Trenér judistů Jaromír Ježek: Kromě zkušených matadorů u mužů se v českém judu začíná prosazovat silná generace žen

21. duben 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je trenér judistů Jaromír Ježek. Borec, který ziskem bronzové medaile z mistrovství Evropy v Istanbulu v roce 2011 odstartoval úspěšnou éru českého juda. Kariéru zápasníka ukončil v roce 2017 a plynule přešel do trenérské role. Co vše musí řešit jako trenér českých reprezentantů? Proč je judo vhodným sportem pro děti? Poslechněte si celý rozhovor!

Jaká vlastnost by neměla chybět trenérům juda?

Určitá osobnost a chemie směřovaná ke sportovcům. Nechci porovnávat generace, když jsem zápasil já s tou, která je na scéně nyní. Vše se posouvá jiným směrem než v čem jsme trénovali my.

Čtěte také

Proč je judo označováno jako jeden z nejlepších sportů pro děti?

V první řadě, protože trénujeme naboso, což je pro zdraví dítěte důležité. Dalším faktorem jsou přirozená pravidla, která se týkají hygieny a naslouchání trenéra. Nejedná se o nic direktivního, což může děti motivovat k hravější formě našeho sportu.

Je vůbec možné se naučit všechny techniky?

Technik je už velké množství, ať už v postoji, tak v poloze na zemi. Sportovci se neustále snaží vylepšovat svoje dovednosti. Modifikace technik probíhala, ale v současné chvíli už nelze vymyslet něco nového.

V jaké situaci se české judo nyní nachází?

Přichází silná generace žen. Máme juniorskou mistryni Evropy Renatu Zachovou, daří se i Věře Zemanové. U kluků máme zase dorosteneckého mistra světa a Evropy Adama Kopeckého. Na blížící se mistrovství Evropy do Sofie se kromě mladých nadějí chystají i matadoři David Pulkrábek s Davidem Klammertem a také záleží na tom, jak se rozhodne Lukáš Krpálek.

Na jaké velké akce se letos čeští reprezentanti připravují? Jak funguje u judistů kvalifikace na olympijské hry? Poslechněte si celý rozhovor s trenérem Jaromírem Ježkem.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport

autoři: Vavřinec Hradilek , rej
Spustit audio

Související