Šéf pravidlové komise FAČR: Znalost pravidel je důležitá, ale nesprávné pochopení výkladu je horší než neznalost

17. listopad 2021

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je předseda pravidlové komise Fotbalové asociace České republiky Jiří Kureš. Jsou lepšími žáky při výuce pravidel rozhodčí, hráči, nebo trenéři? Proč jsou sudí ve veřejném mínění neoblíbení? Jak jsou na tom čeští rozhodčí? Poslechněte si celý rozhovor!

Někde jsem si přečetl, že jste řekl, že je mnohem důležitější výklad pravidel než jejich znalost. Co si pod tím mám představit?

Říkám to hlavně u médií, diváků, hráčů i funkcionářů. Znalost pravidel je důležitá, ale myslím si, že nesprávné pochopení výkladu je často horší než samotná neznalost. Ten, kdo pravidla nezná, tak to neprezentuje a nesnaží se je vysvětlit. Bohužel si někteří pracovníci médií myslí, že pravidla znají, ale nepochopili jejich správný výklad a prezentují je nesprávně. Proto říkám, že někdy je nesprávné pochopení pravidel horší než samotná neznalost, protože si přečtou článek, ten jim není vysvětlen a popisují pravidla podle svého.

Čtěte také

Dokázal byste to vysvětlit na konkrétním pravidlu?

Určitě, je to pravidlo ofsajdu. Dám příklad, kdy se hráč aktivně zapojuje do hry několika způsoby. Například tím, že svádí souboj o míč, nebo musí ovlivňovat soupeře tím, že mu brání v pohybu. V televizi kolikrát vysvětlují, že hráč běží na míč a aktivně se zapojuje. On se ale zapojuje až v moment, kdy je v krátké vzdálenosti u soupeře a omezuje jeho možnosti hrát s míčem. Když běží na míč a neomezuje hráče, tak neporušuje pravidlo. 

Jak často a z jakých důvodů dochází ke změnám pravidel?

Říká se, že pravidla jsou konzervativní. Změny ale jsou. Pravidla fotbalu řídí Mezinárodní výbor pro pravidla, který vznikl v roce 1886. V roce 2016 bylo 130. výročí jeho založení a byla obrovská revoluce pravidel. Říká se, že byla největší za těch 130 let. Některé změny byly méně důležité, některé více a 10 jich bylo velice důležitých ve prospěch fotbalu. Změny se dějí, protože fotbal je hra rychlá, tvrdá, agresivní a neustále se zrychluje. Pravidla se mění, aby to bylo ve prospěch fotbalu, aby to měli rozhodčí, diváci i hráči jednodušší.

Jak se předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš dívá na VAR? A proč v české lize nefunguje tak, jak by měl? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související