navíc Zlín nemá tak širokou základnu, aby měl k dispozici nějaké hráče do zálohy. Hrají to na dvě, tři formace, což nejde vydržet.

Čtěte také

Jakou cestou by se mělo Kladno vydat, aby se zase za rok neopakovala účast v baráži?

František Kuna: Je těžké tu cestu nastavovat na konci dubna, to už se spálilo loni. Je to nekomfortní situace, když nevíte jakou soutěž budete hrát. Nemůžete úplně vyhlašovat, že v další sezoně skončíte na pátém místě po základní části.

Martine, má Kladno možnosti angažovat nějaké rozdílové hráče pro nadcházející sezonu?

Ono není, kde moc brát. Trh už je minimálně u nás v Česku rozebraný. Plno týmů má už od ledna podepsáno hodně hráčů na další sezonu. Kladno se musí porozhlédnout v cizině, ale zároveň pak se bude mluvit, že tady mají sedm, osm zahraničních hokejistů, což není úplně ideální varianta. 

Martine, během aktivní kariéry jsi obvykle byl už třeba během zimy domluvený na spolupráci se zaměstnavatelem do další sezony?

Je to tak. Když jsem měl dlouholetý kontrakt, tak jsem to neřešil, ale jinak jsem to tak nějak v lednu už věděl, maximálně ke konci sezony. 

Bude pokračovat Tomáš Plekanec?

Zaregistroval jsem, že by měli Jarda Jágr i Tomáš Plekanec pokračovat dál. 

Existuje nějaké nepsané pravidlo, že se hráč s brankářem nepere?

Je to oboustranné, ale ani gólman by se neměl pustit do hráče. Rozmíška mezi brankářem Ullmarkem a útočníkem Tkachukem byla nakonec rozhodčími umírněna. Je to ale play-off a emoce gradují.

Vybavíš si nějakého hráče z českého prostředí, který byl podobně otravný jako třeba Tkachuk?

Radek Duda. Byl nepříjemný především v play-off zápasech. Rád provokoval rozdílové hráče, protože je chtěl rozhodit. Často chodil do brankáře a pak dělal, jako že se nic nestalo. Uměl to a trenéři, kteří ho vedli, tak ho měli rádi. 

Přišel si s tebou někdo vyřídit účty až do kabiny?

Ne. To už je úplně za čárou. Nepatřil jsem do kategorie hráčů, kteří provokovali. Já se jen snažil hrát hokej (smích). 

Myslíš si, že výsledek a průběh letošní baráže donutí Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje ke změně formátu?

Mohl by to být impuls k tomu, aby se něco změnilo. Je nefér, že tým z extraligy má tak dlouhou pauzu a tým postupující z Chance ligy je naopak úplně vyždímaný. Mělo by se to změnit. 

Proč se žádnému týmu v české extralize zatím nepodařilo otočit nepříznivý stav série z 0:3, i když například dokáže bitvu dotáhnout až do sedmého zápasu? Jak reportér František Kuna vzpomíná na gól Rostislava Vlacha, který vstřelil z „kaluže"? Jaké historky se pojí k mladému Jaromírovi Jágrovi? To vše a mnohem víc uslyšíte v pořadu Čistá hra. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související