Při top zápasech mě hnal řízený fanatismus. Nebyl čas o ničem přemýšlet, vzpomíná Folprecht

Svěřenci trenéra Priskeho vyzvou v odvetě Galatasaray Istanbul a před vyprodanou Letnou budou dohánět jednobrankové manko. „Když bych si měl před večerním zápasem na něco vsadit, tak by to bylo na remízu. Bohužel by to znamenalo nepostup Sparty,“ přemýšlí Zdeněk Folprecht. Tentokrát v pravidelném čtvrtečním pořadu ve fotbalovém kvízu soutěžil bývalý ligový fotbalista s moderátorem Davidem Nyčem. Kdo ze sehrané dvojice byl úspěšnější? Poslechněte si První dotek.

Olomouc v úvodních třech zápasech jarní části fotbalové ligy nevstřelila gól. Co s tím má dělat trenér Jílek?

Včera jsem na sociální síti X četl i názory, zda už vztah Jílek a Olomouc není trochu přezrátý. Olomouc pro mě byla ale v úvodu sezony jako černý kůň do top šestky, ale teď na jaře se jim ty zápasy vůbec nepovedly a nevypadají dobře po fyzické stránce.

Pan Jílek se sám vyjádřil, že hráči vypadali, jak kdyby měli na zádech batoh s kamením. Prostě pokud ti to neběhá, tak s tím nic neuděláš. Znám ten pocit, kdy prostě na tréninku tomu dáváš ještě o to víc, ale přijde zápas a tam působíš křečovitě.

Čtěte také

Myslíš si, že fotbalisté mají větší šanci se seznámit s dívkou, než třeba rozhlasový reportér? (smích)

Jak kdo. Protože někdo má vůči fotbalistům velké předsudky, takže to na druhou stranu můžeš působit typem:„ježiš, už jsou tady fotbalisté nagelovaní, včera dostali trojku od Teplic a dneska jsou v baru.“

Opravdu na dívky nefungovalo to, že když jsi byl mladý a nezadaný, že jsi měl tu pomyslnou vizitku profesionálního fotbalisty?

Možná jo. Je to nějaký společenský status. Nebyl jsem žádná velká hvězda, takže mě z devadesáti procent poznali spíš kluci. Aby tě poznávaly holky, tak bys musel hrát za Spartu nebo Slavii nebo hrát NHL a jezdit na léto domů.

„Za vším hledej ženu.“ Zažil jsi ve fotbale jednání ženy, které se propsalo do fungování jinak ryze mužského kolektivu?

Zažil. Samozřejmě jako se v týmu tvoří parta hráčů fotbalistů, tak se tak nenápadně tvoří i druhá parta přítelkyň hráčů. Je to živoucí organismus a holky dokážou být někdy jedovatější a zároveň ta jejich parta složitější na fungování. Kluci se pokopou na tréninku, řeknou si to na přímo a je to lepší. Holky si tady v tom případě házely špínu jednu na druhou a propsalo se to i do fotbalového koloritu.

I když hraješ fotbal, tak ten tvůj nebližší člověk je manželka nebo přítelkyně, se kterou se každý den bavíš. Když ti to na hřišti nejde, tak se jim svěříš, i když se samozřejmě v kabině říká, že co se řekne v kabině, zůstane v kabině..

Čtěte také

Sparta večer přivítá Galatasaray Istanbul. Jak se na zápas těšíš?

Už ten první zápas před týdnem se mi hodně líbil. Sparta hrála proti silnému soupeři odvážně, bylo to dramatické, ale škoda, že nakonec se smutným koncem pro Spartu.

Nikdy jsem fotbal nehrál na vysoké úrovni, ale vždy mě zajímalo to, když se tvrdí, že je fotbal o hlavě. V čem?

I během kariéry jsem s tím neuměl pracovat. Kdybych lépe pracoval s hlavou, tak bych to dotáhl dál. Nedokázal jsem udržet konzistentnost výkonů. Často jsem zahrál dobrý ligový zápas na Spartě nebo v Evropské lize. Za čtyři dny na to jsme třeba hráli v lize se Slováckem a já zahrál úplně na nic. Před zápasem jsem dělal to samé, ale prostě to nešlo.

Jak jsi fungoval při důležitých zápasech?

Při velkých zápasech jsem se dostal do svojí flow a nevnímal jsem nic moc kolem. Podléhal jsem nějakému řízenému fanatismu. Nad ničím jsem nepřemýšlel a vše jsem dělal intuitivně a tak, jak jsem to měl naučené. V zápasech, kam chodilo méně lidí a bylo tempo pomalejší, jsem měl víc času přemýšlet o tom, jak bych to měl zahrát.

Sparta má podle serveru transfermarkt.com hodnotu kádru 54 milionů euro, Galatasaray Istanbul 206 milionů euro. Je i tak po prvním duelu pozice Pražanů nadějná směrem k postupu do osmifinále Evropské ligy?

Ano. Pokud bych si ale měl vsadit, tak to večer vidím na remízu, což by bohužel znamenalo konec Sparty v soutěži.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související