Přípravu na jaro začnu ve Slovanu. Soupeře se snažím vyprovokovat, ale emoce musím krotit, říká Červ

První vánoční dárek pro fotbalové fanoušky připravil Zdeněk Folprecht. V jeho pořadu První dotek totiž ve studiu Radiožurnálu Sport přivítal záložníka Slovanu Liberec Lukáše Červa. Jak vzpomíná na působení v mládežnických kategoriích? Jak funguje mladá kabina v Liberci? Jak moc ho trápí, že fanoušky na severu Čech fotbal tolik netáhne? Poslechněte si fotbalovou talkshow a užijte si vánoční svátky.

Lukáši, vedle sebe máš Zdeňka Folprechta. Vybavuješ si nedávný vzájemný duel, kdy jsi proti němu nastoupil?

Samozřejmě jo. Byl to zápas MOL Cupu proti Kladnu.

Mně se moc líbí proud emocí, který z vás na hřišti stříká. Máš pověst emotivního hráče nebo to působí jen na mě?

Emotivní jsem. Bylo to tak už od dětství, i moje rodiče jsou docela emotivní. Spíš já se snažím emoce usměrňovat, aby byly spíše do pozitivna. Jednou za čas mi to totiž ulítne a pokud jsou emoce negativní, tak jsou mnohdy silnější.

Za 17 zápasů 7 žlutých karet. Není to mnoho?

Je to zbytečně moc. Začátek jsem měl hodně špatný. Za šest kol jsem měl čtyři žluté. Pak jsem měl trest a začal jsem se na to víc soustředit, následovala docela dlouhá šňůra bez karty.

Užíváš si, když na straně soupeře je hráč, s kterým jdete do soubojů naplno?

Užívám. Vždy si tak říkám, že se je do toho snažím vtáhnout, aby na mě udělali žlutou kartu.. Baví mě to. Třeba v posledním zápase s Pardubicemi to bylo s Vojtou Patrákem. Známe se dobře, tak jsme se celý zápas hádali. (smích)

Liberecká kabina

V Liberci se hodně prosazují mladí hráči. Jaká specifika má kabina Slovanu?

Já jsem nezažil „starou“ kabinu. V Jihlavě byli tři starý hráči, v Pardubicích byli také jen dva starší hráči a v Liberci je to také hodně omlazené. Funguje to tak, že tu roli staršího musí vzít někdo z nás. O to větší respekt máme k hráčům jako je Mikula nebo Rabušic.

Je Michael Rabušic takovým fotbalovým tátou?

Pořád mi říká že jsem kopyťák a že můžu být rád, že jsem tam s nimi a že mě ještě něco naučí. Vždy když přijde na hřiště, tak týmu pomůže.

V Jihlavě i v Pardubicích jsi působil formou hostování, v Liberci už na přestup. Bylo to v tvém zájmu už jít na přestup?

Už v Pardubicích jsem cítil, že bych chtěl jít na přestup. Když se blížil konec hostování, tak jsem to řešil s agentem. Už jsem někde chtěl být kmenovým hráčem.

Nepřijde ti, že je tvůj bratranec David Douděra trochu simulant? (smích)

Situace někdy zbytečně přehrává. I když se podívám někdy na svoje zápasy, tak si říkám, že to vypadá strašně.

Lukáši, máš sen získat mistrovský titul v české lize?

Je to jeden ze snů. Určitě chci vyhrát titul a mít na tom nějakou zásluhu. Stejně tak jako vyhrát MOL Cup a neustále se posouvat.

Jak bude vypadat zimní příprava Slovanu Liberec?

Sejdeme se 3. ledna, týden budeme v Liberci a pak odlétáme na deset dní do Turecka. Nikdy jsem tam v zimě na soustředění nebyl, ale co říkali kluci, tak je tam dobrý hotel, zázemí, takže se těším. 

Čtěte také

Jaký je ideální scénář další kariéry Lukáše Červa?

Chtěl bych zkusit angažmá v zahraničí. Také hlavně, aby se dařilo týmu. Protože pokud se daří týmu, tak se daří i jednotlivcům.

Fotbalový Liberec bude mít nového většinového majitele. Co říkáte na nového šéfa Ondřeje Kaniu?

Nevím, zda se mě to bude extra týkat. Každopádně Liberec za mě byl vždy klub, který měl ambice a který patřil i do evropských pohárů. Bude jedině dobře, když by se nám povedlo se tam znovu dostat. Samozřejmě to ale není jen o majiteli, na hřišti jsme totiž my hráči, kteří to musí uhrát.

Jak moc hráče trápí, že se v Liberci na fotbal nechodí? Mnohdy totiž zejí tribuny prázdnotou..

Mě třeba hodně. Do období covidu chodilo na fotbal průměrně čtyři tisíce lidí. Teď jich třeba do toho kotle přijde málo, ale přijde mi, že o to víc do toho dávali energie.

V jaké pozici funguje v Liberci Theodor Gebre Selassie? Kolikrát byl Lukáš Červ na Ještědu? Jak moc dobrý je záložník Slovanu tanečníkem? Jak dopadl fotbalový kvíz Červ versus Folprecht? Užijte si předvánoční díl pořadu První dotek Zdeňka Folprechta.

První dotek Zdeňka Folprechta

Spustit audio

Související