Ráda trávím čas na horách a baví mě hon za dokonalostí pohybu, neztrácí motivaci Eva Samková

Hostem talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je olympionička a snowboardcrossařka Eva Samková. Olympijská vítězka ze Soči 2014, mistryně světa z roku 2019 a česká hvězda zimního sportu přišla o účast na hrách v Pekingu vinou zranění z prosincového závodu z rakouského Montafonu. Jak probíhá její rehabilitace po vážném zranění? Jaké zažívala pocity, když se vrátila na svah? A jak často se zimní královna vrací do svých rodných Krkonoš? Poslechněte si celý rozhovor! 

Evi, jak po prosincovém vážném zranění probíhá návrat ke sportování?

Nyní už je to lehce přes tři měsíce od úrazu a od operace, takže už je to lepší. Samozřejmě stále mám omezený rozsah pohybu v kotníku. V červnu mi vyndají šrouby z nohy a zase by se to mělo trochu zlepšit. Chodím už do posilovny, dělám dřepy na jedné noze i nějaké výpony. Pomalu už běhám na odlehčovacím běhátku a jezdím na koni. Občas už při chůzi ani nekulhám.

Čtěte také

Co je pro tebe největší motivací po tak těžkém úrazu?

Určitě to, že mě baví trávit čas na horách. Našla jsem si i svůj způsob zábavy v jinak zdlouhavé letní přípravě. Poslední roky mě baví i rutina, kterou jsem si v tom našla. V týmu víme, co je ideální provedení pohybu či jízdy, a o to se stále snažíme. To je pro mě také zábavou. 

Máš kolem sebe široký trenérský tým. Jak probíhá jejich koordinace a péče o tebe?

Marek Jelínek je zastřešující trenér, který o mně ví úplně všechno i během letní přípravy. Michal Novák mě připravuje atleticky a tréninky konzultuje i s panem Králem, který mě má na starosti v posilovně. Většinou si dáváme jeden společný sraz fyzicky, a pokud je nějaký problém nebo změna, tak si to kluci vykomunikují mezi sebou.

Máš radost z toho, že spoustu dětí díky tobě začalo jezdit na snowboardu?

Je to super, ale zároveň mi přijde pořád hrozně zvláštní, že můžou začít sportovat kvůli mě. Když přijedu na nějaký kemp pro děti nebo dostanu dopis od fanoušků a slyším, že jsem pro ně vzor, tak mě to samozřejmě moc těší. Důležitější ale je, aby je ten sport hlavně bavil.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související