Suchařípa: Nikdy jsem neměl odvahu o rallye ani přemýšlet, ale oslovili mě a já si to zamiloval

8. prosinec 2021

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je herec a rallye závodník David Suchařípa. Kde se vzala jeho láska k autům? Na které své mitfáry nejvíce vzpomíná? A jaké je jeho nejoblíbenější rallye auto? Poslechněte si celý rozhovor!

Jak ses vůbec dostal k tomu, že by sis chtěl zkusit rallye závody? Jak ses dostal od fanouška k závodníkovi?

Když si něco nepřeješ úplně přesně, tak se ti to přání splní trochu jinak, ale když za tím jdeš, tak se ti to splní přesně. Na to já věřím. Nikdy jsem rallye jezdit nechtěl. Měl jsem k tomu a mám dodnes obrovský respekt. Myslel jsem si, že to nemůžu zvládnout, protože to není okruh. Jsou to přírodní tratě a většinou vedou mezi stromy, silnice je rozbitá, úzká, uklouzaná a podobně.

Čtěte také

Nikdy jsem neměl odvahu o tom ani přemýšlet. Chtěl jsem jezdit na okruzích. Byl to pro mě kontaktní sport, navíc jsi v autě sám, takže máš zodpovědnost jen za sebe a jsou tam i únikové zóny. Všechno mi přišlo na okruhu bezpečnější a komfortnější. Z ničeho nic mě ale oslovil můj první mitfára na jedné rallye show a posadil mě do auta. Okamžitě jsem si to zamiloval, protože jsem pochopil, že rallye je královna motosportu. 

Jak těžké to bylo dotáhnout k sednutí si za volant? Začátek bylo přání, ale jak se dostaneš do té soutěže, protože to dá celkem práci, ne?

První věc je, že musíš získat licenci. Já jsem jezdil okruhy, takže jsem si udělal závodní licenci, kterou mi uznali i na rallye. Musíš udělat rallye školu, bez toho tě do závodu nepustí. Je to něco jako řidičák na rallye. Cesta k volantu je přes partnery. Já jsem se potkal s Jaromíre Tomaštíkem, který je mistrem republiky v Rallysprint sérii a slovo dalo slovo. Vzal si mě pod křídla a zůstal jsem u něj. Zná zázemí a dokáže sehnat partnery. Já nevím, jak se to dělá, protože jsem takový fracek, že sednu do auta a jedu.

Máte na závodech nějaké sezení se soupeři, kdy si řeknete jaký to byl závod? Je tam velká soutěživost?

Určitě dokážeme sedět. Bývá vyhlášení mistrů i zakončení sezony. Během závodů na to není úplně čas. S kamarády je čas se setkat, když se píše itinerář. V pátek se dopíše, tak si sedneš, dáš si večeři a probírá se trať, kde to klouže, která zatáčka je záludná a tak dále.

Jak se těší na Rallye Dakar, kde bude působit jako reportér? A uvidíme ho někdy na startu slavného závodu jako závodníka? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související